Search
Close this search box.

Književnost u Močvari

Književnost u Močvari opušteno je književno predstavljanje više autorica i autora – najčešće ih bude troje, ponekad dvoje. Kako kaže neformalni podnaslov tribine, Rani radovi, fokus je većinom na mlađoj sceni i novim imenima, no pozivaju se i poznati pisci, najčešće po objavi novih naslova. Minutaža se ravnomjerno raspoređuje na sve sudionike – i one poznate i one nepoznate, seniore i debitante. Cilj je skrenuti pozornost na nova i mlađa imena, a poznatiji gošće i gosti tome posredno doprinose. Stvara se ne samo komunikacija s publikom nego i između još neafirmiranih i poznatih imena na književnoj sceni, time i između književnih generacija, što ukupno stvara rasterećenu atmosferu. Riječ je, dakle, o tribini visoke književne razine, a bez uštogljenih tonova, programu koji publika redovito prati s pažnjom, bez dosade.

Tribine se sastoje najčešće od tri (ponekad dva) čitanja uz popratne razgovore u ukupnom trajanju od 60 do 90 minuta. Gosti čitaju do deset minuta svatko pa se razgovara o čitanome i svemu što može biti inspirativno. Razina književne kvalitete i potencijala talenta odlučujući su pri izboru gostiju, uz tendenciju otkrivanja novih književnih glasova. Tribina ima važnost za mlade autorice i autore kao mjesto afirmacije, kao i za publiku koja može upoznati i kvalitetne mlade i etablirane glasove unutar istog programa.

Književnost u Močvari jedan je od najstarijih programa kluba, a prethodno su je vodili Roman Simić te Saša Ćirić i Saša Ilić (iz beogradske skupine Beton). Po ovom konceptu od 2013. tribinu vodi Robert Perišić, autor više svjetski prevođenih romana, jedan od rijetkih domaćih pisaca o kojem pišu New York Times, New Yorker, Le Figaro, Le Monde, itd. – što također tribini, kao i izboru gostiju, daje specifičnu težinu, no ipak bez opterećenja jer ovo je Močvara i Književnost u Močvari.

Kontakt:
knjizevnost@mochvara.hr

Facebook