Search
Close this search box.
Izvještaj: Gaye Su Akyol – suvremeni anatolijski dernek!
28 veljače, 2024.

Ljude dijelim na one koji znaju tajnu i na one koji ne znaju.
Gaye Su Akyol ne samo da ‘kuži spiku’, već otvoreno ukazuje na to da je istina ravno pred nosom. I dok laik možda ne bi vidio dalje od šarene teatralnosti, upućenima je jasno da se radi o vještom upravljanju stvarnosti.

Gaye nas je premijerno posjetila jučer, u sklopu turneje „Anatolian Dragon“ kojom promovira istoimeni četvrti album. Dan prije predstavila se beogradskoj publici, a za ovaj ‘ex-yu vikend’ u njezinoj turneji možemo zahvaliti izvrsnoj organizaciji ekipe iz ‘Hangtime Agency’.

Malo je reći da je oduševila i nove i stare fanove, kojih je itetako bilo u broju i većem od očekivanog. Iako nam turski baš ‘ne leži’, entuzijastična publika davala je sve od sebe da energijom poprati maestralno glazbeno događanje u dvorani – plesom, vriskovima, skokovima i mahanjem, kada nam je već bilo teže zapjevati punim glasom zajedno s novopečenom anatolijskom princezom.

No jezična barijera jučer nije bila nikakav problem – poruka mira, ljubavi i rock’n’rolla prenesena je u oba smjera. Čini se da je Gaye na novom albumu u potpunosti pronašla svoj glas i još slobodnije definirala samu sebe kao žanr. Očarava svojom ljupkošću, a razara autentičnošću. Što ima za reći kaže glasno i beskompromisno, ali kroz metaforu umotano u intimnu glazbenu predstavu kako bi je zaista čuli samo oni koji osluškuju.

Veliku pažnju pridaje kostimografiji kojom se, kako kaže, „pretvara u super heroja samoj sebi“, i to vrlo efektivno jer njezina cjelokupna pojava odiše snažnom mističnom, ženstvenom energijom koja je s lakoćom nosila show nešto manje od dva sata, postupno dižući temperaturu do usijanja.

Video: Jahvo Joža / SubsiteTV

Anatolijski rock sam uvijek smatrala vrlo jakim i etabliranim žanrom, toliko da nisam primijetila da u modernija vremena zaista nije dovoljno zastupljen. Odnosi Turske s ostatkom svijeta pa i s vlastitim narodom bili su i ostali nabijeni tenzijama, i dobrodošla su sva nastojanja da se te tenzije smekšaju, ali i da se identificiraju problemi koji ih uzrokuju.

Osim slatkog uživanja, promatrajući ovu ženu-zmaj možemo svašta i naučiti. Svojim izričajem podsjeća nas da nismo nikome ništa dužni, osim samih sebe samima sebi, i da smo to dužni isporučiti što čišće i iskrenije možemo. Svatko je odgovoran za vlastito oslobođenje, ali ako tim putem možemo kročiti držeći se za ruke, zašto ne?

Hvala ti, Gaye!

I još jednom veliko hvala Močvari i Hangtime Agency-ju što su #omogućilii ovu vrhunsku večer, vidimo se idućom prilikom -> 6. ožujka kada mrdamo bokovima uz YĪN YĪN!

Datum koncerta: 17.2.2024.
Pisala: Helen Mirna Vučić (Volontiram u Močvari)
Fotografije: Dario Radović (Volontiram u Močvari)
Video: Jahvo Joža / SubsiteTV