• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

LISTOPAD 2021.
PUSČPSN
1416
20
3031
       

ProgramSUBOTA 29.05.2021. • VRATA 17:00 • POČETAK 18:00 • KRAJ 20:00

MOČVARNI DNEVNI BORAVAK

RADIONICA JAPANSKOG STRELIČARSTVA


upad: 0 KNRADIONICA JAPANSKOG STRELIČARSTVA (KYUDO)
Lokacija: veliko dvorište Močvare
Broj polaznika: max 10
Prijave: dnevniboravak@mochvara.hr

Močvarni dnevni boravak vas poziva na radionicu japanskog streličarstva!
KYU znači lûk i sam kanji ideogram nalikuje malom lûku.
DO je put ili usmjerenost prema nečemu, a kanji pokazuje glavu s čuperkom iznad stopala.
KYUDO kao pojam objedinjuje sve što je vezano uz japansko tradicionalno streličarstvo. Danas se Kyudo vježba na svim kontinentima.
Praksa bavljenja Kyudom je rad na sebi na fizičkom i mentalnom nivou; ujedinjenje uma i tijela, put samospoznaje. Proces od dolaska do mjesta odapinjanja strijele, gađanja prema meti i odlaska s mjesta gađanja je meditativni proces usklađivanja pokreta tijela s prostorom u kojem se pojedinac nalazi sam ili s drugim ljudima koji su na istom putu. Trenutak mirnoće je prilika osobi da otkrije čistoću svog uma bez misli, te harmoniju tijela s okolnim prostorom. Unutarnji sklad nadilazi samo gađanje u metu i nastavlja se izražavati u svakodnevnom.

Tri su neizostavna dijela prakse Kyudo-a:
1. kulturalni: upoznaje se povijest i kultura Japana vezana uz vještinu lûka i strijele (važnost vještine kroz povijest)
2. mentalni: pridaje se pažnja svakom pokretu, usmjerenost na detalje, disanje, kretnje, a ne razmišljanje o krajnjem cilju, što je stanovit oblik meditacije.
3. fizički: vježbanjem Kyuda radi se na zdravom držanju tijela te održavanju zdravog tonusa mišića.

VODITELJ RADIONICE
Denis Štefok, osnivač KYDZ-a; prvog Kyudo kluba u Hrvatskoj
- pasionirani zaljubljenik u istočnjačku kulturu; bavio se Taekwondoom, a trenutno aktivno prakticira Aikido (2. dan) i Kyudo (1. dan). Od ostalih borilačkih vještina ponešto zna i o Iiaidou i Sojutsuu. Zabavlja ga i rađenje Origamija, Kusudama, Temarija i ostalih opskurnih japanskih rukotvorina, a uz to redovito prati Sumo - tradicionalno japansko hrvanje, o kojem uređuje i Sumo fan Hrvatska FB stranicu. Trenutno ga najviše okupira Kyudo, čijom popularizacijom u Hrvatskoj se bavi već desetak godina.

OPIS RADIONICE
Radionica je podijeljena na teorijski i praktični dio. U teorijskom dijelu bavimo se upoznavanjem s tradicijom, kulturom i povijesti japanskog streličarstva, te načinom razmišljanja. U praktičnom dijelu polaznici će se upoznati s osnovama tehnike gađanja (koordinacija pokreta s lukom i strijelom tijekom gađanja) i kretanja s opremom.

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.