Search
Close this search box.
Izvještaj: Zeal and Ardor, Sooma
2 ožujka, 2023.

Utorak, 13.12.2022., u Močvari bio je rezerviran za švicarsko-američki avangardni bend Zeal and Ardor. Sam bend zapravo je počeo kao samostalni projekt hvaljenog glazbenika i vokalista Manuela Gagneuxa, no njihov zvuk najbolje se može opisati kao spoj raznih podžanrova black i death metala s afričko-američkim bluesom uz razne primjese komorne glazbe, folka, gospela te soula. Sve to je također presvučeno mjestimičnim lo–fi načinom snimanja pjesama. Tekstovi su im prožeti aktivističkim, povijesnim te ritualnim elementima, najčešće u kontekstu teškog proboja afro – amerikanaca prema boljem položaju u društvu, a taj inovativni muzički format predstavljaju kroz svoje moćne koncerte.

Dosad su objavili tri albuma: Devil is Fine, Stranger Fruit i Zeal and Ardor. Upravo su svojim prvim albumom, Devil is Fine, pridobili značajnu pažnju koja im je omogućila automatsku prepoznatljivost na glazbenoj sceni. Ipak, tek su u sklopu promotivne turneje svoga trećeg albuma, Zeal and Ardor, posjetili i Hrvatsku. Iako im je to bio drugi put ovdje, koncert u Močvari ipak stoji kao njihov prvi samostalan koncert u Zagrebu, ponajprije jer su prvi put nastupali u sklopu INMusic festivala.


Support na koncertu bio je švicarski bend Sooma, koji prati Zeal and Ardor na čitavoj turneji. Ovo im je bio prvo i premijerno predstavljanje u Hrvatskoj, što je publika svakako dobro prihvatila. Iza sebe imaju dva albuma: Sooma i It is all about to change, a dinamična mješavina žestokog punka s primjesom grungea poslužila je kao odlična uvertira u nastavak koncerta koji nam je donio Zeal and Ardor kao nadu od 16 pjesama regularne setliste te još 4 komada na bisu koji nam je Manuel dodijelio s velikim zadovoljstvom i ostavio dojam da ga nismo ni trebali moliti za isti, već smo ga zaslužili našom energijom usmjerenom prema njegovom liku i djelu.

Velik čovjek i umjetnik, emotivan i strastven te recipročno iskren. Komunikacija s publikom je bila ugodna, zabavna te ponavljam, iskrena. Svaka pjesma za sebe djeluje kao hit te unutar himerne prirode njegove glazbe svatko može pronaći ponešto za sebe. Ipak, realno, taj dan se u Močvari podjednako uživalo u gospel formatu “Devil is Fine” i “Golden Liar”, blues formatu “Graveddiger Chant” te black – death metal formatu “Don’t you dare” i “Erase”.

“Devil is Fine” je konceptualno zasnovan na ideji “Što bi se dogodilo da su crni robovi kao svojeg spasitelja prihvatili Lucifera umjesto Isusa?” Ne znam, ali znam da se 13.12.2022. dogodio jedan od najboljih i najsvježijih avangardnih metal koncerata u Močvari, ikad.

Datum koncerta: 13.12.2022.
Pisali: Martina Glumac & Dario Štefek (Volontiram u Močvari)