• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

RUJAN 2021.
PUSČPSN
345
81112
30   
       

IZVJEŠTAJI: LVMENIZVJEŠTAJ: LVMEN, TOMÁŠ PALUCHA, EMPHASIS

Datum: 13.09.2018.
Koncert: LVMEN (Češka Republika), TOMÁŠ PALUCHA (Češka Republika), EMPHASIS (Čakovec)

Ovog smo četvrtka, nakon punih devet godina, ponovo imali priliku vidjeti legendarni češki post-metal bend, Lvmen, uz pratnju njihovih sunarodnjaka Tomáš Paluche te čakovečke post-rock grupe Emphasis.

EMPHASIS
Za otvaranje eventa pobrinuli su se Emphasis, čakovečki post-rock/metal bend osnovan 2005. godine. S tri izdana albuma i brojnim svirkama na našim i europskim prostorima, poznato su ime na alternativnoj sceni. Što se tiče zvuka, svojim su izmjenama tihih post-rock tokova s pratećim govorima iz filmova i dokumentaraca i uključivanja glasnih, agresivnih prijelaza stvorili zamišljenu i nostalgičnu atmosferu, savršeno prikladnu za ostatak večeri.

TOMÁŠ PALUCHA
Nakon domaćih gostiju na stage se penju Tomáš Palucha, post-rock bend iz Praga koji dijeli dvojicu gitarista i bubnjara s Lvmenom. Laganim melodijama započeli su svirku te postepeno, kombinirajući grublje i vedrije dionice uz zvukove samplera, zagrijali atmosferu. Ambijentalna instrumentalna podloga bila je praćena neobičnim videoprojekcijama i izrezanim dijelovima starih filmova čime se sveobuhvatna impresija nedvojbeno pojačavala. Popriličnim opsegom zvuka istakli su svoju žanrovsku raznolikost na kojoj su dugo radili, a posebice je za to zaslužno surađivanje s brojnim glazbenicima s kojima su radili na ovom projektu. Nakon 40-ak minuta svirke stvorila se već zavidna atmosfera i klub se pristojno popunio, ostala je još samo kratka pauza do glavnih izvođača večeri.

LVMEN
Za savršen kraj večeri pobrinuo se Lvmen, također bend iz Praga okupljen 1995. godine. Nakon poduže stanke i mnogih nesreća koje su snašle bend, grupa se ponovo okupila, snimila novi album "Mitgefangen Mitgehangen" i krenula na turneju. Činjenica da su na ovoj turneji uvrštene čak četiri lokacije u Hrvatskoj dovoljno govori o značaju i utjecaju ovog benda na našim prostorima, posebice krajem 90-ih i početkom 00-ih, što objašnjava i veći broj starije ekipe u publici. Lvmen se sastoji od dva bubnjara čime postižu dodatan bubnjarski artiljerski efekt koji pojačan snažnim i teškim riffovima podiže stvari na višu razinu. Kao i prethodni bend, oplemenili su izvedbu videoprojekcijama raznih pojava maksimalno balansirajući mračan zvuk i sumornost snimaka u pozadini. Sve u svemu, sudeći po obilju entuzijazma i zadovoljstva, kao na stageu tako i u publici, možemo reći da je koncert prošao i više nego odlično. 

mochvara.hr/volonteri

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.