Search
Close this search box.

KUM – Kazalište u Močvari

Močvara je od svojih ranih dana koketirala s kazališnim izričajem kroz scenski osmišljene i kostimirane nastupe brojnih bendova te ugošćavanja kazališnih festivala (Eurokaz, FAKI, KRADU…). Stoga se potreba za programom koji bi se sustavno bavio kazališnim gostovanjima ukazala vrlo brzo. Prvi i trenutni voditelj programa nazvanog KUM (Kazalište u Močvari) je kazališni redatelj Mario Kovač koji ga je vodio veći dio vremena s dva manja prekida od po godinu dana kada su program uređivali i vodili Denis Patafta i Darko Jeftić.

Od samih početaka naglasak programa KUM-a bio je na alternativnom kazališnom izričaju, kao i svim pripadajućim žanrovskim i organizacijskim podskupinama koje obuhvaća taj široki pojam: nezavisna kazališta, studentski i eksperimentalni teatar, kazališta manjinskih i specifičnih skupina…. Ukratko, u Močvari su mjesto za prezentaciju svog rada pronašli svi oni kazalištarci koji nisu htjeli ili nisu mogli djelovati u klasičnim financijsko-profitabilnim obrascima umjetničkog djelovanja, svi oni koji ne pate od zlaćanih štukatura, visokih tehničkih zahtjeva i subvencionirane dosade.

Kroz sve ove godine KUM je u svom prostoru ugostio gotovo četiri stotine predstava, hepeninga, performansa, akcija, poetskih večeri i ostalih alternativnih izvedbenih formi, te opstao kao jedini stalni poligon za prezentaciju nezavisne scene u regiji i šire. Na našim daskama su nastupala i brojna etablirana kazališna imena kao što su Zijah Sokolović, Žarko Potočnjak, Slavko Brankov, Tomislav Gotovac, Vlasta Delimar, Damir Bartol Indoš, Ivana Sajko, Anica Tomić, Oliver Frljić, baš kao i brojni glazbenici koji su se odlučili okušati u kazališnim vodama: TBF, Zidar Betonsky, Damir Avdić, Dunja Knebl

KUM je aktivan i na produkcijsko-izdavačkom planu. Objavili smo u hrvatskom prijevodu kapitalno teatrološko djelo RoseLee Goldberg “Performans: od futurizma do danas” (u koprodukciji s festivalom TEST!) a od brojnih kazališnih koprodukcija valja izdvojiti i predstave “Smrtoples” Claire Dowie (koprodukcija KUFER), “Smeće” Ive Krešića (koprodukcija Mali teatar iz Mostara) te “Moderna Afrodita” (koprodukcija Studio 9).

Kroz sve te godine KUM je nastavio besplatno ustupati svoj prostor i ostale resurse (tehničke, medijske, organizacijske, financijske) svim grupama i pojedincima koji su gostovali u sklopu naših programa, kao i brojnim skupinama kojima je trebalo privremeno radno utočište. Program KUM-a nastaviti će i dalje biti inkubator domaće nezavisne scene te u svoje okrilje primati sve one neželjene, krhke, ezoterične i egzotične kazališne biljke željne močvarnih staništa.

Kontakt:
dadajihad@gmail.com

Facebook