Search
Close this search box.
Promocija knjige “Antologija hrvatske i srpske slem poezije”
Saturday 6.4.2024.
doors 18:00
starts 18:30

Klub Močvara vas poziva na predstavljanje jedinstvenog kulturnog poduhvata, prvog takve vrste u Hrvatskoj.

Antologija hrvatske i srpske slem poezije novo je izdanje Udruženja za razvoj kulture “URK”. Knjiga na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinja iz dvaju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju uz kritičarsko-teoretičarkske tekstove koji daju puni presjek živahne i buntovne svjetske i regionalne slem scene.

Specifičnost slem poezije se krije u činjenici da je ona prvenstveno pisana za javno izvođenje, za pozornicu, ulicu ili šank za razliku od tradicionalne lirske poezije koju više vežemo uz intimu doma ili tišinu knjižnica i knjižara. Slemeri i slemerice bez pardona ili dlake na jeziku izvode svoju poeziju pred nimalo šutljivom publikom što nerijetko rezultira ekscentričnim performansima, stoga je pravi specifikum ove zbirke činjenica da mnogi od autora neke od pjesama po prvi put objavljuju javno. Partner Udruženja za razvoj kulture “URK” na ovom projektu je beogradska organizacija Poezin, najaktivniji organizator slemerskih događanja u Beogradu i Srbiji pa su ove dvije udruge zajedničkim snagama okupile na jednom mjestu više od šezdeset pjesnik(inj)a koji su se predstavili svako sa po dvije pjesme. Raspon godišta, stilova i ambicija zastupljenih pjesnik(inj)a je uistinu širok pa se tako jedni uz druge mogu pronaći potpuni početnici i prekaljeni veterani s pregršt objavljenih zbirki poezije.

Uz poeziju, antologija sadrži i nekoliko popratnih tekstova koji pokušavaju arheološki dešifrirati začetke slema u ovim krajevima kroz sjećanja veterana scene ali i ozbiljnije tekstove književnih kritičara koji fenomenološki sagledavaju i seciraju pjesnički slem pokret. Vizualni dodatak knjizi sačinjavaju i brojni plakati koji su najavljivali slem večeri Poezina i Močvare kao i nedovršeni strip Maksa Ružinskog i Milana Fošnera.

Glavni urednik knjige je Luka Antić a suurednici su mu Milan Mijatović, Mario Kovač, Hrvoje Mimica i Kornel Šeper.

Program počinje tribinom i nastavlja se u uobičajenom maniri slem večeri.

U goste nam dolaze kolege iz Srbije: Dragana Nikolić, Milan Mijatović, Ana Pantić, Dragan Đorđević, Goran Živković i Đorđe Đorđević.

Uz njih malo više o Antologiji hrvatske i srpske slem poezije reći će vam Hrvoje Mimica aka MC Deda, Mario Kovač i Luka Antić.

Na promociji možete vidjeti i izložbu plakata grafičke dizajnerice i ilustratorice Dragane Nikolić koje nismo uspjeli ubaciti u antologiju.

▬▬▬
Upad: 0 €

Više o knjizi i prodajnim mjestima saznaj ovdje.
Program se održava u sklopu projekta KUM – Kazalište u Močvari.

Facebook event

Literature
Promocija knjige “Antologija hrvatske i srpske slem poezije”
Promocija knjige “Antologija hrvatske i srpske slem poezije”