• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

LIPANJ 2018.
PUSČPSN
3
510
14
1924
2528 
       

ProgramUTORAK 14.03.2017. • VRATA 21:00 • POČETAK 22:00 • UPAD 25 KN

JESI FREE PREDSTAVLJA

KÜCHEN & MÜNTZING SCHEIBENHONIG (Švedska), DANIJEL HRSAK (Krapina)


upad: 25 KNKÜCHEN & MÜNTZING SCHEIBENHONIG (Švedska)
Web: hermanmuntzing.com, martinkuchen.comBandcamp

Povodom klupskog fenomena hrvatskih bendova, ali i orkestara, koji se referiraju na tradicijsku glazbu Balkana od stoljeća sedmog s jedne strane i čitavog pojasa psihodelije koja dolazi s Jadrana, ali i onih koji s njom ne žele vući daljnje reference, poput sutrašnjih klasika freak-folka i noise-kolektiva kao njihove savršene sinteze, Močvarin program improvizirane, avangardne i eksperimentalne glazbe, na prvi koncert ovogodišnje koncertne sezone serije "Jesi Free?" dovodi bend koji sve navedeno stavlja u kontekst dešavanja na skandinavskoj i svjetskoj sceni u rasponu sve do korijena nastanka europskog jazza i psihodelije, otprije svojih pedesetak godina.

Riječ je o bendu Scheibenhonig.

Prije deset godina u triju Sound of Mucus iz Stockholma susreli su se vodeći improvizatori skandinavske scene - saksofonist, multi-instrumentalist, skladatelj i bend-lider Martin Küchen i skladatelj, improvizator, elektrofonik i pedagog Herman Müntzing. Nakon dva izdanja (iz 2004. i 2006. godine) trio odlazi na stand-by, a njihovo re-vizitanje otprije dvije godine polučilo je i nastanak benda Scheibenhonig. Strujanje je to na kojem tradicijska glazba prelazi u suvremenu.

Uz sunarodnjaka Matsa Gustafssona, s kojim svira u sklopu Fire! Orchestra, Küchen je najpoznatiji švedski alt-saksofonist s područja elektroakustike, slobodne i idiomatske improvizacije. Počeo je kao flautist, pjevao je u rock-bandu, a poslije prelazi na tenor-saksofon. Nakon kraćeg školovanja, napušta glazbenu školu i svira na ulici, a u 33. godini počinje svirati u cirkusu i putuje širom Europe. U to vrijeme postaje dijelom švedske free-jazz scene, uskočivši i u Angles 3 (kolege Haaker-Flatten i Nordesson), a suosnivač je Trespass Trija (Zanussi, Strid). Domaćoj publici nije nepoznat, gostovao je kod nas kao skladatelj i bend-lider sa sastavima Angles 6, odnosno 9 i All Included, koji koketiraju sa srednjom strujom post-free-jazza. Široj se regiji predstavio prije deset godina s bendom Exploding Customer koji na autorski način vezuje ostavštinu saksofonista i vizionara Ornettea Colemana uz početke europskog jazza i skandinavskog folklora. Na području elektroakustike i psihodelije objavljuje službena izdanja uz autorske prstiće Keitha Rowea (horizontalna gitara), Nikosa Veliotisa (violončelo), Ingara Zacha (bubnjevi) i Seymoura Wrighta (alt-saksofon), a pored toga piše glazbu za plesne projekte i eksperimentalni film te surađuje s pjesnicima.

Herman Müntzing je započeo svoj umjetnički put kao violinist i prešao na električnu bas-gitaru, a opio se zvukom i njegovim višeznačnostima tijekom studija na Glazbenoj akademiji u Stockholmu tijekom 80-ih. Uz pomoć šogora u samogradnji je napravio fleksikord, 12-žičani instrument s dva pick-upa, a kao prednost pokazao se izostanak autoriteta koji će mu reći kako da ga svira, radi čega i danas uživa raditi kao pedagog pri Akademiji u Malmou. Umjetnik čija paleta žanrova uključuje bluegrass i andski folk, baš kao i free-noise impro-folk, morao je surađivati i s jednim Eurgeneom Chadbourneom.

Bend je ove godine objavio album Rop På Hjälp za nakladnika Inexhaustible Editions.

Martin Küchen: sopranino-saksofon, kuhinjske potrepštine, žice i palice, voda, kutija od harmonija, electroničke igračke.
Herman Müntzing: flexichord, metal, drveni i plastični predmeti, mandolina, dječji synth, megafone, pokvareni aparati, kontakt-mikrofoni.

DANIJEL HRSAK (Krapina)
Kao gost, solo nastupa trubač K, improvizator s izvođački propulzivne krapinske scene. I sam je porijeklom iz glazbeničke obitelji, sviraju mu i otac i sestra. Uz suradnje s Grgom Savićem i Makom Murtićem, kao i s HGM A Bandom, te nastupima diljem Hrvatske, kao i Poljskoj i Austriji, nadahnuće pronalazi na spiritualnoj liniji Tom Harrell – Bill Dixon. 

Više na Facebooku