Search
Close this search box.
Darkwave/synthpop koncert: Patriarchy, Popsimonova, Void Vision
Četvrtak 11.4.2024.
vrata 20:00
početak 21:00

Sintetički zvuci ne tako minulih vremena već su neko vrijeme u fokusu kako podzemlja, tako i mainstreama. Ono što se 80′-ih zvukovno razvijalo i raslo u zaseban trenutak danas se nalazi negdje između očite nostalgije i retro pastiša koji unosi novu sintaksu u nekoć jasno definiran zvuk. Suština je takva da se svaki pop fenomen iznova vrati. Revizija žanra nam time dovodi nove junakinje zvuka, koje vješto spajaju strast za sintisajzerima u redefiniranju značenja. Synthwave dugo nije zvučao ovako svježe. Vraćen je u mračne dvorane klubova, obilježen znojavim plesom kao novim oblikom dekadentna smjera u koji nas ova mjuza danas želi uvući. Elektronika za one koji se prisjećaju i one koji će se tek prisjećati, jer s nama su:

PATRIARCHY (coldwave, SAD)
Web: Facebook, Instagram, Bandcamp

Ako razmišljamo o veoma mračnoj formaciji unutar ova žanra, ne možemo ne slaviti lik i djelo PATRIRACHY i borbu protiv ove pošasti moderna doba. Kritika ovog benda počiva u fajterskoj viziji Actually Huzienge. Pozadina joj je artistička: body art, performans, neki sasvim njen svijet u kojem se namjerno bavi činjenicama koje je straše. Nastupaju ispred naopako okrenute američke zastave, išarani simbolima revolta i distorzijom.

Synth mašine, elektronski bubnjevi, urlik i glasne gitare. Potom, pop napad lišen svega mračnog. Kad zabriju tvrđe, industrial ih motivira. Sve na tragu onoga što smo nekoć čuli u 80′-ima. Unikatna mutacija za kasni kapitalizam. Netko ih je čak nazvao i snuff metalom. Kao da se DAVID BOWIE našao pored FRONT 242 i dobio kopile koje Huzienge usmjerava u agresiju protiv svega onoga što je boli. I ovaj je trojac vraški svjestan problema u kojima se nalazimo. Zato možda i spale kakve zastave putem.

LP, „Asking for it” je sad već kultno izdanje Dero Arcadea. Dio asortimana tih traka prezentiraju i na ovoj turneji. Što nas još čeka?! Teško je zamisliti. Možda perje na krvavim tijelima, možda corpse paint na licima. Njihovo šokiranje je realno stanje naših mozgova. Na rubu smo da izgorimo i konstantno nemamo vremena. Stoga nas njihov srednji prst umočen u darkwave podsjeća da se suočimo s demonima.

POPSIMONOVA (darkwave, Sisak/Karlovac)
Web: Facebook, Soundcloud

Uz naše goste iz USA svira i POPSIMONOVA, poznatija kao Lana Jastrevski. Sisačko-karlovačka producentica i DJ-ica čije se glazbene afirmacije smještaju u 80′-te. Inspirirana DAF i SUICIDE-om. Laptop, sintisajzer, glas koji odzvanja začudnom kombinacijom engleskog i slavenskog. Njeni slušatelji nalaze se u radiju od Berlina do Ukrajine, preko Beograda do Belgije.

Prije nego je odradila svoje prve solo uratke, Lana djeluje kao dio synth pop dua Dekolaž. Ipak, strast za mračnijim zvukom je definirao njen prvi rad „Obrisi”, koji je pratio ništa manje hvalevrijedan EP za Romance moderne ili prvi samostalni LP za Gooiland Elektro.

Naposljetku, njena strast za teatrom i filmom vodi ju ka soundtracku za kazališnu predstavu, iako joj je velika želja napraviti zvučnu kulisu i za kakav film. Pozdravimo njen povratak i prihvatimo jednom zauvijek činjenicu da se najbolja synth glazba kod nas svira u tranziciji minule industrije Siska.

VOID VISION (synthwave, SAD)
Web: Facebook, Instagram

Elektronski mrak iliti VOID VISION solo je projekt filadelfijske glazbenice Shari Vari, oformljen tamo negdje 2009′-e u jeku novog početka za synth inducirani zvuk 21. stoljeća. Coldwave se pojavio kao sila uz nekolicinu labela i izvođača (Wierd Records, Xeno & Oaklander, Led Er Est…) i tada je negdje i Shari stala na binu, okružila se gomilom synthova i započela svoje putovanje što je naposljetku dovodi i do nastupa s: BOY HARSHER, GARY NUMAN, DRAG MAJESTY.

ROUGH TRADE ju je davno ubacio na svoje synth kompilacije, njen prvi album izdan za berlinski Mannequin Records je rasprodan u već tko zna koliko tiraža. Također njena pjesma odzvanja Netflix dokumentarcem „Wild wild country” koji je dobio Emmyja.

Njena najveća vrijednost igranje je s raznim žanrovima posljednjih 30 godina elektronske glazbe. Tamna tvar se u njenoj pjesmi ubrzo pretvori u snenu melodiju koja će vas proganjati ostatak večeri. Istovremeno, pop trake stapaju se s onim hladnijim analognim, a VOID VISION predstavlja eklektičan miks toga, nošen melodijom koja odlučuje udahnuti novi život jednom specifičnom žanru.

▬▬▬
Upad u pretprodaji: 8 €
Upad na dan događanja: 11 €

Facebook event

Koncert