Search
Close this search box.
Vrelo zvuka x ZEZ
21 svibnja, 2023.

Vrelo zvuka je Močvarin program posvećen world musicu koji je pokrenut u studenom 2017. godine. Da do sada smo organizirali 60ak koncerata izvođača iz cijelog svijeta i ostvarili brojne sjajne suradnje, a sada najavljujemo jednu na koju smo posebno ponosni. Po prvi put zajednički program radimo sa ZEZ-om, Zavodom za eksperimentalni zvuk čijim se koncertima i festivalima u KSET-u divimo već deset godina. Sada zajedničkim snagama dovodimo dva fenomenalna benda te u dva dana spajamo ova dva kluba, predvodnika zagrebačke alternativne scene.

U srijedu, 24. svibnja u KSET-u će nastupiti PoiL Ueda, francuski eksperimentalni rock sastav pojačan epskom naracijom i tradicijskom instrumentacijom japanske vokalistice i umjetnice Junko Ueda. Japanski srednjovjekovni ep u izvedbi eksperimentalnog prog rock benda sa solisticom na satsuma-biwi, japanskoj verziji lutnje i budističkim chantovima. To je ono što vas čeka na koncertu japansko-francuskog benda PoiL Ueda u sklopu prve suradnje ZEZ-a i Vrela zvuka.

PoiL Ueda je projekt nastao kao plod suradnje japanske umjetnice Junko Ueda i francuskog benda PoiL. Oni su svoj prvi zajednički album objavili ove godine, a on je inspiriran japanskim srednjovjekovnim epom Heike-Monogatari. Takav odabir teme nije čudan jer je Junko Ueda eminentna figura japanskog storytellinga, a u suradnji s francuskim glazbenicima srednjovjekovne teme dobivaju moderno okruženje. Junko sa svojom satsuma-bivi, tradicijskim instrumentom koji se u Japanu prvi put spominje u 8. stoljeću, daje kontrast pomalo divljoj glazbenoj podlozi koju izvodi PoiL, a njen glas kroz specifične chantove priziva mistični ugođaj i pomalo podsjećaju na throat singing.


Dan poslije, u četvrtak, 25. svibnja u Močvaru dolazi jedno od najvećih imena koje smo ikada ugostili u Vrelu zvuka. Dolaze nam čarobnjaci psihodelične cumbije, slavni Meridian Brothers.

Malo je tradicijskih glazbenih žanrova koji su doživjeli svoju eksploataciju kao što je to slučaj s cumbijom posljednjih dvadesetak godina. U svemu tome smo svjedočili mnoštvu uspješnih spajanja cumbije s modernim zvucima, ali nitko to ne radi tako dobro kao Meridian Brothers. U njihovoj izvedbi cumbia postaje psihodelični miks tradicije, elektronike i rocka.

Meridian Brothers je okupljen oko masterminda Eblisa Alvareza u Bogoti, a prvi album “El Advenimiento Del Castillo Mujer” objavljuju 2006. Šest godina i šest albuma kasnije prelaze na veliku izdavačku kuću Soundway Records, a zadnje albume objavljuju za sada već pomalo kultni Bongo Joe. Od prvog pojavljivanja nameću se kao jedan od najboljih modernih kolumbijskih izvođača što je brzo prepoznato pa Meridian Brothers možemo gledati na najvećim svjetskim glazbenim pozornicama i festivalima, a sada po prvi put dolaze u Zagreb.