Jazz u Močvari: Impronedjeljak
Srijeda 31.5.2023.
vrata 20:00
početak 21:00

Serijal slobodno improvizirane i kreativne glazbe/series of free improvised and creative music: IMPRONEDJELJAK / IMPROMONDAYS

21:00 DUO TENA NOVAK VINCEK (violina) i NEVA BEGOVIĆ (violončelo)
Vilinski ples za violinu i violončelo br. 8. i br. 9 – praizvedba

Vilinski plesovi nastali su u prirodnom okruženju vanjskog prostora, u izravnoj suradnji nadahnuća, improvizacije, izvođačke kreativnosti i prirode. Karakterističnost ovih plesova je folklorni i poganski, element. Cilj plesova je reciklirati “stare” arhetipske, već poznate obrasce u novome i modernijem ruhu, te ih karakterizira nepravilna ritmika, promjena mjera, no takav multimetrijski pristup skladanju ne zaustavlja fluktuaciju same ideje, koja je jedinstvena i originalna.

21:40h REUBEN DERRICK, YVONNE & HARALD HOFMEISTER

REUBEN DERRICK (Christchurch, Novi Zeland) – saksofonist, klarinetist, skladatelj, improvizator, sound artist, snimatelj.

Otkako je 2000. diplomirao jazz na Konzervatoriju u Sydneyju, Reuben se posvetio eksperimentalnoj glazbi, improvizaciji, zvučnim instalacijama, dizajnu zvuka i skladanju. Nastupa samostalno ili u suradnji s impro glazbenicima i multimedijalnim umjetnicima u N. Zelandu, Australiji, Indoneziji, SAD-u i Europi.

Godine 2014. završio je doktorat na Sveučilištu Canterbury s tezom “Skladanje slušanjem i izvođenjem: Ekologija zvučnih pejzaža”, koristeći terenske snimke i improvizaciju kako bi ispitao načine na koje se izvođači mogu uključiti u zvučna okruženja.

Reuben je 2015. dobio Fulbrightovu stipendiju koja mu je omogućila sudjelovanje na međunarodnoj rezidenciji skladatelja i glazbenika u New Yorku – OMI International Musician Residency Program.

Reubenovi zvučni radovi predstavljeni su u galeriji McClelland (Melbourne, 2020.) i na web izložbi sonic.land.

reubenderrick.yolasite.com
sounz.org.nz/contributors/1834
reubenderrick.yolasite.com/listen.php

YVONNE & HARALD HOFMEISTER (Austrija)

YVONNE HOFMEISTER – glas, flauta, objekti.
U svom profesionalno radu proučava djelovanje zvuka i tona na ljudsku psihu. S partnerom Haraldom nastupa kao Improvisation duo setyh, također je glazbenica u Styrian Improvisation Orchestra i redovito sudjeluje na GrazerImproKlub i Improconu. Nastupa s triom RHY (s Richiejem Herbstom i Haraldom Hofmeister), Pas deux quatre (s Jean-Christopheom Mastnakom, Falvijom Mariom Cerrato i Haraldom Hofemeisterom). Surađuje s Richiejem Herbstom, Georgom Wissom, Vidom i Joštom Drašlerom, Adrijanom Čedeom, Ivanom Mršićem, Anette Giesriegl…

HARALD HOFMEISTER 
Gitarist koji se glazbeno kreće između krajnosti Beatlesa i Milesa Davisa, a trenutno uglavnom između post-rocka i slobodno improvizirane glazbe. Bavi se istraživanjem zvuka s elektronički modificiranom, prepariranom gitarom i efektima. S Yvonne nastupa kao Improvisation duo setyh, svira sa Styrian Improvisation Orchestra i redovito sudjeluje na GrazerImproKlub i Improconu. Nastupa s triom RHY (s Richiejem Herbstom i Yvonne Hofmeister), Pas deux quatre (s Jean-Christopheom Mastnakom, Falvijom Mariom Cerrato i Yvonne Hofemeister). Surađuje s Richiejem Herbstom, Georgom Wissom, Vidom i Joštom Drašlerom, Adrijanom Čedeom, Ivanom Mršićem, Anette Giesriegl…

22:40 IMPRO SESSION s prisutnim glazbenicima.

▬▬▬
Upad: dobrovoljni prilozi

‘Impronedjeljke’ organizira umjetnička organizacija Cargo (voditelj Damir P. Kafka) u suradnji s Udruženjem za razvoj kulture “URK” / Klub Močvara / Jazz u Močvari, uz podršku Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za kulturu, Zavoda Sploh i Austrijskog kulturnog foruma.

Jazz u Močvari je program osmišljen kao platforma za promociju i prezentaciju domaće i inozemne jazz scene, kojoj unatoč povijesnom značaju i stalnoj aktualnosti kronično nedostaje prostor. Iako je Močvara od samog osnivanja 1999. povremeno održavala jazz koncerte, glavni poticaj za pokretanje redovitog programa bio je velik uzlet domaćeg originalnog, inovativnog i autorskog jazza posljednjih godina.

Facebook event

Koncert