Search
Close this search box.
Predstavljena digitalna rješenja i alati nastali u suradnji udruga i IT tvrtka
17 svibnja, 2023.

Koji su primjeri digitalne tranzicije organizacija civilnog društva te kako se korištenjem digitalnih alata može poboljšati svakodnevni rad – samo su neka od pitanja na koja smo jučerašnjim susretom pokušali dati odgovore.

Na javnom događaju Digitalna tranzicija u radu organizacija civilnog društva, organiziranom u okviru EU projekta Digitalna volonterska zajednica u „The Works-u“ okupili su se predstavnici IT zajednice i udruga koje su kroz prezentaciju primjera digitalnih rješenja i panel diskusijom imale prilike saznati više o temi.

U uvodnom dijelu Romana Ban iz Split Tech City naglasila je kako prije svega digitalna tranzicija organizacija civilnog društva predstavlja proces u kojem organizacije koriste digitalne tehnologije i alate kako bi poboljšale svoj rad, povećale učinkovitost i uspješnost u postizanju svojih ciljeva.

  • To uključuje korištenje računalnih sustava za upravljanje, društvenih mreža, web stranica i drugih digitalnih platformi za komunikaciju i suradnju s ciljnom skupinom, članovima i partnerima organizacije. Tranzicija može uključivati ​​korištenje analitike i poslovnih inteligencija za donošenje odluka, automatizaciju procesa i povećanje efikasnosti. Ove tehnologije mogu pomoći organizacijama da prikupe i analiziraju podatke o svojim aktivnostima i projektima, te bolje razumiju svoje korisnike i potrebe svoje zajednice. – kazala je Ban.

Važno je napomenuti da digitalna tranzicija ne bi trebala biti samo tehnološka promjena, već bi trebala uključivati ​​i kulturološku promjenu u organizaciji. Organizacije trebaju imati jasnu strategiju digitalne tranzicije, planirati i implementirati promjene te osigurati adekvatnu obuku i edukaciju za svoje zaposlenike kako bi se osiguralo da se digitalne tehnologije koriste na najbolji način.

U nastavku su predstavljeni rezultati projekta Digitalna volonterska zajednica. Josip Bartulović predstavio je platformu DonatQR koja je kroz projekt nadograđena a služi za olakšavanje organiziranja i provedbe volonterskih i donatorskih akcija.

  • Sretni smo što smo imali mogućnost vidjeti kako možemo surađivati s udrugama i razviti ono što im treba. Hack4.split je bio početak s DonatQR i željeli bismo nastaviti raditi s manjim brojem udruga ali obuhvatiti veći broj donatora. Platforme kao što su Volonteka zapravo vidim kao komplementarne jer se povećava mogućnost gdje osobe mogu volontirati i biti društveno korisne.- pojasnio je Bartulović.

Antonija Latinac ispred Udruge MI – Regionalnog volonterskog centra Split predstavila je nacionalnu platformu Volonteka dok je Blaženka Sečkar ispred konzorcija Pro NGO projekta predstavila aktivnosti koje su do sada napravili te najavila uskoro testiranje financijskog softvera kojeg razvijaju u suradnji s IT tvrtkom.

  • Iz potrebe da se olakša administrativno i financijsko izvještavanje u svakodnevnom radu zajedničkim snagama različitih iskustava u partnerskom projektu pokušat ćemo dati odgovor u suradnji s IT tvrtkom koja nam razvija softver. Dodatno smo uočili da većina zaposlenih u udrugama ima poteškoća u korištenju raznih digitalnih alata i korištenju istih u javnom zagovaranju i komunikaciji pa se dio aktivnosti usmjerio na jačanje tih kapaciteta. Nadamo se da će se nastaviti s provedbom aktivnosti i nakon projekta jer su nam softver i podrška u tom segmentu i dalje potrebni. –naglasila je Sečkar.

Kao zaključak mogli bismo istaknuti da u današnjem digitalnom svijetu, organizacije civilnog društva koje ne uspiju prijeći na digitalnu platformu mogu zaostati za svojim kolegama, izgubiti publiku i u konačnici propasti. Stoga je digitalna tranzicija organizacija civilnog društva ključni proces koji im pomaže da budu učinkovitije, transparentnije i relevantnije u svijetu u kojem se brzo mijenjaju tehnologije i način na koji ljudi komuniciraju i djeluju.

Projekt Digitalna volonterska zajednica financira se bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 61.403,94 €, od čega je sufinancirano 85% iz ESF-a, a 15% iz državnog proračuna kroz poziv „Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice“.