• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2022.
PUSČPSN
1
13
1417
    
       

IZVJEŠTAJ - DAMIR AVDIĆIZVJEŠTAJ: DAMIR AVDIĆ

Datum koncerta: 5.5.2022.
Pisala: Neva Lazić (Volontiram u Močvari)
Lektorirala: Ramona Boban - Vlahović (Volontiram u Močvari)

Ovoga četvrtka, 5. svibnja, Zagreb je svojom prisutnošću oplemenio dobro znani Bosanski psiho – Damir Avdić. Prije nepuna dva mjeseca posjetio je Močvaru povodom predstavljanja albuma Mainstream Horror nakon tri godine zatišja. Na sreću (ili na žalost) motiva u našem kaotičnom svijetu itekako ima, a Avdiću su nepresušna inspiracija za kritike komercijalizirane revolucije, pogibelji u raljama religije i košmara sadašnjice. Bez obzira na činjenicu što se tek zadnjih nekoliko mjeseci, pa čak i tjedana privikavamo na pohođenje koncerata kakvi su nekoć bili; Diplomatz nam je itekako omogućio očekivanu jezu i egzistencijalni čemer. Avdić svojim stvaralaštvom zasigurno dokazuje da postmoderna ipak nije toliko loš produkt ljudskoga roda.

Atmosfera u četvrtak zaista jest bila začarana. Pogotovo uzme li se u obzir igra ljubičastog i zelenog svjetla na terasi i prizor užurbanog te nasmijanog Avdića koji postavlja merch na stol te pritom veseli starije i mlađe obožavatelje svojom pojavom. Detalj koji sam primorana podijeliti jest taj da je uz ljudsku publiku Močvaru posjetila jedna mala crna mačka, no nije izvjesno je li naposljetku odlučila podržati spomenutog izvođača.

Sam koncert počeo je u 21 sat i 13 minuta odjecima pjesme Mainstream Horror s istoimenog albuma. Zvuci gitare brzo su preusmjerili posjetitelje s terase u prostor kluba. Avdićev energičan duh osigurao nam je zanimljiv i vrlo simpatičan scenski nastup spretnog skakutanja i plesa s gitarom između tri postavljena mikrofona što u njegovu slučaju nije strana osobina. Dakako, atmosfera ni na trenutak nije splasnula budući da Avdić oštroga pogleda igrajući se s gitarom nastavlja skladbom Human Reich i spušta se među oduševljene posjetitelje. Dopustimo li si potpuno internaliziranje Avdićeva teksta i odjeka njemu svojevrsne melodije neminovno jest da će nas obuzeti pitanje: "Čemu?"

Promatrajući publiku primjetila sam i tragičnost u kutovima naizgled nasmijanih usana. Doduše, moguće je da projiciram tada vlastito pobuđeno emotivno stanje. Human Reich slijedi Demokratija kojom nam poručuje da je sama demokracija zabluda i podvala kapitalizma. Uz to, Bog je koncept i boli nas k*rac za ponižene i slabe. Biću kamen prati Ako ne padam nudeći nam egzistencijalnu tjeskobu na dlanu pa potom stupa 2PAC da nas malo vine iz te krize postojanja koju osjećamo slušajući Avdićeve vješto cinično skrojene stihove. Oni kao takvi rezoniraju s očajem nastalom u apsurdu kapitalizma, ali i ostalih usahnulih sistema.

Nemilosrdno i pronicljivo isticanje jaza klasa, prozivanje već spomenutih propalih režima i ismijavanje političkih teorija koje nikad nisu pravilno zaživjele, perspektive te mentalitet onih za čije borbe nemamo razumijevanja jer ih krivimo za ostavljeni metež samo su neki od katalizatora Avdićevih tekstovima. Sve dok čovjek čezne i žudi, tako i griješi.

Nadalje, neke od odsviranih pjesama albuma Mainstream Horror bile su 19, Dijete, Placebo i Daleko. Također, kada je Damir Avdić odsvirao prve akorde pjesme Ljubavi, rijetki su ostali rezignirani. Stapanje u zvučnu kulisu bilo je neizbježno i poželjno. Poskakivanje i pjevanje tad su obojali močvarni prostor. Avdić se ponesen oduševljenjem okoline u naletu emocija ponovno čilo spustio među nepoznata i poznata lica ispred bine. Sine i Imam dvadeset i dvije kao dvije tematski različite pjesme (ali podjednako moćne u ostavljanju pouke za mnoge) priredio je za smišljeni svršetak.

Ipak, publika mu dva puta nije dopustila da napusti pozornicu te se vratio odsvirati Bratstvo i jedinstvo te Lucifera. Svakako je četvrtak označio jedan od spektakularnijih koncerata ove sezone i ne sumnjam da će Avdić svaki put postići dobro poznato zadovoljstvo u očima i ušima obožavatelja. U slučaju da koncerata i danjeg svjetla u konačnici iščezne, bit ćemo primorani sami pronaći put u mraku. 

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.