Search
Close this search box.

Filmske večeri u Močvari 

Filmske večeri u Močvari program je posvećen promociji hrvatskog filma s posebnim naglaskom na autorice i autore mlađe generacije kao i debitante svih profila. Format programa obično uključuje besplatnu filmsku projekciju uz gostovanje filmaša s kojima se diskutira u opuštenom i neformalnom tonu. Cilj je ovog programa potaknuti drugačija i nova čitanja domaćeg filmskog prostora kao i njegovih aktualnih trendova svim dostupnim analitičkim i umjetničkim sredstvima, a u žarištu su u pravilu teme koje su društveno i kulturno aktualne, a vezane su uz film.

U okviru programa imamo nekoliko prepoznatljivih programskih linija koje pokrivaju određene segmente domaće filmske scene. Program nazvan Oni dolaze usmjeren je na one autorice i autore koji su se tek pojavili na sceni svojim prvim kratkometražnim filmovima, kako u okviru studija filmske režije tako i onih koji su filmove napravili u okviru raznih vaninstitucionalnih programa i radionica. Programska linija posvećena debitantskim dugometražnim filmovima domaćih redatelja nazvana je Debi i debata, a cilj joj je uspostaviti dvostruki okvir prezentacije u kojem zajedno gostuju autori filma te kritičari da bi se kroz dijalog i potencijalnu debatu postavile moguće smjernice za vrednovanje određenog filma.

Filmske večeri dio su redovnog programa Močvare još od 1999. kada ih je vodio filmski redatelj i kustos Ivan Ramljak. Nakon njega voditeljice programa bile su programska direktorica Vanja Kaluđerčić, filmologinja Astrid Nox i filmska kritičarka Mima Simić. Tijekom godina koncepcija programa višestruko se mijenjala od prikazivanja kultnih ostvarenja ili rijetko dostupnih art filmova pa sve do isključivog fokusa na domaći film. Od 2018. voditeljica Filmskih večeri u Močvari je filmska kritičarka i redateljica Višnja Pentić. Autorica je četiri kratka igrana filma: Srećko Kramp – skica za portret, Roza – teološki film ceste, Osam načina da se prestanete osjećati usamljeno i Bijeli dan.

Kontakt:
film@mochvara.hr


Facebook