Search
Close this search box.

Galerija Močvara

Programskom koncepcijom Galerije Močvara, koja se temelji na povezivanju urbane i umjetničke scene, želi se pridonijeti stvaranju novog profila galerije kao netipičnog, nekonvencionalnog izlagačkog prostora koji će privlačiti brojne posjetitelje različitih profila. Pritom je otvorenost i neformalni karakter Galerije privlačan publici koja inače ne prati suvremenu umjetnosti, naročito publici programa Kluba Močvara koja se ovim putem upoznaje s najaktualnijim lokalnim i međunarodnim suvremenim umjetničkim zbivanjima.

Otvorenost eksperimentu i mogućnost korištenja različitih vanjskih i unutarnjih prostora, i noćnog kluba i susjednih dvorana Pogona Jedinstvo, omogućuje svakom umjetniku građenje vlastitog narativa slobodnog od uobičajenih institucionalnih ograničenja. Naime, Galerija pruža prostor marginaliziranim i podzastupljenim praksama koje ne nalaze mjesto u redovitom galerijskom programu na domaćoj sceni.

Tematski zaokruženi godišnji programi fokus stavljaju na umjetnička polja vezana uz mogućnosti otpora i kohabitacije u trenutnim uvjetima života i rada. Fragilna suvremenost oblikovana tehnološkim i političkim silama interpretirana je kroz posljednje četiri galerijske sezone. Subverzivni potencijal igre, novi oblici kolektiviteta i ljutnja kao regenerativan alat neki su od modela konfrontacije koji su u prethodnim sezonama prevedeni u katarzične prostorne instalacije i izvedbe. Kustoski tim u nadolazećim sezonama prebacuje fokus na medij performansa preispitujući ustaljene definicije koreografije i izvedbe te dinamike odnosa između izvođača i publike.


Galerija Močvara djeluje od 2001. godine. Do 2010. godine program je bio pod vodstvom Marijane Stanić u suradnji s Udrugom 90-60-90, a od 2011. do 2018. godine programski dio projekta vodio je kustoski tim KONTEJNER (Tereza Teklić, Ena Hodžić). Nakon sedmogodišnjeg vođenja programa orijentiranog na sound art, Udruga Kontejner i URK prepuštaju vodstvo novom kustoskom timu. Od 2019. galerijski program vode Lovro Japundžić i Lea Vene koji stavljaju naglasak na inovativne i interdisciplinarane oblike prezentacije suvremene umjetničke prakse, diskurzivne i radioničke formate, eksperiment s mladim medijskim umjetnicima te ispreplitanje raznolikih umjetničkih praksi kao što su performans, film, skulptura te participativna instalacija.

Kontakt:
lovro.japundzic@gmail.com

Facebook
Instagram