• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

SVIBANJ 2019.
PUSČPSN
212226
272930  
       

ProgramNEDJELJA 01.05.2016. • VRATA 11:00 • POČETAK 11:00 • KRAJ 19:00

17. ROĐENDAN MOČVARE

Mjesto događanja: Močvara i Pogon Jedinstvo


upad: 0 KN17. ROĐENDAN MOČVARE (29.4. - 8.5.2016.)
www.mochvara.hr/17rodjendan
 

MOČVARNI LABORATORIJ I #POGONIZACIJA - DRUŠTVENO IGRANJE U JEDINSTVU

Praznik rada na Savskom nasipu, u i oko Pogona i Močvare, slavimo uz gastro-radioničarski program 17. rođendana Močvare i #Pogonizacije! 

Već dobro znano društveno igranje u Jedinstvu i klubu Močvara ovog se puta sastoji od dvije super uzbudljive radionice za najmlađe: zmajarske radionice na kojoj izrađujemo, a ako nas vjetar posluži i puštamo zmajeve, te radionice sound arta na kojoj se upoznajemo sa zvukom.

Za one nešto starije pripremili smo malu školu vege kuhanja i vodstvo po Trnju uz priče starih i mladih Trnjana.
Sa učenicima Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn učimo kako osmisliti i izraditi klupe, stolice, urbani namještaj...
Uz sve ovo, nismo zaboravili ni ključni sastojak praznika rada - grah!
Za to se brine Okus doma, socijalna zadruga za interkulturalnu suradnju, koji kuhaju grah na svjetske načine!

Prvomajska #Pogonizacija slavi Močvarin korak do punoljetnosti, odnosno 17. rođendan, a u organizaciji cijelog događanja sudjeluju: Močvara / URK, UBU - Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse, udruda Laganela, Upgrade / Savez udruga Operacija Grad i Okus doma.

Vidimo se 1. svibnja – Praznik rada u Močvari i Jedinstvu koji se jednostavno ne propušta!

RADIONICE:

Primijenjena u Močvari #2: Unutar novog izdanja radionice Močvarnog Laboratorija, učenici Odjela unutrašnje arhitekture ŠPUD-a osmišljavali su novi urbani namještaj za terasu i dvorište Močvare čije ćemo skice, crteže i vizije izložiti u obliku izložbe. Paralelno ćete se moći pridružite u radionici u nastanku - izrade modularnog urbanog namještaja, a vaši će mentori i pomagači biti upravo ŠPUD-ovci!

Radionica je dio kampanje "Zagreb otvoreni grad" kojeg vodi platforma organizacija pod nazivom "UPGRADE".
Vode: Sanjin Hasanefendić (URK), Danijel Badanjak (URK)/ Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Pintarić, Vinka Mortigjija Anušić (UBU).

Zmajarska radionica: Male Zmajare naučit ćemo sve o povijesti zmajeva, dizajnu, što su to zmajevi Diamond i Rokkaku i kako ih napraviti. Ako vjetar bude na našoj strani, zmajeve puštamo na nasipu.
Vodi: Snježana Hristov-Žuža, Žarko Tkalec – Žare, legendarni zmajari s nasipa

Voiceover: radionica mapiranja lokalnih, službenih i osobnih priča o Trnju: Prikupljene priče i njihovi akteri postat će dio umjetničkog rada Voiceover koji će biti izveden u lipnju u sklopu europskog projekta CORNERS**. Mapa kvarta kao okidač za interakciju različitih kvartovskih grupa koje inače ne surađuju (npr. penzioneri i skejteri) s dugoročnim ciljem snažnijeg spajanja Pogona sa stanovnicima Trnja.
Vodi: Bojan Mucko

Sound art radionica: U suradnji s Kontejnerom, Močvara za svoj rođendan organizira radionicu za djecu i mlade. Cilj radionice bit će upoznavanje sudionika s mehanikom zvuka, te pretvorba električnih signala u zvuk. Naučit ćete kako izraditi zvučnike od svakodnevnih predmeta kao na primjer papirnatih tanjura i odbačenih punjača koji skupljaju prašinu u gotovo svakom domu. Pridružite nam se u opuštenoj atmosferi i na zabavan način otkrijete tajne zvuka i zvučnika.
Radionicu vodi: Mladen Tomić, Kontejner - biro suvremene umjetničke prakse

Radionica kuhanja "Super fini vege ručak ala Laganela": Na radionici vege kuhanja svi zajedno pripremamo hranu, razmjenjujemo ideje i iskustva te učimo jedni od drugih. Dobit ćemo priliku pokazati koliko smo otvoreni, kreativni i spretni u rezanju, pirjanju, pranju suđa i na kraju guštanju u ručku kojeg skuhamo. Pripremamo obroke koji odgovaraju godišnjem dobu, pripremamo ih od prirodnih, lokalno uzgojenih namirnica biljnog podrijetla. U procesu kuhanju pretumbavamo početne ideje i sve prilagođavamo trenutku i osjećaju!
Radionicu vodi: Branka Blaškovič, udruga Laganela

Showkitchen Okusa doma: Jela afričke i bliskoistočne kuhinje prezentira tim iz socijalne zadruge za interkulturalnu suradnju, sve redom vrsni kuhari/ce porijeklom iz zemalja iz kojih dolaze i spomenuta jela. Delicija koja se ne propušta!

* Svakim danom Zagreb postaje sve veći, dinamičniji i raznolikiji grad. Promjene donose nove mogućnosti za njegove stanovnike. Na koje sve načine učimo danas i dijelimo nova znanja i vještine? Kako otvaramo dijalog među njegovim stanovnicima i različitim kulturama? Kako uzgajamo biljke i proizvodimo hranu u gradu? Na koje sve načine provodimo slobodno vrijeme? I na kraju, kako nastaju mreže solidarnosti među njegovim stanovnicima? Ovo su neka su od pitanja kojima se bavi platforma Upgrade u kampanji "Zagreb otvoreni grad".

Cilj je platforme otvaranje novih prostora koja će odgovarati na suvremene potrebe stanovnika našeg grada i doprinijeti razvoju kvalitete života u njemu.

** Corners je platforma za umjetnike i publike koju oblikuju i pokreću kulturne organizacije na rubovima Europe. Corners stvara mogućnosti za umjetnike i istraživače da surađuju na međunarodnim multidisciplinarnim umjetničkim i kulturnim projektima. Corners je posvećen istraživanju rubnih dijelova Europe, onih prostora koji se nalaze izvan kulturnih, političkih i društvenih centara, te kroz radove umjetnika nastoji povezati male sredine i gradove skupljajući njihove priče i prenoseći ih iz jednog mjesta u drugo.

Rijeka, Zagreb i Ljubljana našli su se na karti Cornersa kao gradovi koje su posjetili, istražili i njima se inspirirali brojni Corners umjetnici. Sada se k njima vraćaju kako bi prenijeli priče iz brojnih drugih gradova koje je Corners posjetio. Pridružite nam se Corners Triangleu u Zagrebu na Trnju od 31.05 do 05.06.
Više na corenrsofeurope.org

Organiziraju: URK, Pogon, UBU, Savez udruga Operacija Grad, Laganela, Kontejner i Okus doma.

Više na Facebooku