Search
Close this search box.
Izvještaj: Valhalla festival
30 svibnja, 2023.

U Močvari je 12. i 13.5.2023. održano još jedno izdanje već svima poznatog Valhalla festivala. Ova smotra regionalnih metal snaga još jednom je dokazala da je domaća scena itekako vrijedna podrške. Kroz dva dana žestoke svirke, svojim nastupima počastili su nas bendovi iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Kako smo se proveli pročitajte u izvještaju – dojmove s prve večeri vam donosi članica volonterskog kluba Močvare Helen Vučić.

Prva večer Valhalla festivala bila je prava fešta!
Našlo se ponešto za svakoga, a uz fenomenalne nastupe, uživali smo i u cjelovečernjem druženju sa starim i novim prijateljima. Valhalla ipak nije samo ‘još jedan festival’, već ime koje budi sjećanja i događaj koji je s vremenom postao prava tradicija. Oduševila me količina mlađe publike koja je sjećanja došla tek stvarati – s velikim entuzijazmom pratili su koncerte do samog kraja, potpuno uživljeni čak i kada im pjesme nisu bile poznate. Čini se da se metal u Zagrebu neće nikada stišati, postat će samo još glasniji!


Festival su otvorili osječki War-Head, thrash/death veterani čije ime je široj publici itekako poznato, a slove za brutalan i brutalno zabavan live bend. S tri studijska albuma i hrpom nastupa iza sebe, ovi uhodani dečki prodrmali su okupljene i otvorili ventile za nastavak crne mise.


U pravu crninu zavili su nas zagrebački mračnjaci Frozen Forest. Najmoćniji na domaćem terenu, servirali su nam pravu dozu, kako oni to zovu, psihodelične black metal magije. I nisu u krivu – nastup im je bio prikladno atmosferičan i ritualan, i baš u pravom dijelu večeri. Bilo je diskusije oko satnice, no petak je zasigurno bio dobro posložen jer smo iz tamne šume upali u grotlo pakla u kojem ražanj vrte Infernal Tenebra. Ovaj pulski death metal sastav prepoznat je i van granica lijepe naše te su dijelili pozornicu s mnogim velikim imenima deatha. Suvremeni, ozbiljni i dokazano kvalitetni, Infernal Tebra, kako smo ih prekrstili, uvijek se isplati pogledati.

Vrela noć pretvorila se u usijano jutro kada su se iza ponoći ukazali maskirani istrijani Po’ Metra Crijeva. Ovo im je bio prvi zagrebački koncert po izlasku iščekivanog četvrtog studijskog albuma “Boškarin IV” te smo napokon uživo čuli neke nove i sve stare bezvremenske hitove. Osim Čižića, kojih su nam puna usta još od objave singla, među novim bangerima našli su se Prokjeti Pust i Miha Zvončar.

Razbarušenih kosa i znojnih majica zaputili smo se kući, ispunjeni doživljenim iskustvom (i pivom). Veliko i toplo hvala organizatorima, Močvari, svim bendovima i cijeloj publici – zbog vas je Valhalla stvarno vječna!

Datum koncerta: 12.5.2023.
Pisala: Helen Mirna Vučić (Volontiram u Močvari)