• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

LISTOPAD 2021.
PUSČPSN
1416
20
3031
       

ProgramUTORAK 05.10.2021. • VRATA 19:30 • POČETAK 20:00

FILMSKE VEČERI U MOČVARI

Mjesto događanja: Močvarna terasa

PRVO LICE JEDNINE


upad: 0 KN

Broj mjesta je ograničen. Besplatne ulaznice mogu se preuzeti na ulazu kluba od 19:30.

Covid putovnice nisu potrebne.
Zbog epidemioloških mjera vodimo pisanu evidenciju posjetitelja pa vas molimo da dođete prije početka kako bi izbjegli gužvu na ulazu i kako ne bi zakasnili na početak.
Močvarna terasa, od sad proširena na nasip, otvorena je svakim danom od 17 do 24 h.Gosti: SANA PERIĆ (Split/Zagreb), MATEJA ZIDARIĆ (Zagreb), MARKO BIČANIĆ (Zagreb)
Moderira: VIŠNJA VUKAŠINOVIĆ (Split/Zagreb)

Raspored:
20:00 projekcija
 Plejade (Mateja Zidarić, 2021)
 Ima još nade za pobjedu (Marko Bičanić, 2019)
 Sentiš (Sana Perić, 2019)
20:30 razgovor

Filmski govor u prvom licu tema je listopadskog izdanja Filmskih večeri u Močvari. Autofikcija sveprisutan je fenomen u književnosti, a itekako je prisutna i u suvremenim filmskim praksama u kojima autori često progovaraju o vlastitoj ranjivosti koristeći odmak što ga pruža optika pokretnih slika. Koji su ključni sastojci uspješnog prenošenja vlastite intime na film istražit ćemo kroz kratke dokumentarne filmove troje mladih autora i autorica Marka Bičanića, Sane Perić i Mateje Zidarić.

Uz projekciju njihovih odvažno i nadahnuto oblikovanih autobiografskih filmova provjerit ćemo zašto i kako o vlastitoj intimi kontemplirati u filmskom (a i drugim medijima) te razgovarati o zahvalnim i nezahvalnim aspektima ogoljivanja sebe samog pred kamerom i to u vlastitoj režiji. U filmu Sentiš Sana Perić razgolitila je svoje sentimentalno srce baš kao što je to učinila i u svom eksplozivno filozofičnom i duhovitom romanu Monada. Mateja Zidarić pak u formalno odvažnom filmu Plejade pozabavila se ranjivošću stavljajući je u relaciju s mitskim slojem našeg samorazumijevanja. Naposljetku, mladi redatelj Marko Bičanić u autobiografskoj filmskoj vježbi Ima još nade za pobjedu višestruko nagrađenoj na festivalu FRKA bavi se traumom gubitka majke.

S našim ćemo gostima razgovarati o izazovima govora u prvom licu jednine kao i terapeutskom djelovanju takvih praksi koje mogu rezultirati i vizionarskim umjetnički djelima.

Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar.

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.