• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2022.
PUSČPSN
1
13
1417
    
       

IZVJEŠTAJ - VILLAGERS OF IOANNINA CITYIZVJEŠTAJ: VILLAGERS OF IOANNINA CITY

Datum koncerta: 21.5.2022.
Pisao: Dario Štefek (Volontiram u Močvari)
Lektorirala: Ramona Boban-Vlahović (Volontiram u Močvari)

Bježim iz najsparnije smjene ove godine i nakon eskapada s taksistima iz usijane Dubrave uskačem u još sparniju Močvaru uz veoma dobrodošle zvukove "Age of Aquariusa". Nakon malo više od dvije godine, momci iz brdovitog i osunčanog Epira ponovno su se našli s nama na istoj lokaciji.

Momentalno sam se zaletio do merch štanda te popričao sa simpatičnim čovjekom iza istog, pitajući ga, nakon kaosa dolaska do lokacije, imaju li kakvih naljepnica?

Zbunjeno mi je odgovorio da nemaju jer su ih početkom ovogodišnje europske turneje ostavili u Thessalonikiju. Pravom grčkom diplomacijom dolazim do prišivka, poklonjenog, te zauzvrat, s prethodnom namjerom, kupujem i veoma estetičnu ploču zadnjeg albuma. Lijepa i ugodna razmjena.

Što se zadnjeg albuma tiče, čulo ga se malo više nego "Rize" i "Zvare/Karakolike" od kojih se „Zvara“ ipak, itekako čula, na samom kraju koncerta, na priželjkivanje oduševljenje cijele dvorane. Ona bi se dala podijeliti na prva 3 reda koji su ekstatično pratili cijeli koncert te na ostatak dvorane koji se ipak držao više statično.

Tu sam i ja, okružen fantomskim trećim dijelom publike, nama koji smo periodično izlazili i ulazili zbog vrućine.

Znate, u tome je za mene i ljepota ovog benda, slično njihovim sunarodnjacima, Naxatrasu koje sam nedavno također popratio na istoj lokaciji, stvaraju izvrsnu atmosferu za odlutavanje u vlastite misli, ali ono ugodno, za razmišljanje o životno-afirmativnim temama, za provođenje kvalitetnog vremena sa sobom ili društvom. Pozadinska glazba za svoja 4 zida, ali ovaj put uživo.

Dopustio sam da me kaval i gajde ubace u razmišljanja o Ioannini, gradu na petsto metara nadmorske visine situiranog na zapadnoj obali jezera Pamvotida i okruženog s preko šesto sela (vidi naziv benda, znam da je pjevač, Alex iz jednog od tih sela). O gradu kojeg je dao izgraditi car Istočnog Rimskog Carstva Justinijan I, o mjestu s tragovima ljudske egzistencije starim 20 000 godina. Villagersi sviraju skupa oko 20 godina, a bend na vremenskoj crti mjesta postoji od 2007. godine.

Klarinet me budi na specifičniji jazz element benda. Razmišljam o posebnosti grčke kulturne baštine kojoj je Ioannina bila jedna od glavnih nositeljica u periodu osmanlijske vlasti. Puno je krvi teklo Balkanom, no na kraju dana između ostalih, hrvatskoj publici već dobro poznatih bendova poput Naxatrasa, Septicflesha i Rotting Christa, prema nama teče i kozmička, kako sam već spomenuo – životno afirmativna tema koja se provlači kroz konceptualni album „Age of Aquarius“. Počinjemo u tami. Djelomično putujemo sami, ali se polako, kao i naša vrsta sve više izvlačimo prema svjetlu istinskog zajedništva, ljubavi i dobrog za svakog od nas. Onoga što se dijeli kada smo na okupu i ista kreacijska sila u različitim manifestacijama prolazi kroz sve nas okupljene.

Svi smo mi mostovi između točki u vremenu, a ovakvi koncerti nas podsjećaju na neupitnu slobodu svega što teče ispod.

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.