• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

KOLOVOZ 2019.
PUSČPSN
1234
5678911
1213141518
19212225
26272829 
       

ProgramUTORAK 09.10.2018. • VRATA 20:00 • POČETAK 21:00 • UPAD 40 KN

RITUALNO MEDITATIVNI KONCERT

COMMON EIDER KING EIDER (SAD), DREKKA (SAD)


upad: 40 KNABERACIJA OBSKURA & KLUB MOČVARA PREDSTAVLJAJU:

COMMON EIDER, KING EIDER (SAD)
Web: Bandcamp, Facebook

Common Eider, King Eider je projekt Rob "Bees" Fiska, započet 2006. godine u San Franciscu s idejom da nastavi i proširi svoje prijašnje umjetničke pothvate, ali na drugačiji način. Bendovi u kojima je svirao uvijek bi se nakon nekog vremena razišli, članovi su bili suviše zauzeti da se posvete jednoj ideji. Projekt je započeo sam, ali nakon par godina nastao je otvoreni kolektiv. Istomišljenici okupljeni oko estetskih i političkih ideja, za razliku od standardnih bendova, doprinose i sudjeluju u ritualnim i meditativnim nastupima kada žele i imaju vremena.

Rituali se manifestiraju kroz kataklizmičnu soničnu arhitekturu, bestjelesan, lebdeći ambijent, inspirirajući i usmjeravajući energiju namjeri kojoj je ritual posvećen. Neki rituali usmjereni su na kreiranje utočišta, privremenih svetih prostora i zaštite. Neki rituali usmjereni su na poništavanje ("un-spelling": spell-čarolija, urok; to spell-pisati, slovkati) kapitalizma i patrijarhalnih koncepata, a neki su pak agresivne kletve.

Common Eider, King Eider su društveno, politički i ekološki osviješteni. Ideje za koje se zalažu komuniciraju na svojim web stranicama, a svoj profit doniraju u svrhe i organizacije u koje vjeruju. Kako je Rob Fisk nedavno objasnio:
"We released three records in order to help Alaska rescue organizations to stop gold mines proliferation, since it will have a huge environmental impact. There is also the concern about a lot of outsiders that will come in this area to work and live, destroying local traditions with their western culture. This is an important topic for us, and that is why we released two records last year talking about extinction, not just "biological" but also cultural. We are active in multiple ways, we are energetic conscious human beings and artists, and we are politically oriented supporting community and traditions."

Common Eider, King Eider ovo će ljeto izdati novi EP za Cyclic Law, a u listopadu ove godine i LP za Consouling Sounds. Zagrebačka će publika imati priliku sudjelovati u njihovim najnovijim idejama, a nadamo se i zajedno slomiti koncept publike i izvođača te re-kreirati zajedništvo i konekciju koju je moderni život izrezao iz nas.

Pogledajte intervju s Bob Fiskom na predivnom L'Homme Sauvage festivalu u kojem izražava ove i druge ideje:

DREKKA (SAD)
Web: Bandcamp

Pod imenom Drekka, Michael Anderson nastupa, putuje, surađuje, skuplja uspomene i gradi veoma osobnu arhivu zvuka koja datira još iz sredine 1980-ih.

Drekka kroz godine nastupanja i snimanja, plovi kroz ranu industrijsku kulturu, krhak sobni noise-folk te ekspanzivne kinematografske teksture. Njegov rad i performansi dodiruju tematike tišine, sjećanja i zaborava. Ali umjesto da ga prikriva, Drekka služi kao direktna linija u Andersonov um i njegovo skriveno, prorijeđeno, skladište uspomena. Ovi osobni aspekti i fragilnost vidno su eksponirani umjesto maskiranja poetskim apstrakcijama.

Jednako upadljiva, posebno u nastupima uživo, je svojevrsna konfrontacija; hrvanje frenetične energije koja se bliži maniji i ekstazi. Kako snimke Drekka-e služe ne za zamračivanje, već izlaganje Andresonova uma, tako njegovi nastupi služe za izlaganje njegove osobnosti, njegova tijela. Drekka-ina publika ne posmatra anonimno lice u sjaju laptopa, nego čovjeka koji juri po svojem klimavom stolu posutom kasetofonima, pedalama, zvonima, bagatelinim nakitom, metalima. Posmatraju čovjekov duh koji ga jaše, mikrofon zabijen u usta, ruke koje izmjenjuju kazete skupljane kroz vremena i udaljenosti. Posmatraju konfrontaciju duha, tijela, sjećanja i zvuka.

Drekka-in novi album, zbirka rijetkih traka i kompilacija od 1996. do 2001. godine, označiti će 20. godišnjicu projekta koji uokviruje Drekka-u kao dugogodišnjeg umjetnika s naslijeđem i linearnom niti u svom radu. Album pod nazivom "No tracks in the snow" biti će izdan u srpnju 2018 na Dais Records. 

više na facebooku

Slični događaji

SRI 11.09ŽIVA MUZIKA: HTRK, IGEN, DJ MORMORSMOR Više
PET 27.09PSYCHE SPACE ROCK GIG: THE COSMIC DEAD, FLIP FLOP FATALITY Više