Začarana Močvara: Kaki King, Iva Bobanović
Monday 20.11.2023.
doors 20:00
starts 20:30

KAKI KING (SAD)
Everybody loves you 20th aniniversary
Web: kakiking.com, Facebook, Instagram, Spotify 

Gitara je kaotičan instrument. Možda i najbolji prilog toj teoriji je da, ako se koristi pogrešno, nema tog tuluma koji ne može vrlo brzo privesti svom kraju. Nesumnjivo je, doduše, da je njen evokativni potencijal bezgraničan, a mjesto u popkulturnom imaginariju gotovo pa mitsko. Ali negdje u svom tom uglavnom mačističkom mitosu – neka vas ime ne zavara – stoluje kraljica, a ne neki dosadni gospodar tame.

Za Kaki King (pravog imena Katherine Elizabeth King) niti jedna površina i niti jedan od strukturnih elemenata gitare nisu tabu, jednako kao ni žanrovske i estetske konvencije. S jedne strane imamo virtuozni, gotovo akrobatski maksimalizam, baražnu vatru nota, rezonantnu kutiju kao prateću perkusiju, sleping, teping i sprint na vrh gitarističkog panteona. S druge – maratonski minimalizam, loopovi, ambijentalni pasaži i kameleonska sposobnost estetske transformacije iz ploče u ploču.

Svoj debi Everybody Loves You napisala je i objavila je prije točno 20 godina, sa svojih nepunih 20, i upravo je to slavljenički razlog njene aktualne turneje koja će zastati u Močvari: “Bila su to neobična i usamljena vremena: preselila sam na studij u New York, ali nisam uspijevala naći sreću u kolegijima niti u prijateljima. Grad mi je tu bio velika inspiracija. Nikad nisam živjela usred toliko ljudi i obična šetnja ulicom za mene je bila avantura. Kad slušam ili sviram te pjesme, definitivno osjećam neku vrstu čežnje: pokušavala sam shvatiti tko sam najbolje što sam mogla.”

Everybody Loves You prati još pet studijskih albuma, svaki pomalo drugačiji od drugog, kao i suradnje s legendarnim čikaškim producentom i perkusionistom Johnom McEntireom (Bastro, Gastr Del Sol, Tortoise) i avangardnim njujorškim čelistom i skladateljem Erikom Friedlanderom. Zajedno s Eddiejem Vedderom i Michaelom Brookom zaradila je nominaciju za Zlatni globus za muziku iz filma “Into The Wild” Seana Penna, a Dave Grohl ju je angažirao na instrumentalu Ballad of the Beaconsfield Miners sa šestog albuma Foo FightersaEchoes, Silence, Patience & Grace”.

Ovo je tek fragment dvadesetogodišnje karijere, muzičkog učenja i odrastanja u kojem se desio i ozbiljni kulturni reset. Čak je i Rolling Stone otvorio vrata svog mačističkog muzeja razumu: tamo gdje su nauštrb istinskoj kreativnosti desetljećima pretplatu na svoje mjesto imali i najprosječniji – na listi 250 najvećih gitarist(kinj)a svih vremena sada suvereno pozornicu dijele, među ostalima, Kim i Kelley Deal, Mary Timony, Wata, Marnie Stern, Sadie Dupuis, Courtney Barnett i, naravno, Kaki King.

Izađite na ispit u jesenskom roku, doživite Kaki King uživo, to “muzičko i vizualno iskustvo gdje sonični pejsaži postaju sugestivni i snoliki zapleti u kojima instrumentalne teksture dekonstruiraju i redefiniraju sebe same sa svakim taktom”.

“There are some guitar players that are good and there are some guitar players that are really good. And then there’s Kaki King.” Dave Grohl (Foo Fighters)

IVA BOBANOVIĆ (Zagreb)
Web: Instagram

Koncert će otvoriti Iva Bobanović, mlada zagrebačka kantautorica čiji su korijeni u klasičnom gitarističkom repertoaru, kao i koralnoj glazbi čije specifičnosti nastoji inkorporirati u svoju poetiku. Sharon van Etten, Broadcast, Tim Bernardes, Simon & Garfunkel, Timber Timbre samo su neka od imena čije izričaje evocira Ivin jedinstven pristup glasu i gitari.

▬▬▬
Upad u pretprodaji: 17 €/128,09 kn
Upad na dan događanja na blagajni kluba: 22 €/165,76 kn

Koncert je sjedećeg tipa i broj ulaznica je ograničen.

Facebook event

Concert