Search
Close this search box.
Nepoznato Trnje
Subota 23.9.2023.
vrata 10:00
početak 10:00

Dođite obilježiti europski tjedan mobilnosti uz zabavne priče iz nepoznate povijesti Trnja i zdravu rekreativnu šetnju pod vodstvom arhitekta i istraživača Antuna Sevšeka i pratnju entuzijasta iz Močvare i Pogona. Nalazimo se u subotu, 23.9. u 10:00 na okretištu Savski most, na autobusnoj stanici odmah kod nasipa. Zatim krećemo prema bivšoj zgradi tvornice Jedinstvo – domu Močvare i Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade.

Šetnja će biti prilika za upoznavanje sa stoljetnom poviješću prostora između željezničke pruge i rijeke Save koji su u jednakom mjeri obilježile nebrojene urbanističke vizije razvoja modernog Zagreba 20. stoljeća na prostoru Trnja, kao i nepredvidive razorne poplave koje su ugrožavale ovaj dio grada sve do sredine 60-tih godina prošlog stoljeća. Današnje Trnje rezultat je višedesetljetnih procesa urastanja industrijskih i javnih kompleksa te brojnih stambenih naselja u zatečeni supstrat drevnih seoskih naselja, zona neformalno izgrađene radničke periferije i usitnjenog tkiva poljoprivrednih parcela. Kroz prikaz evolucije urbanističkog promišljanja Trnja i povijesti nemogućnosti realizacije tako zamišljenih gradograditeljskih strategija, sudionici će moći osvijestiti neke druge rakurse čitanja prošlosti, ali i budućnosti ovog prostora.

Koliko god nas ponesu priče računamo da smo do podne u Močvari/Jedinstvu na kavi! Ponesite vodu, kremu za sunce i dobru volju.

Šetnja se organizira uz podršku Zaklade Kultura nova za “Sudjelovanje u kulturi”.

📸 credit: @elkarrde

https://www.flickr.com/photos/elkarrde/

Facebook event

Ostalo