Search
Close this search box.

Močvarno poduzetništvo

Udruženje za razvoj kulture “URK” okreće novu stranicu, odnosno lista arhivu i spoznaje da se DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO provlači pa gotovo kroz svih 28 godina našeg postojanja.

Sada se napokon, potpomognuti sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, imamo priliku službeno deklarirati — MI SMO DRUŠTVENI PODUZETNICI!

Vjerujemo da je šira zagrebačka publika upoznata s našim dosadašnjim radom jer već 28 godina uspješno mladima, ali i svima onima koji se tako osjećaju i ne osjećaju, donosimo kulturu u obliku koncerata, predstava, radionica svih vrsta: od kulinarskih do uradi sam, sajmova ploča, galerija, performansa i još mnogočega što ne bi stalo u kratki tekst o projektu.

Močvarno poduzetništvo novi je projekt Udruženja za razvoj kulture “URK” koji je osmišljen kako bi olakšao restrukturiranje poslovnog modela udruge u društveno-poduzetnički okvir te omogućio razvoj usluga koje udruga nudi, što je važnije, njihov utjecaj.

Cilj projekta je osigurati restrukturiranje udruge “URK” prema principima društvenog poduzetništva i osigurati stabilno i ekonomski održivo odvijanje društveno-poduzetničkih aktivnosti udruge kroz edukaciju njenih zaposlenika i nezaposlenih članova udruge, zapošljavanje i potporu nezaposlenih osoba, te pripremu i provedbu aktivnosti na području kulture, umjetnosti i obrazovanja usmjerenih na mlade, dok se u isto vrijeme promovira koncept društvenog poduzetništva u kulturi.

Projekt potiče razvijanje društveno poduzetničkih aktivnosti URK-a, koji kao udruga građana funkcionira demokratski i transparentno, a u temelju ima društvenu odgovornu djelatnost. Cilj ovog projekta je dodatno razviti gospodarske djelatnosti udruge prema načelima odgovornog i društvenog poduzetništva, promičući načela dobrog upravljanja. Kao organizacija civilnog društva, URK surađuje s nizom drugih OCD-ova i institucija, te se kroz ovaj projekt ta partnerstva i suradnje planiraju i dalje razvijati i osnaživati.

Kako bi naše poduzetničke projekte pretočili u zbilju pomoći će nam ACT grupa — prekaljeni pank-poduzetnici s gotovo dva desetljeća iskustva.

Što je društveno poduzetništvo?

Poduzetnička aktivnost kreirana na način da pronađe inovativna i održiva rješenja socijalnih problema i potreba. Društvena poduzeća mogu biti neprofitne organizacije koje koriste poslovne modele kako bi zadovoljile svoju primarnu misiju ili konvencionalna poduzeća kojima je cilj postići društveni učinak koji prelazi granice njihovih ustaljenih poslovnih ciljeva. Društvenom poduzetništvu nije cilj isključivo rast profita, pa tako ni raspodjela dobiti, već ispunjenje društvenih zadaća i pomaganje onim skupinama u društvu koje su u riziku od društvene isključenosti.

This shows a graph of social entrepreneurship across the axis of SOCIAL INFLUENCE Vs. PROFIT.
Spektar društvenih poduzeća. (Izvor: ACT grupa)

Orijentirano je prema društvenoj pravednosti i teži smanjenju društvenih nejednakosti jačanjem solidarnosti i društvene povezanosti.

Izravan utjecaj rada društvenih poduzeća prepoznaje se u ekonomskom razvoju zajednice: svojim djelovanjem nadopunjuju usluge od javnog interesa, doprinose uravnoteženom korištenju i raspodjeli raspoloživih resursa u korist lokalne zajednice, generiraju nova radna mjesta u svojim područjima djelovanja, potiču društvenu koheziju i pridonose rastu i razvoju društvenog kapitala, pružaju podršku u različitim aspektima života i rada u zajednici.

Kulturna događanja koja smo vam pripremili od početka projekta.

Što smo vam do sada pripremili?

Dosad smo kroz projekt MOČVARNO PODUZETNIŠTVO uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike priredili sedam jedinstvenih kulturnih događanja, a uskoro ćemo objaviti i nova uzbudljiva imena! 

💥 Cinkuši, naši stari prijatelji željno su čekali da pandemijska ograničenja popuste i da svoj, sad već tradicionalni, božićni koncert održe u njihovom omiljenom klubu.

💥 Damir Avdić, balkanski enfant terrible sipao je svoje evanđelje optimistične žuči s naše pozornice.

💥 Braća Teofilović, majstori dvoglasja i arhivisti narodnih napjeva, u našem su dvorištu pripremili poslasticu: u sam smiraj dana, usprkos sparnoj večeri, poveli su meditativni misal, interpretirajući svo bogatstvo narodnih napjeva na samo njima svojstven način.

💥 Kristin Hersh, prvakinja američke alt-rock scene, prethodnica vala nepokolebljivih žena Riot grrrl, književnica, kantautorica i pripovjedačica, nakon književne večeri u dragoj nam Booksi, u Močvari je pripremila neponovljivu večer i očarala prisutne svojim glasom i akustičnom gitarom.

💥 Messa, mladi talijanski post-metal buldožer, svojim je gitarskim motivima inspiriranim lokalnim melosom, teškom distorzijom i impresivnim glasnicama Sare Bianchin publiku uzdigao do nebeskih visina, a potom zabio u tekući metal zemljine jezgre.

💥 Damir Imamović, bosanski bard, kroničar, interpretator i historiograf sevdaha, nakon održane radionice sevdaha i nastupa na Dobro jutro Hrvatska, svu raskoš sakupljenog znanja predstavio je našoj publici u intimnom okruženju, bez pratnje, sam uz svoj tambur na prekrasnoj večeri sevdaha u Močvari.

💥 Munly & The Lupercalians, apostol američke gotike, vrhovni svećenik potonulog grada i njegovi sljedbenici, uz akustičnu gitaru, udaraljke i podosta magije, održali su svetkovinu svjetla i tame te prinijeli žrtvu za plodnu glazbenu godinu do njihovog sljedećeg ritualnog posjeta.


UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA I IZNOS KOJI SUFINANCIRA EU (U HRK)
1.199.769,02 kn

RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA
26.10.2021. – 26.04.2024.

ZA SVA PITANJA KONTAKTIRAJTE NAS NA:
maja.rogulj@mochvara.hr
nikola@mochvara.hr
mochvara@urk.hr

WEB
strukturnifondovi.hr
esf.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruženja za razvoj kulture “URK”.

Lenta logotipa donatora.