Search
Close this search box.
Psychodelic funk senzacija: YĪN YĪN, Planet Opal (rasprodano)
Srijeda 6.3.2024.
vrata 20:00
početak 20:30

Nakon malo manje od dvije godine i fantastičnog koncerta u Močvari, “suvremeni hipiji koji sumiraju cijeli kozmos žanrova”* YinYin vraćaju se na isto mjesto promovirati svoj novi album “Mount Matsu”. Prije Yin Yin-a zagrijat će vas Planet Opal!

YĪN YĪN (Nizozemska)
Web: Facebook, Instagram, Spotify, Bandcamp

Grupa je osnovana 2018. u nizozemskom Maastrichtu, a odmah su svojim radom zaintrigirali ljude iz Les Disques Bongo Joe, jedne od trenutno najvažnijih funk izdavačkih kuća na svijetu. YĪN YĪN funk uzimaju kao osnovu, a svoj izričaj uglavnom vežu uz glazbu iz Južne Azije 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, popularno zvanom ‘thai funk’. Naime, kada su Amerikanci ratovali u Vijetnamu i okolnim zemljama, sa sobom su ponijeli i glazbu koja je na tom području doživjela sinergiju s tradicijskim zvucima te postala iznimno popularna među domicilnim stanovništvom. Svjetsku popularnost te glazbe napravili su razni ‘diggeri’ koji su početkom 21. stoljeća objavljivali thai-funk kompilacije, a uskoro su se pojavili i bendovi koji sviraju glazbu inspiriranu tim zvucima.

YĪN YĪN se smatra jednim od najvažnijih modernih bendova koji se poigravaju s thai-funkom. Od svojeg prvog EP-a osvojili su plesne podije, a album “The Rabbit That Hunts Tigers” iz 2019. gurnuo ih je među najvažnije izvođače bogatog Bongo Joe kataloga. Najbolji opis tog albuma je ovaj: “Made of groovy tunes and dance killers, this album could be the crazy soundtrack of a 60s hippie village on the South China Sea.”

No, iako je album doživio veliki uspjeh, pravu snagu YĪN YĪN crpe na live nastupima. U to su se uvjeriti svi koji su u Močvaru došli pogledati promociju njihovog drugog albuma – “The Age Of Aquarius” kojeg ja izdala najbolja world music izdavačka kuću na svijetu – Glitterbeat Records, čiji je suosnivač hrvatskoj publici jako dobro poznati Chris Eckman. Oni će također izdati i treći album “Mount Matsu” koji će svjetlo dana ugledati 19. siječnja 2024. Iz benda najavljuju da će ovo izdanje, kao što pomalo i samo ime sugerira, biti pod snažnim utjecajem japanske kulture, ali i da je ono rezultat “demokratskih procesa četvero glazbenika koji su usput postali prijatelji”. Ljubitelji disco psihodelije, funka i svakorazne glazbene egzotike, ali i oni znatiželjnici koji dođu vidjeti zbog čega je nastao hajp oko nekog benda, nipošto ne smiju propustiti ovaj koncert.

PLANET OPAL (Italija)
Web: Facebook, Spotify

Planet Opal talijanski je duo kojeg karakteriziraju kromatski zvukovi i pulsirajući grooveovi. Giorgio Assi (producent, sintisajzer i vokal) i Leonardo De Franceschi (bubnjevi i udaraljke) inspirirani su dance-punk i post-disco scenama New Yorka, ispreplićući ih s kraut-rockom i elektrom.

Duo je do sada svirao na mnogim mjestima od kojih valja izdvojiti MENT (Ljubljana), Mondo Festival (New York), Transmusicales (Rennes) i mnoge velike talijanske festivale. Imali su zadovoljstvo otvoriti za Pendulum, Petera Hooka (Joy Division / New Order) i velike talijanske izvođače poput Cosma, Populousa, Calibra 35 i Dj Khalaba.

▬▬▬
Ulaznice:
Early bird: 15 €/113,02 kn
Pretprodaja: 18 €/135,62 kn
Ulaznice u pretprodaji potražite u Dirty Old Shopu, Tratinska 34.

Koncert organizira Hangtime Agency u suradnji s Močvarnim programom Vrelo zvuka.

Koncert je podržan od strane Liveurope mreže. Mreža Liveurope sufinancirana je kroz program Kreativne Europe Europske unije. 

Facebook event

Koncert