• A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A
 • A

Kalendar

LISTOPAD 2018.
PUSČPSN
124
81014
28
    
       

INTERVIEW: UADAINTERVIEW: UADA

Objavljeno: 07.04.2018.
Pitanja postavljao: Filip Pacak (Subsonic Events). 

Novi album službeno izlazi 25. svibnja ove godine, a nosi naziv koji ponovno dolazi od naziva jedne od pjesama. Zašto baš "Cult of a Dying Sun"?
Proces pisanja ovog albuma počeo je odmah nakon završetka prethodnog, "Devoid of Light", te smo u to vrijeme nailazili na dosta nevolja. Morali smo se nositi s individualcima koji su nas sprječavali da rastemo, koji su pokušali okaljati naše ime te su se počele širiti svakakve laži. Upravo ta frustracija je postala motivator. Ime "Cult of a Dying Sun" postalo je prikaz našeg okruženja. "Cult" reprezentira grupu ljudi, dok "Dying Sun" prikazuje svijetlo u nama. Kroz život, to svijetlo što držimo u sebi lagano umire zbog utjecaja i poteza drugih ljudi. Mi, zapravo, sakupljamo to svijetlo te ga kroz muziku "reflektiramo" natrag. "Kroz najmračnija vremena, mi ćemo blistati najsjajnije".

Jednom ste objasnili kako je "Devoid of Light" baziran na konceptu tranzicije, dok je novi "Cult of a Dying Sun" baziran na refleksiji. O kakvoj se refleksiji radi? U kojoj mjeri vaša glazba nosi autobiografsku notu, a koliko je plod inspiracije i mašte?
Istina je da je novi album baziran na konceptu refleksije u svakom mogućem smislu. U nekim segmentima s namjerom, u drugima prirodno. Tekstualno, album je refleksija života i događaja kroz koje svaki čovjek prolazi, te refleksija vlastitih mogućnosti nošenja s drugim ljudima i stanjem u kojem je naše društvo trenutno. Ja sam u načelu veoma povučen i usamljen tip osobe pa je sami pothvat "izlaska u svijet" izazov, ali zbog onoga što UADA predstavlja, to je žrtva koja se ne može ignorirati.

Što se pisanja glazbe tiče, refleksija je uvelike prisutna i u tom procesu. Odlučili smo se vratiti malo starijim načinima pisanja, skroz do naših samih korijena i utjecaja. Veoma je važno istaknuti da se ne limitiramo žanrovskim terminima kao što je "Black Metal". Znamo što black metal znači za nas i želimo tu energiju prenositi u našoj glazbi, dok u drugu ruku ostajemo vjerni sami sebi i našim putevima koje smo odabrali.

Ako usporedite omote oba albuma primijetit ćete opet nekakvu refleksiju. Ovaj album je drugi dio trilogije i reprezentira prošlost, te je nastavak na naš debitantski album. Bitan je faktor ponekad vratiti se u prošlost, kako bi mogli napredovati prema budućnosti.

U svojim najavama i objavama često spominjete lunarne cikluse i kozmičke događaje. Zašto su i kako bitni za UADU?U vrijeme kada se bend sastao, neočekivano je bila i pomrčina mjeseca. U tom momentu smo shvatili da je povezanost tog događaja i naše filozofije. Kako kontinuirano rastemo, tako se ti događaji ponavljaju (opet apsolutno neočekivano). Nisam siguran je li to puka slučajnost ili nam svemir nešto govori. Kako god okrenemo, to je postalo važan faktor u našem stvaralaštvu i poruci koju prenosimo.

Osim UADE, tijekom godina ste bili aktivni u cijelom nizu bendova i projekata, od Ceremonial Castings do Serpent Lord, Thy Emptiness i drugih. Ima li trenutno mjesta samo za UADU ili je tu inspiracija i za druge glazbene izražaje?Uvijek imam inspiracije i prostora za više projekata, ali u ovom momentu sam fokusiran samo na UADU i za sada želim ispuniti ciljeve koje smo si postavili. Imamo puno toga za napraviti i nema prostora za krive korake.

Do sad ste prošli trećinu turneje "Snakes & Vultures over Europe", a svirali ste i na ovdašnjim festivalima. Kako se osjećate na europskom tlu? Što možemo očekivati na premijernom predstavljanju hrvatskoj publici?
Obožavamo svirati po Europi. Čini mi se da je Europa vrlo zasićena i razmažena na neki način. Ne mislim to na negativan način. Odlična je stvar da postoje klubovi i promoteri koji podržavaju underground bendove i mračniju stranu ekstremne muzike. U Americi nas često doživljaju kao otpadnike jer smo odabrali ovakav način života. Biti muzičar u Americi nije dio "Američkog sna". Osim toga, kada radimo turneje po Americi, udaljenost između gradova je puno veća nego u Europi što otežava turneje manjim underground bendovima. Čini mi se da je to razlog i zašto mali broj bendova iz Europe dolazi u Ameriku.

Ali bez obzira na to gdje smo u svijetu, uvijek dajemo sve od sebe na pozornici tako da ćemo razvaliti Močvaru uzduž i poprijeko.

Što je prvo u planu kad se vratite kući (osim odlaska u šumu :))?
Imamo puno toga u planu. Trenutno nam je novi album u pretprodaji pa je puno mog vremena fokusirano na logistiku oko slanja paketa i prodaje po cijelom svijetu. Imamo isto tako promociju albuma čim se vratimo doma, te ćemo nastupati sa Satyriconom i Goatwhoreom u Portlandu. Uz to sve imamo još puno "behind the scenes" posla, ali o tome ne smijem trenutno pričati. Sigurno će me putevi odvesti u šumu u nekom trenutku, ali nakon odrađenog posla.

I za kraj, imate li kakvu poruku za hrvatsku publiku?
Iznimno smo uzbuđeni što ćemo svirati u Hrvatskoj. Ne možemo izraziti koliko smo sretni i zahvalni što ćete nas ugostiti i što vam se sviđa naša glazba. Hvala vam na svemu i vidimo se u Močvari! Živjeli!

UADA nastupa u Močvari 9.4.2018. Više

Pogledaj sve interviewe