• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

KOLOVOZ 2019.
PUSČPSN
1234
5678911
1213141518
19212225
26272829 
       

ProgramUTORAK 15.05.2018. • VRATA 21:00 • POČETAK 21:45 • UPAD 45 KN

ZAČARANA MOČVARA

JOSEPHINE FOSTER (SAD), DUNJA KNEBL (Zagreb)


upad: 45 KN

19. ROĐENDAN MOČVARE
mochvara.hr/19rodjendanJOSEPHINE FOSTER (SAD)
Web: josephinefoster.infoFacebook, Bandcamp

Folk izraz Josephine Foster predstavlja putovanje prašnjavim, neasfaltiranim putevima Amerike od prije 100 godina, sa sviješću 60ih. Nevjerojatan glas koji vas opčinjava poput morske sirene i vodi preko kompleksno-jednostavne muzike čini njenu muziku drugačiju od ostalih, a ipak tako prirodnu, kao da smo ju već upoznali i slušali kako svira za nas u dnevnom boravku.

Ova umjetnica prepoznatljivog i krhkog vokala svoju karijeru započela je pjevajući na pogrebima i vjenčanjima, da bi se kasnije posvetila svojem autorskom radu. 2004. godine izdala je svoj prvi album, i već tada se naziru korijeni njena glazbenog jezika i smjer kojim je odlučno krenula. Do sada je izdala preko 10 autorskih albuma, a zadnji "No more lamps in the morning" iz 2016. godine dolazi promovirati u Močvaru u sklopu njene europske turneje.

Meditativni ugođaj, intimistički tekstovi, sanjive melodije i poseban vokal koji vas progoni, i dalje ostaju glavne značajke njene glazbe, a njena neposrednost osvaja na prvo slušanje.

Ako vas zanima kako zvuči autohtoni američki folk i glazba lutanja, ako tražite kulisu za maštanje i sanjanje, ovaj koncert je upravo za vas!

DUNJA KNEBL (Zagreb)
Web: Bandcamp, Facebook

Dunja Knebl, česta gošća Močvarine pozornice, ovom prilikom izvest će nešto drugačije nego inače - pjesme s repertoara kultnog američkog folk pjevača Burl Ivesa, koji je već u djetinjstvu snažno utjecao na nju i njen pogled na život i glazbu. Kada se kao jedanaestogodišnja djevojčica vratila u Hrvatsku s trogodišnjeg boravka u Americi njeni roditelji donijeli su sa sobom razne ploče, između ostalih i one Burl Ivesa, pa je nastavila slušati njegove pjesme koje su je već ranije začarale, a koje je, naučivši prve akorde na gitari, i sama počela izvoditi. Burl Ives ju je tako već u najranijim danima uputio u ljepotu tradicionalne, folk glazbe te u univerzalnu formulu ljepote jednostavnosti. Kada je mnogo godina kasnije slučajno otkrila da i u Hrvatskoj postoje jednako lijepe, ali prilično zaboravljene narodne pjesme, u njihovoj obradi zadržala je tu jednostavnost koja se provlači kroz sve njene albume.

Četrdesetih godina prošlog stoljeća Burl Ives bio je dio scene u koju su spadali i danas puno poznatiji i popularniji Woody Guthrie i Pete Seeger, a folk pjesme koje su pjevali su se smatrale revolucionarnima i protudržavnima, jer su ih pjevali socijalno angažirani sindikalisti na svojim javnim okupljanjima. Ives, koji je bio i poznati glumac i pisac, zaslužan je za snimke stotine tradicijskih pjesama koje je sakupio tijekom lutanja po svim krajevima Amerike, a popularizirao je prvi i mnoge pjesme drugih autora. Neke od tih pjesama kasnije su mnogi obradili, npr. tradicionalne Pretty Polly (Byrds, Vandaveer i Bob Dylan, koji je na tom temelju napravio "svoju" čuvenu "Ballad of Hollis Brown"), The Wayfaring Stranger (16 Horsepower), a neke od pjesama drugih autora zaživjele su kasnije i u obradama Nick Cavea (Long Black Veil), Johnny Casha (Ghost Riders In The Sky),... Zapravo je nemoguće pobrojati nevjerojatnu količinu obrada, od starih country pjevača, pa do suvremenih americana bendova, koji neprekidno traže inspiraciju u ovoj glazbi.

Dunja se odlučila vratiti svojim korijenima i odati počast svom uzoru, pa je nedavno snimila album "From Over There to Over Here 1" inspiriran pjesmama na engleskom jeziku koje je naučila u djetinjstvu slušajući Burl Ives-a. Ovaj koncert bit će rijetka prilika za čuti te bezvremene pjesme u sjajnoj Dunjinoj izvedbi, što će biti odličan uvod u koncert Josephine Foster.

Začarana Močvara projekt je koji nastavlja tradiciju organiziranja koncerata intimnijeg ugođaja, pod umjetničkim vodstvom Nine Romić. Program je realiziran uz potporu HDS ZAMP-a.

više na facebooku

Slični događaji

UTO 17.09PODRŽI SCENU!: LEGS, TTI-21, VALENTINA Više