• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2021.
PUSČPSN
15
1012
17
23
     
       

ProgramPONEDJELJAK 25.10.2021. • VRATA 19:00 • POČETAK 19:30

MOČVARNA AKADEMIJA: KNJIŽEVNOST U MOČVARI

RANI RADOVI


upad: 0 KNGosti: NIKA KOMARIĆ (Zagreb), MIMA JURAČAK (Sisak), MARKO TOMAŠ (Ljubljana-Mostar-Zagreb)
Moderira: ROBERT PERIŠIĆ (Adis Abeba)

Književnost u Močvari na tribini "Rani radovi" promovira autore/ice do 35 godina – ovaj put: Nika Komarić i Mima Juračak – a ugošćava redovito i jednog autora sa stažom, ovaj put: Marko Tomaš.
Autori/ce će čitati po 10 minuta svatko, a usput ćemo komentirati književne prilike u 21. stoljeću s prognozama za budućnost i šetati između Siska, Neretve i Francuske, također između izmeđua, što sve nije tako čudno koliko zvuči (uživo se uopće ne primijeti).
Svi đaci su na putu, pa dođite i ti.
Vremenska prognoza: pa gdje je taj Jesenjin.
Šank: stabilno.
Atmosfera: neobično, kao i obično.
Mjere: u skladu s preporukama.
Prednost: racionalna posjećenost književnih događaja.
Nagradna igra: lijepo ali nemoguće.

Gosti:
Nika Komarić rođena je 1998. godine u Zagrebu. Završile je dvopredmetni preddiplomski studij francuskog i engleskog jezika i knjiženosti na Sveučilištu u Zadru, a trenutno studira prevođenje na odsjeku za francuski jezik i amerikanistiku na anglistici na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi u Vintageu. Prošle godine sudjelovala je u pisanju zbirke 'Tren- Petites histories de nos grands émotions' koja je napisana i objavljena u suradnji s francuskom udrugom Temeco. Dvadeset-osam autora i autorica iz Banje Luke, Sarajeva, Beograda, Niša, Zagreba, Zadra i Nikšića pisali su prozu i poeziju na francuskom jeziku te prevodili djela na materinji jezik uz vlastite ilustracije. Zbirka se također može naći na internetskoj stranici udruge uz montažu autorskog čitanja djela.

Mima Juračak (Sisak, 1986.) bavi se pisanjem i ilustracijom. Kratke priče objavljene su joj u zbornicima natječaja Lapis Histriae i različitim časopisima i portalima. Poeziju i prozu objavljivala na blogu „-Idu dani“. Dobitnica je više nagrada za kratku priču u Hrvatskoj i regiji: „Vranac“, „Ulaznica“, „Metafora“, „Prozak“ i "Stjepko Težak". Recentna nagrada „Prozak“ (2021.) će u 2022. godini rezultirati i objavom njezine zbirke priča „Sitan život“. Diplomirala filozofiju i knjižničarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, radi kao knjižničarka. Živi u Sisku.

Pjesnik i prozaik Marko Tomaš, rođen je u Ljubljani 1978. godine. Donedavno živio u Mostaru (BiH), a posljednih godina je u Zagrebu. Objavio je devet zbirki poezije - među ostalima "Skratimo priču za glavu" (2021.) "Trideset deveti maj" (2018.), ‘Regata papirnatih brodova’ (2017.), ‘Crni molitvenik’ (2015.), ‘Bulevar Narodne Revolucije’ (2013.), ‘S rukama pod glavom’ (2002.) - te kratki roman "Nemoj me buditi" (2020). Bio jedan od pokretača mostarskog časopisa Kolaps i pripadajuće biblioteke. U Splitu je vodio upamćenu knjižaru UTOPIA. Bavi se i novinarstvom. Pjesnik koji je stekao publiku u više sredina. Pjesme su mu prevođene na talijanski, poljski, francuski, njemački i engleski jezik.

Ukratko, bit će to razgovor o teškoj književnoj teoriji i istom takvom životu, uz dosta napora da se riješe najveće enigme stvaralaštva.

Glazbena podloga – John Cage "4'33".
Dođite malo ranije i čekajte u redu ako ga vidite. Ako ne - samo naprijed.
Ne morate se izuvati, osim ako niste cijepljeni; u tom slučaju se preporuča izuvanje (naravno, uz masku, makar staru), no to ipak po slobodnoj volji pojedinca/inke.
Cijepljeni s trećom dozom mogu ući i s kapom.
Sve pritužbe na humor bit će uvažene i poslane dalje.

Program se održava u sklopu projekta "Močvarna akademija" kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Zajedno do fondova EU. Više o Močvarnoj akademiji saznaj na www.mochvara.hr/akademija.

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.