• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

KOLOVOZ 2020.
PUSČPSN
1
4689
11131416
171820212223
2425282930
31      

ProgramSRIJEDA 15.05.2019. • VRATA 19:00 • POČETAK 19:00

TURBINA - TURBO TRIBINA & FILMSKE VEČERI U MOČVARI

Mjesto događanja: Močvara

ALEKSANDAR ZOGRAF - ŽIVOT JEDNOG CRTAČA STRIPOVA


upad: 0 KN20 GODINA MOČVARE & CIRKOBALKANA 7
1.5. - 20.5.2019.

mochvara.hr/20godina
cirkobalkana.org
 

ALEKSANDAR ZOGRAF: "ŽIVOT JEDNOG CRTAČA STRIPOVA"
retrospektivna izložba, razgovor, film "Poslednja avantura Kaktus Bate"

19:00 ALEKSANDAR ZOGRAF: IZLOŽBA
Sasa Rakezić, po danu naizgled sasvim običan stanovnik Pančeva, po noći doživljava transformaciju i zahvaljujući svojim hipnagogičkim vizijama postaje Aleksandar Zograf, jedan od najoriginalnijih i najpoznatijih strip autora na Balkanu.

Još od najranije dobi, Zograf je crtao stripove i izrađivao fanzine da bi osamdesete godine prošlog stoljeća, osim kao strip crtač, proveo i kao zapaženi novinar jugoslovenskih glazbenim magazina Džuboks, Rock, Ritam… Zograf je svoju fasciniranost glazbom, a posebno kultnim The Residentsima uvijek naglašavao, no početkom devedesetih, njegova se karijera u potpunosti okrenula ka stripu.

Nakon brojnih radova objavljenih u raznim strip časopisima (The Comics Journal, Zero Zero, Weirdo, Rare Bit Fiends…) s vlastitim strip izdanjima "Life Under Sanctions" te "Psychonaut" #1 i #2, koje objavljuje čuveni strip izdavač Fantagraphics Books iz Seattlea, Zograf osvaja američku, a potom i svjetsku underground strip scenu. Nastupajuća izdanja "Life Under Sanctions", "Dream Watcher", "Bulletins from Serbia" i druga samo su potvrdila kultni status uz njegov sveprisutni humor, ispunjen brojnim popkulturnim referencama. Isprva inspiriran vlastitim vizijama iz polusna, koje je nazvao hipnagogičkim halucinacijama, Zograf je stvorio jedinstveni strip svijet neprilagođenog čovjeka koji živi u savremenom, otuđenom društvu koga ispunjavaju istovremeno zastrašujuće, ali i komične vizije i prizori.

Tokom nekoliko posljednjih godina, Zograf crta i piše inspiriran starim pismima, fotografijama i ostalim uspomenama koje nalazi na buvljacima širom svijeta kao i crtanjem stripova o zanimljivim anegdotama iz povijesti domaće i strane pop kulture. Prije nekoliko godina, na zagrebačkim je zidovima, u sklopu projekta Zidne novine Bacača sjenki, Zograf predstavio i ciklus radova nadahnut sitcomom Bitange i princeze. Ciklus Bitange i princeze Aleksandra Zografa okupio je njegove strip priče o sudbinama Robija, Irene, Kaze, Tea, Gazde i ostalih likova iz serije nakon završetka njenog snimanja.

Zograf će u Močvari po prvi puta na jednom mjestu predstaviti vlastitu retrospektivu - od djetinjstva do danas, pod naslovom "Život jednog crtača stripova". Uz poznate i ranije viđene strip radove, na izložbi će biti prikazani i neki raritetni segmenti Zografovog stvaralaštva - od dječjih crteža i ranih fanzina na kojima je radio preko različitih strip crteža do brojnih plakata. U sklopu izložbe bit će prikazan i film "Poslednja Avantura Kaktus Bate" (65 min, 2018.) koji je sniman po njegovoj ideji i uz samog Zografa kao naratora.

U sklopu izložbe održat će se i razgovor sa samim Sašom Rakezićem. Ili Aleksandrom Zografom - na vama je da odaberete. Ako ga cijenite, ovo će biti jedinstvena prilika za uvid u dosada poznate, ali i neprikazane trenutke Zografovog stvaralaštva, a ako vam je ovo prvi susret sa Zografom, spremite se na jedinstveni svijet hipnagogičkim vizija sa kakvim se do sada niste susreli.

20:00 POSLEDNJA AVANTURA KAKTUS BATE (Srbija, 2018., 65 min, režija: Đorđe Marković)
Već neko vrijeme pančevački strip autor Aleksandar Zograf inspiraciju za svoje stripove traži na najrazličitijim skladištima istorije - buvljaci, arhivi, biblioteke i slična mjesta na kojima nalazi stara pisma, fotografije, knjige, časopise, bilježnice i ostale memoare koji svjedoče o životu neposredno prije i tokom Drugog svjetskog rata i iz njih stvara svoje fantastične kratke strip priče.

"Poslednja avantura Kaktus Bate" je jedinstven slučaj kada je jedno od takvih istraživanja umjesto u nekoliko strip tabli završilo kao filmska priča koja traga za sudbinom misterioznog strip crtača, ispričana kroz magičan spoj dokumentarnog, animiranog i igranog. Film prati Zografa koji na buvljaku nailazi na neobičan strip čiji je glavni junak Kaktus Bata - kaktus u napukloj crvenoj saksiji kreiran po uzoru na tadašnje Walt Disney likove, koji "oživljava" i postaje Zografov suputnik u ovoj detektivskoj potrazi za svojim autorom. Kaktus Batu je stvorio Veljko Kockar, osječki strip autor koji je streljan nakon savezničkog oslobođenja Beograda 1944. godine, sa samo 24 godine, a pod optužbom za suradnju s okupatorom. Kroz Zografovu potragu i naraciju saznajemo kako je Kockar pogubljen bez suđenja, pod lažnim optužbama za suradnju s Gestapoom, a zbog crtanja Staljinovih karikatura. "Kako jedan crtež može imati moć da izazove smrtnu presudu i zašto još i danas crteži izazivaju takvu reakciju" pita se Zograf otvarajući uvijek aktualna priču o umjetnicima koji su za svoga života bili žrtva političkih sistema.

O Kockaru, stripu i slobodi izražavanja u filmu između ostalih svjedoče i Veljkova sestra Jovanka Kockar, dizajner Mirko Ilić, politički karikaturist Corax, jedan od najznačajnijih strip crtača današnjice Robert Crumb i drugi.

"Poslednja avantura Kaktus Bate" je jedinstven film koji na krajnje neobičan način propituje koliko slobode izražavanja stvarno imamo.

21:00 ALEKSANDAR ZOGRAF: RAZGOVOR S AUTOROM
Tko se krije iza misterioznog imena Aleksandra Zografa saznajte direktno iz usta samog Alekandra Zografa!
Moderiraju: Višnja Vukašinović i Mario Kovač.

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.