• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

PROSINAC 2018.
PUSČPSN
2
9
1016
1719
2425262730
      

ProgramSRIJEDA 29.11.2017. • VRATA 20:00 • POČETAK 20:30

KNJIŽEVNOST U MOČVARI

RANI RADOVI


upad: 0 KN

Pretplati se na Književnost u Močvari newsletter! Pošalji nam email sa subjectom "književnost" na newsletter@mochvara.hr i na email primaj info o nadolazećim događanjima.Gosti: IZABELA TOMAKIĆ (Slavonski Brod-Osijek), ANTEJ JELENIĆ (Split), IVAN SALEČIĆ (Zagreb).
Moderira: ROBERT PERIŠIĆ (Adis Abeba).

Ciklus književnih tribina "Rani radovi" promovira mlade autore: dvoje od troje gostiju su redovito rođeni od 1980-ih i 90-ih, a gost senior je u funkciji književne međugeneracijske solidarnosti i dijaloga. 

Dakle, troje autora će čitati svoje radove, a usput ćemo komentirati književne prilike u 21. stoljeću, pa čak i likovne, možda i slikovne, na relaciji Split-Zagreb-Slavonski Brod-Osijek, i dalje kamo zaplovi brod. O toj ruti slobodno šaljite svoje prijedloge vi koji nećete doći, putem facebooka, ali to se neće uzeti u obzir.

Vremenska prognoza: poetično oblačno.
Šank: radi.
Tehnika: malo radi, malo zeza.
Nagradna igra: ukinuta zbog apsurdnosti, po službenom objašnjenju.

Gosti:
Izabela Tomakić rođena je u Slavonskom Brodu 07.11.1995. Odrasla je u Bartolovcima s tri mlade osobe dok su svi ostali bili bake i djedovi. Pohađala je jezičnu gimnaziju u Slavonskom Brodu. Trenutno živi u Osijeku gdje je na trećoj je godini studija engleskog jezika i književnosti i mađarskog jezika i književnosti. U slobodno vrijeme eksperimentira s prozom, čita, igra WoW i slika. Neobična priča "Svemir u bočici", koju će čitati, objavljena je u književnom magazinu NEMA. To je i prva objavljena kratka priča Izabele Tomakić, no kako vidimo, bila je i zapažena (u svakom slučaju, od selektora ovog programa). Uzori su joj James Joyce i Hunter S. Thomson.

Antej Jelenić rođen je 1983. u Splitu gdje i živi, no u danima s manje sunca može ga se sresti I po Zagrebu. Piše poeziju, prozu i neklasificirano. Jedna bilješka o piscu kaže: "Kroz različite anarhističke prakse pokušava dekolonizirati vlastiti tj. društveni organizam od pedagogije smrti i učiniti ga osjetljivim za čitav vibracijski spektar. Diplomirao je." Bavi se i likovnošću i aktivizmom. Svira i nekoliko instrumenata, ali mu publika nije na prvom mjestu. Izlagao kao konceptualni umjetnik, jedan je od organizatora splitskog Adria Art Annalea. U vezi s tim u posljednje je vrijeme u intenzivnom sukobu s jednim nogometašem. Ali stvarno.

Ivan Salečić (Zagreb, 1968) je, nakon brojnih pokušaja u posljednjih 25 godina, napokon prestao raditi u medijima. Kako je tome tako (vrlo čudna konstrukcija, ali dopuštena odozgo), nema smisla navoditi njihova živuća i pokojna imena. Sad je napokon napisao i roman (Glava lava, 2017), čak i opsežan, premda je već zaboravio je li ikad htio (no svakako je zabilježeno da je devedesetih objavljivao kratke priče u Quorumu i Godinama). Napokon se odlučio specijalizirati psihoterapiju, dvadeset godina nakon studija psihologije. Član je udruženja novinara i filmskih kritičara. Studirao je još i filmsku režiju, snimio jedan dokumentarac. Roman je, pak, nastao "na podlozi lagane, ekstenzivne novele o uređenju stana, a time i života, u Dubrovniku kao mjestu sudara povijesti i tranzicije..." Onda se u priču umiješao jedan bivši nogometaš – ne, pardon, to je gornja bilješka... Ovdje se upliće Ivan Gundulić.

Ukratko, bit će to razgovor o kratkim pričama, romanima i neklasificiranom, s refleksivnim osvrtom na Dubrovnik, Split, Slavoniju i České Budějovice, sve uz dosta napora da se riješe najveće enigme stvaralaštva. Sve pritužbe na humor bit će uvažene. Glazbena podloga – John Cage "4'33".
Dođite malo ranije i čekajte u redu ako ga vidite, a i ako ga ne vidite (ta red odnekuda mora početi).
Tko se unaprijed javi Močvari, može doći s partnerom/icom (+jedna kroz jedan) ili više (+2, +3 itd.). Tko se ne javi, nema veze. Važno je da ne zaboravite doći (-1).
Budite sebi na prvom mjestu što se dolaženja tiče – to će vam reći svaki stručnjak za dolaženje.
Ne morate se izuvati.

   

Više na Facebooku