Search
Close this search box.

Antologija hrvatske i srpske slem poezije

Jedinstveni kulturni poduhvat, prvi takve vrste u Hrvatskoj, na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinja iz dvaju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju uz kritičarsko-teoretičarske tekstove koji daju puni presjek živahne i buntovne svjetske i regionalne slem scene.

Antologija hrvatske i srpske slem poezije novo je izdanje agilnog izdavača Udruženje za razvoj kulture “URK” koje šira javnost prepoznaje kao osnivače i voditelje programa kluba Močvara. A baš je klub Močvara apostrofiran u knjizi kao jedno od ključnih mjesta za razvoj ove specifične subkulturne pjesničke vrste u Hrvatskoj i šire. Specifičnost slem poezije se krije u činjenici da je ona prvenstveno pisana za javno izvođenje, za pozornicu, ulicu ili šank za razliku od tradicionalne lirske poezije koju više vežemo uz intimu doma ili tišinu knjižnica i knjižara. Slemeri i slemerice bez pardona ili dlake na jeziku izvode svoju poeziju pred nimalo šutljivom publikom što nerijetko rezultira ekscentričnim performansima, stoga je pravi specifikum ove zbirke činjenica da mnogi od autora neke od pjesama po prvi put objavljuju javno. Partner URK-a na ovom projektu je beogradska organizacija Poezin, najaktivniji organizator slemerskih događanja u Beogradu i Srbiji pa su ove dvije udruge zajedničkim snagama okupile na jednom mjestu više od šezdeset pjesnik(inj)a koji su se predstavili svako sa po dvije pjesme. Raspon godišta, stilova i ambicija zastupljenih pjesnik(inj)a je uistinu širok pa se tako jedni uz druge mogu pronaći potpuni početnici i prekaljeni veterani s pregršt objavljenih zbirki poezije.

Uz poeziju, antologija sadrži i nekoliko popratnih tekstova koji pokušavaju arheološki dešifrirati začetke slema u ovim krajevima kroz sjećanja veterana scene ali i ozbiljnije tekstove književnih kritičara koji fenomenološki sagledavaju i seciraju pjesnički slem pokret. Vizualni dodatak knjizi sačinjavaju i brojni plakati koji su najavljivali slem večeri Poezina i Močvare kao i nedovršeni strip Maksa Ružinskog i Milana Fošnera koji je uhvatio alanfordovsku atmosferu pionirskih slem događanja u Zagrebu početkom stoljeća. Glavni urednik knjige je Luka Antić a suurednici su mu Milan Mijatović, Mario Kovač, Hrvoje Mimica i Kornel Šeper.

Popis autora

Danica Anđelić, Luka Antić, Simonida Banjeglav, Željko Barišić, Vanda Borelli, Radovan Božović, Hrvoje Bubić, Franko Bušić, Andrija Crnković, Dijana Ćurković, Katarina Fiamengo, Velimir Foretić, Milan Fošner, Zdenko Franjić, Nenad Ignjatović, Bojan Ilić Bokerini, Jovana Ilkić, Dejan Inđić, Mirko Jekić, Vid Jeraj, Isidora Jevtić, Zorica Jošić, Žarko Jovanovski, Zoran Kelava, Mario Kovač, Katarina Kovačević, Marijo Krajinović, Ivor Kruljac, Boris Kvaternik, Ivan Django Laić, Bore Lee, Goran Lončarević, Zlatko Majsec, Aleksandra Mandić, Željko Marinković, Siniša Matasović, Anja Mihajlović, Dušan Mihajlović, Milan Mijatović, Zrinka Mikolić, Hrvoje Mimica, Tamara Naumović, Damir Nedić, Nikola Oravec, Ana Pantić, Ivan Prebeg, Lou Profa, Ena Rajić, Dijana Redžić, Stilda Roguljić, Siniša Rudan, Sajsi MC, Bojan Samson, Vesna Sorić, Siniša Stojanović, Miodrag Stošić, Leo Švenda, Anđelo Timko, Dino Tremens, Đorđe Vić, Jelena Viljevac, Roberto Vodanović Čopor, Petra Zelenika, Goran Živković

Prodajna mjesta

Knjiga se može kupiti u klubu Močvara za vrijeme svakog programa po cijeni od 22 €. Knjiga će biti dostupna i u nizu knjižara i glazbenih dućana, a popis prodajnih mjesta ćemo ovdje dopunjavati čim se knjige dostave na neku novu lokaciju.


Zagreb

Močvara – Trnjanski nasip bb
Rockmark – Ulica Hrvatske bratske zajednice 4


Webshop:

Rockmark

Kontakt & Web

Video

Impressum

NAKLADNIK
Udruženje za razvoj kulture “URK” / Klub Močvara,
Trnjanska struga 34, Zagreb

ZA NAKLADNIKA
Kornel Šeper

GLAVNI UREDNIK
Luka Antić

UREDNICI
Mario Kovač, Milan Mijatović, Hrvoje Mimica, Kornel Šeper

LEKTURA, KOREKTURA I REDAKTURA
Marina Kuzmić Laszlo, Dijana Redžić, Kornel Šeper, Milan Mijatović, Luka Antić, Mario Kovač, Hrvoje Mimica

DIZAJN I GRAFIČKA PRIPREMA
Tomislav Vranić Vrana

ILUSTRACIJA NA OMOTU
Dragana Nikolić

IZBOR PLAKATA
Luka Antić

TISAK
Kerschoffset

NAKLADA
400

BROJ STRANICA
368

Objavljivanje knjige sufinancirao je Grad Zagreb.
©Udruženje za razvoj kulture “URK” / Klub Močvara
www.mochvara.hr
Zagreb, prosinac 2023.