• A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

RUJAN 2020.
PUSČPSN
3
7
14
29    
       

ProgramSRIJEDA 08.07.2020. • VRATA 20:00 • POČETAK 20:00

KNJIŽEVNOST U MOČVARI

Mjesto događanja: Terasa Močvare

RANI RADOVI


upad: 0 KNGosti: LUCIJA ŠVALJEK (Krapina/Zagreb), ALEN BRLEK (Zagreb), NEVEN VULIĆ (Zagreb)
Moderira: ROBERT PERIŠIĆ (Adis Abeba)

U skladu sa situacijom, a u sklopu programa "Književnost u Močvari" uz mjere opreza nastavlja se tribina pod nazivom "Rani radovi" većinom fokusirana na mlađu književnu scenu.

Iznimno zanimljiva trojka za peticu - Lucija Švaljek, Alen Brlek i Neven Vulić – čitat će svoje radove po 10 minuta svatko. Usput ćemo komentirati sve nemile događaje, vidjeti kakva je bila koronspiracija (koronom potajno i mučki uzrokovana inspiracija), i ima li li tu uopće neke tajne sile?

S obzirom da se koronspiracija prenosi u 15 minuta – molimo malo koncentracije – a, dakle, čitanja traju 10 minuta, možete biti sigurni (zdravstvenoteorijski, a praktički i praktično). Samo pokušajte spriječiti uživljavanje (u ičiju priču, čak i kratku) i unošenje u prvo (do sebe), drugo, pa čak i u treće lice (hm, u slučaju trećeg lica dajte malo razmislite koliko vas je). Najključnija je distanca (nije nam jasno zašto se superlativ najključnija toliko slabo koristi te radimo na tome).

Vremenska prognoza: bolje nego u Rio De Ženeiru.
Sigurnost: otvorena terasa, socbeton i željezo, nasip prema Savi, grafiti protiv uroka i, iznad svega, racionalna posjećenost književnih događaja.
Šank: stabilno.
Komarci: nešto ih pobilo.
Nagradna igra: opet nažalost, unatoč nekoliko bačenih glasova, ispod praga (tamo kod ulaza).

Gosti:

Lucija Švaljek (rođena 1995. u Krapini, živi u Zagrebu) diplomirala je hrvatski jezik i književnost u Zadru na zanimljivoj temi - "Žanrovske transformacije gurmanskog lika" (pitat ćemo što i kako). Piše od osnovne škole i prvi pokušaj umjetničkog stvaranja bio joj je igrokaz o medvjedu i zecu koji igraju gumi-gumi (pitat ćemo o poslije). Piše poeziju i prozu. Bila u širem izboru nagrade "Sedmica i Kritična masa" 2019. s kratkom prozom "Ne znam što da radim sa sobom", a recentno i u izboru iste nagrade za 2020. Čitat će prozu, a piše i slam poeziju te nastupala na ovogodišnjoj Pameli u Močvari s dvije pjesme: "Biologija u osnovnoj školi" i "Zahvala". Ako bude bisa (po posebnim odobrenjima na brzinu skupljenog stožera) moguće da nešto i ponovi.

Neven Vulić rođen je 1983. u Zagrebu, gdje je diplomirao francusku književnost i opću lingvistiku. Zastupljen je u Zborniku eventualizma (Celeber, 2006.), roman prvijenac Povijest bolesti objavio je 2010. u izdanju Sysprinta, a priča mu je uvrštena u antologiju tekstova najmlađih hrvatskih književnih autora Bez vrata, bez kucanja (Sandorf, 2012.). Urednik i književni kritičar, osvrte iz suvremene literature piše od 2012. Sudjelovao je u izradi Leksikona Antuna Gustava Matoša (LZMK, 2016.). Roman Nježna stvorenja objavio je ove godine u zaprešićkoj Frakturi, a iz njega će i čitati. Živi i radi u Zagrebu. Više na nevenvulic.com .

Alen Brlek (Zagreb, 1988.) autor je zbirki pjesama ''Metakmorfoze'' (Algoritam, 2015.), ''Pratišina'' (Kontrast, 2017.) i Sang (HDP, 2019.). Osnovnu i srednju školu završio je u Rovinju i Puli. Za zbirku poezije "Metakmorfoze" dobio je nagradu Na vrh jezika - za najbolji rukopis zbirke poezije autora do 35 godina (za 2013. godinu) - koju su tada dodjeljivali izdavačka kuća Algoritam i dvotjednik Zarez. Počeo je pisati prvo rap tekstove, a onda, nakon eksperimentiranja i traženja forme, dolazi do moderne poezije koju je nekad, kao većina klinaca u školskim klupama, gledao zbunjeno i nezainteresirano. Član je Hrvatskog društva pisaca, europske platforme za pjesništvo Versopolis i dio glazbeno-poetskog projekta Zaron (s piscem Darkom Šeparovićem i glazbenikom Emilom Andreisom). Čitat će iz zbirke ''Sang''.

Ukratko, bit će to razgovor o teškoj književnoj teoriji i istom takvom životu, a pritom sve najključnije sažeto.
Glazbena podloga – Ča će mi Kopakabana (ali da ne smeta).
Najvažnije je dobro isplanirati dan i ne zaboraviti u zadnji čas. Tko ima pametnijeg posla, nadamo se da je plaćen.
Tko ima zaštitnu masku, može doći s partnerom/icom, a po preporukama iznenada skupljnog stožera najbolje je (općenito za pamćenje) da vam to bude prvi dejt. Probajte i bute videli. 

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.