• A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

RUJAN 2020.
PUSČPSN
3
7
14
    
       

ProgramPONEDJELJAK 25.11.2019. • VRATA 19:30 • POČETAK 20:00

FILMSKE VEČERI U MOČVARI

ONE SE TRAŽE


upad: 0 KNGosti: TOMISLAV ŠOBAN (Zagreb), IVANA PERČINLIĆ (Zagreb), MAGDALENA PTIČEK (Zagreb).
Moderira: VIŠNJA VUKAŠINOVIĆ (Zagreb/Split).

Nepresušnim tajnama i nepredvidivim putanjama ženskog srca i uma bavit će se Filmske večeri u Močvari krajem mjeseca studenog. Mladi redatelj Tomislav Šoban svoja je tri najintrigantnija kratka igrana filma posvetio mladim ženama koje se traže ispitujući granice vlastitog identiteta u susretu s oporom realnošću tranzicijskog svijeta. U svojim istraživanjima slojeva ženske duše i duha Šoban poseže za jednako kompleksnom filmskom formom koja kao da meandrira među vlastitim ograničenjima i mogućnostima.

U radikalno dokumentaristički fragmentarnom filmu Kako je Iva otišla 16. rujna 2016. svjedočimo nekolicini izrazito sugestivnih situacija što ih doživljava naslovna junakinja pred svoj odlazak na rad u Norvešku. U filmu Nije odgoj Šoban stišće narativ fokusirajući se na jednu dramaturški potentnu situaciju u kojoj junakinja Dunja provodi večer sa svojim profesorom s Akademije. U njihovom susretu mjere se i najsitnije emotivne amplitude što ih izazivaju pozicije moći i nemoći u koje svjesno i nesvjesno ulazi ova mlada žena što redatelj prati nadahnutim poigravanjem filmskom slikom. U svom diplomskom filmu Krhko Šoban je udružio snage s glumicom i pjevačicom Majom Posavec kako bi najodvažnije do sada zaronio u žensku psihu i tamo pronašao Almu, mladu ženu koja pout istoimene Bergmanove junakinje, tvrdoglavo ulazi i izlazi iz uloga odbijajući da i jednu poistovjeti s nepreglednim prostranstvima svog jastva.

O misterijima umjetničkih, ženskih i drugih identiteta kojima se služimo razgovarat ćemo s redateljem Tomislavom Šobanom, montažerkom Ivanom Perčinlić te snimateljicom Magdalenom Ptiček.

Raspored:

19:30 vrata
20:00 projekcija:
Kako je Iva otišla 16. rujna 2016. (Tomislav Šoban, 2016)
Nije odgoj (Tomislav Šoban, 2017)
Krhko (Tomislav Šoban, 2019)
21:00 razgovor

Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar.

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.