Vrelo zvuka: Canzoniere Grecanico Salentino
Četvrtak 8.6.2023.
vrata 20:00
početak 21:00

Povratak kultne talijanske grupe koja je prošli put rasplesala cijelu Močvaru!

Istituto Italiano di Cultura Zagabria – Talijanski institut za kulturu i Vrelo zvuka predstavljaju:

CANZONIERE GRECANICO SALENTINO (Italija)
Web: canzonieregrecanicosalentino.net, Facebook, Instagram, Spotify

Kada smo ih ugostili u prosincu 2021. to smo morali napraviti u ograničenim uvjetima jer je to bilo jedno od prvih gostovanja nekog većeg stranog izvođača nakon pandemije koronavirusa. No, bez obzira na to Canzoniere Grecanico Salentino su napravili nezaboravan show na kojem je plesala cijela Močvara pa nam nije ostalo ništa drugo nego da ih pozovemo opet i sada su tu. Kultna talijanska etno grupa vraća se u Močvaru da donese dah juga i raspleše sve one koji dođu na ovaj koncert.

Grupa Canzoniere Grecanico Salentino osnovana je još 1975. godine od strane Rune Durante, a vodstvo grupe se zadržalo u obitelji pa je sada vođa CGS Mauro Durante, cijenjeni glazbenik i van talijanskih granica koji je surađivao s brojnim svjetskim glazbenicima poput Justina Adamsa, Ibrahima Maaloufa, Gorana Bregovića ili Ballake Sissoka. Tijekom više od 40 godina CGS se nametnula kao vjerojatno najvažnija talijanska world music grupa, a svirali su na svim važnijim žanrovskim, ali i onim drugim festivalima na svijetu. Posebno su aktivni u posljednjih desetak godina, kada su svoj zvuk osuvremenili te ga približili i široj publici.

Ova grupa je osnovana kako bi promovirala pizzicu, odnosno tarantu – ples talijanskog juga iz regije Salento. Sama muzika je puna strasti i energična, a njena repetitivnost dovodi slušatelje u stanje transa. Canzoniere Grecanico Salentino tu glazbu izvode na akustičnim instrumentima tipičnim za jug Italije, ali i na nekim drugim instrumentima pa sada u svojem sastavu imaju violinu, gajde, harmoniku, buzuki i tambur, uz nezaobilazne udaraljke dok svoju ljubav prema pizzici pokazuju tako što u svojem članstvu uvijek imaju plesačicu koja na neki način na koncertima diktira glazbeni ritam.

Osim kroz grupu, članovi Canzoniere Grecanico Salentino pizzicu promoviraju i kroz aktivnost u sjajnom festivalu La Notte dalla Taranta koji svake godine u Lecceu i okolnim gradovima i mjestima okupi više od 100.000 ljudi. Festival plesa i sjajne glazbe privlači različite svjetske glazbenike koji se žele okušati u ovom zanimljivom tradicijskom izričaju.

Canzoniere Grecanico Salentino su jedna od najvećih europskih etno/world music grupa i velika je čast da ih imamo u Močvari.
Nemojte propustiti ovaj plesni spektakl!

▬▬▬
Upad u pretprodaji do 7.6.2023. u 23:59h: 14 €/105,48 kn
Upad na dan događanja: 17 €/128,09 kn

Malo je prilika za upoznavanje s talijanskom kulturom poput koncerta fantastične grupe Canzoniere Grecanico Salentino pa su klub Močvara i Talijanski institut za kulturu odlučili nagraditi one kojima je ovakva prilika najpotrebnija – studente. Naime, svi studenti će na ovaj koncert, koji se održava u četvrtak, moći ući uz plaćanje cijene od 10 € umjesto 17, kolika je redovna cijena na dan koncerta. Taj popust će se moći iskoristiti samo na ulazu u klub, ne u pretprodaji, a studenti će popust ostvariti uz predočenje iksice.

Pretprodajna mjesta:
Dirty Old Shop, Tratinska 34, Zagreb
Rockmark, Ul. Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb
Dallas Music Shop, Splitska ul. 2A, Rijeka

Više o projektu Vrelo zvuka saznaj ovdje.

Facebook event

Koncert