• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

SVIBANJ 2021.
PUSČPSN
2528
31      

ProgramNEDJELJA 28.02.2021. • VRATA 19:00 • POČETAK 19:00

MOČVARNA AKADEMIJA: KNJIŽEVNOST U MOČVARI

RANI RADOVI


upad: 0 KN

Preuzimanje besplatnih ulaznica kreće u subotu, 27.2., u 10 sati putem Entria.RANI RADOVI

GOSTI: NINA BAJSIĆ (Zagreb), GORDANA CRNKOVIĆ (Zagreb), VID HRIBAR (Zagreb)
MODERIRA: ROBERT PERIŠIĆ (Adis Abeba)

I u 2021. nastavlja se tribina "Rani radovi" fokusirana uglavnom na mlađu književnu scenu – ovaj put: Nina Bajsić i Vid Hribar – i na nove stvari općenito: ovaj put roman "Lake šutnje" Gordane Crnković.
U izdanju pod maskama (obaveznim običnim) i uz raniji početak nego obično (19,00h) – troje iznimno zanimljivih autora/ica čitat će po desetak minuta, a usput ćemo komentirati književne prilike u 21. stoljeću s prognozama za budućnost i na kraju uzeti kavu to go.

Vremenska prognoza to go: sigurno nema komaraca.
Sigurnost to go: obavezne maske, dosta mjesta, plus tradicionalno racionalna posjećenost književnih događaja.
Nagradna igra to go: nema to.
Razlog to go: ima više, npr. izaći.
Uzrečica to go: Ovo mi je baš to go.

Gosti:
Nina Bajsić
(1994., Zagreb) diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti. Piše poeziju, prozu i dramske tekstove. Kao dramska spisateljica i dramaturginja ostvaruje suradnju s raznim kazalištima. U Hrvatskom narodnom kazalištu kao dramaturginja radi na predstavi "Tko pjeva zlo ne misli", a u Gradskom dramskom kazalištu Gavella na predstavama "Krleža alla Gavella" i "Sjećanje šume", gdje potpisuje dramatizaciju. Aktivno radi i na kazališnim projektima nezavisne scene (predstave "Hoerspiel – mala igra za slušanje i gledanje", "Drvo koje je pjevalo", "U slučaju mjesečeve katastrofe"). Nekoliko mjeseci radila je u irskom kazalištu Rough Magic Theatre Company u Dublinu. Autorica je nekoliko dokumentarnih radio drama te potpisuje režiju dva audio-romana: "Sjećanje šume" i "Hotel Zagorje". Autorica je dramskog teksta i redateljica istoimene radiofonijske predstave "U slučaju mjesečeve katastrofe" (2019.), izvedene u galeriji Greta. Osim dramaturgijom, pisanjem i kazalištem, aktivno se bavi glazbom kao kantautorica, pjesmama koje piše i izvodi.

Vid Hribar (1993., Zagreb) diplomirao je dramaturgiju na ADU u Zagrebu. Piše scenarije, drame, poeziju, kratke priče, uz to se bavi komponiranjem i sviranjem klavira u brojnim zagrebačkim bendovima. Na radiju se izvode njegove ''Nule i ništice'' (2017.), radiodrama inspirirana motivima Harmsove istoimene zbirke kratkih priča, drama ''Oskarov san'' (2019.) te ''Od Vlaške do Britanca'' (2019.). Njegova drama ''Tuneli'' prevedena je na makedonski jezik od strane Makedonskog centra ITI, a njegova drama ''404'' objavljena je na portalu drame.hr. Kao kompozitor radi na nizu kazališnih, filmskih, televizijskih te radiodramskih projekata. U studenome 2020. dramski tekst "Kad stane glazba" jedna je od pobjednica Atakovog konkursa za dramski tekst, a njegova kratka priča "Bilješke za preživljavanje" uvrštena je nadavno u uži izbor nagrade Kritična masa.

Gordana Crnković (1961., Split) je prozaistkinja, književna kritičarka, radijska novinarka i urednica. Diplomirala komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1990. književna urednica na III. programu HR-a. Uređivala je različite emisije iz kulture, književnosti, medijske kulture i vanjske politike (Treći pogled, Pod povećalom, Kultura devedesetih, Svjetska proza, Lica okolice, Pojmovnik postjugoslavenske književnosti i dr.). Sudjeluje u priređivanju ciklusa Ogledi i rasprave i temata za časopis Treći program, a dugogodišnja je urednica emisije Bibliovizor. Književne kritike objavljivala je u novinama Vijenac, Zarez, Feral Tribune, na Hrvatskom radiju i u književnim časopisima. Objavljivala i prijevode s francuskog. Nakon dugogodišnjeg kritičkog i stručnog praćenja književnosti, godine 2016. objavila zbirku priča "Kretanje sjena", a nedavno (2020.) i roman "Lake šutnje", roman o tri generacije žena čije osobne priče govore i o vremenima...

Ukratko, bit će to razgovor o teškoj književnoj teoriji i najvećim enigmama.
Glazbena podloga – John Cage "4'33".
Dođite, planirajte i nemojte u zadnji čas zaboravit' to go.

Razgovor se održava u sklopu projekta Močvarna akademija kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Zajedno do fondova EU.

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.