Izvještaj: Po’ Metra Crijeva, OvO, Tyrant Usurper
3 studenoga, 2022.

Iako je Zagreb bio prigodno skriven oblakom guste, vlažne magle – u klubu Močvara poprilično se žarilo. Za usijanje pobrinuli su se domaće snage Tyrant Usurper, legendarni kastavski heroji Po’ Metra Crijeva i rado viđeni gosti, talijanski sludge/noise duo OvO. Pogani riffovi bili su uistinu pogani, a publika je svojim angažmanom podigla večer za još jednu razinu.

Datum koncerta: 28.10.2022.
Pisala: Helen Mirna Vučić (Volontiram u Močvari)

Za sve koji su htjeli ‘obaviti Halloween’ pa da su u miru do Svetog Nikole, ovo je bila idealna prilika. Vjerujem da je svima odgovarala ipak malo kasnija satnica od predviđene, prikladnija otvaranju vrata pakla. Otvorili su ih Tyrant Usurper, i to širom, za žestok početak katarzične sludge mise. Neodoljivo su podsjećali na švedske sludge doom veterane Sumu, koji su nas blagoslovili s iste pozornice samo nekoliko tjedana ranije. Tyrant Usurper projekt je članova Muke i Negative Sluga, priznatih lokalnih bukotvoraca koji nikada ne razočaravaju. Iza sebe imaju 2 izdanja, EP “Dry Rot River” iz 2020. i album “Bones Of A Beloved Emperor” izdan 2021.

I dok nas je Tyrant Usurper svojom sirovošću savršeno zagrijao za nastavak šumova i vriskova koje nam je priuštio OvO, između se našla i porcija za razgibavanje – intermisija za ča-metal. Za Po’ Metra Crijeva ne trebamo se posebno pripremati, samo reci kada i gdje! Maskirane spodobe donose nam, uz šaku suza i vreću smijeha, kriglu straha i puna usta narodne baštine! Možda i najzabavniji bend trenutno na našoj sceni, u Močvaru su došli najaviti željno iščekivani četvrti album “Boškarin IV” te smo konačno imali priliku uživo čuti hit singl “Čižićka rapsodija”. Singl prati i genijalni animirani video spot koji toplo preporučujem svima koji žude za fantomskim nastavkom kultne serije Metalocalypse. Sa svakim uratkom sve bolji i bolji, Po’ Metra Crijeva stare kao boca vina na dnu mora – za dobre stvari treba vremena, a njih se itekako isplati čekati!I dok su PMC nekima bili apsolutne zvijezde večeri, doživjeti OvO bila je posebna poslastica. Vrlo su aktivan sastav, gotovo uvijek na turneji i sa zavidnom količinom izdanja iza sebe. Rado posjećuju susjede pa ih se u Sloveniji i Hrvatskoj može često uloviti. Iz vesele istarske fešte uplovili smo u ozbiljnije, znatno mračnije duševno stanje.

OvO čine samo dva člana – Stefania Pedretti, sitna žena masovnih vokala i vješta krotiteljica gitare, i Bruno Dorella, ogroman čovjek za malenim setom bubnjeva. Ono što je cijelu Močvaru ostavilo bez daha je koliko nevjerojatno mnogo postižu s naočigled toliko malo! Njihov cjelovit, zaokružen i zreo nastup bio je obuzimajuće iskustvo – jednom kada si uvučen, teško je skrenuti pogled, ma kako intenzivno bilo. Beskompromisnom autentičnošću ostvaruju čudo, dvoje ljudi uspjelo je Močvaru odvesti na pravo multidimenzionalno, transcendentalno audio-vizualno putovanje.

Što još reći osim da se u Močvaru možemo bez zadrške pouzdati i odlično se provesti bilo koju večer u tjednu, a Halloweensko razdoblje im posebno dobro leži. Sva tri sastava jedva čekam vidjeti ponovno, a mi metalci smo opet na svojem 21.11. kada nas zabavljaju DemilichKrypts i Porazium