• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2022.
PUSČPSN
1
13
1417
    
       

INTERVIEW - TREES OF MAINEINTERVIEW: TREES OF MAINE

Objavljeno: 28.6.2020.
Pitanja postavljala: Laura Tandarić
Odgovarao: Valdet Luboteni

Za početak, možeš nam se ukratko predstaviti!
Ja sam Valdet Luboteni, glazbenik iz Labina, nekada član grupe The Orange Strips, u kojoj sam proveo dobrih petnaestak godina, a posljednjih godina nastupam i objavljujem glazbu pod imenom Trees Of Maine. 

Uskoro ćeš nastupiti u okviru Močvara LIVE-a. Jesi li već održao sličan session ili je to tvoj prvi online koncert?
Moram priznati da nisam, ovo mi je prva karantena u životu. Cijela ova situacija je dosta koma, ali glazbenici su i dalje aktivni, to ne može zaustaviti ništa. Gledao sam dosta dobrih nastupa na netu tijekom ovog perioda i barem će nešto dobro ostati nakon svega ovoga. 

Ovim putem ćeš nam predstaviti i novog člana, gitarista Marka Brezičevića. Kako se on snašao u tvojoj priči?
Labin je mali grad i svi se znamo, pogotovo na glazbenoj sceni. Marko je bio član nama prijateljskog benda Soul Display. Nakon što su The Orange Strips stali s radom, ja sam nastavio raditi sam. Prvih nekoliko godina to mi je bilo u redu, nisam imao kome odgovarati za išta, radio sam po svom rasporedu i tempu. Međutim, u posljednje vrijeme se opet pojavila neka potreba za suradnjom i za dodatnim idejama. Par mjeseci prije ove blokade bio sam na nekom koncertu gdje je svirao full bend i zapitao sam samog sebe što to točno radim. Onda sam slučajno o tome pričao s drugim gitaristom Soul Display-a koji se tada taman preselio u Austriju i on mi je rekao neka kontaktiram Marka, koji isto ima želju za sviranjem, ali nema s kim. To je bilo to. Dogovorili smo neki početak rada i BAM - karantena! Nismo uspjeli održati nijednu probu, pa je i ovaj nastup velikim dijelom čista improvizacija. 

Dolaziš iz Labina. Sjećam se kako je prije nekoliko godina izašla kompilacija labinskih bendova. Postoji li i danas lokalna scena?
Istina je, Labin je do prije nekoliko godina bio u glazbenoj renesansi. Ne sjećam se da je ikada bilo toliko aktivnih izvođača. Kompilacije labinske scene su imale po dvadesetak pjesama. I onda preko noći, sve je utihnulo. To valjda tako bude.   

Kad smo kod scene, kako komentiraš trenutnu hrvatsku nezavisnu glazbenu scenu? Postoje li izvođači s kojima bi htio ostvariti suradnju?
Koliko pratim, čini mi se da je dosta jaka trenutno, ima nekih imena koja su na stvarno visokoj razini, bez obzira sviđao se nekome njihov stil ili ne. Glazbenih suradnji nisam imao previše, mogu izdvojiti gostovanje Frane Paića iz splitskog benda In The Go, koji mi je odsvirao gitaru na jednoj pjesmi na posljednjem albumu. U kontaktu sam s dosta glazbenika sa scene, ali suradnja je većinom na stvarima oko same glazbe. 

Što se tiče tvog zvuka i glazbenog izričaja, koji izvođači su izvršili najveći utjecaj na tebe?
Nisam ni sam pametan kad se radi o tome, kroz život sam slušao toliko glazbe da je nešto po inerciji moralo pustiti traga. Vjerujem da je taj utjecaj vidljiv u obliku mozaika, ali ako baš moram izdvojiti nekoga, onda R.E.M. Često u njihovim pjesmama čujem nešto i onda pomislim: "Aha, to je to!". Posljednjih godina Bon Iver, najviše u onim trenucima kad sam krenuo solo. 

Što te privuklo da se baviš glazbom i što te motivira da u tome i dalje ustraješ?
To je teško objasniti, jednostavno potreba. Netko ima potrebu osvajati planine, netko biti serijski ubojica, kod mene je to rad na novim pjesmama. Uvijek se radi o sljedećoj pjesmi. Ja živim u malom mjestu, van sam svih tokova, internet je zakrčen, interes za takvu i sličnu glazbu je u slobodnom padu, ali nema veze - sljedeća pjesma. 

Nastupao si i u inozemstvu. U usporedbi s koncertima u Hrvatskoj, Koji inozemni bi izdvojio kao najzanimljiviji?
Jesam, to mi je najljepši dio svega ovoga. Taj osjećaj kad se nađeš tisućama kilometara od kuće i znaš da si tamo samo zbog toga što si doma radio neku muziku i sad je sviraš tim ljudima koji su je došli čuti. Meni je to 99% motivacije. Razlika je možda najveća u mojoj vlastitoj glavi, lakše mi je i logičnije pjevati na engleskom u inozemstvu nego ovdje. Ostalo je slično, ima svega i vani i ovdje. S vremenom se nakupi tona priča i situacija, pa ne znam što bih izdvojio ovako na brzinu, iako su mi najdraži koncerti u Španjolskoj, čisto zbog Španjolske. 

Kakvi su ti planovi za budućnost?
Ja više ne radim nikakve planove, haha. Nakon svega ovoga proteklih mjeseci, nikakve! Imam samo bezbroj želja i puno nauma da ih ostvarim. 

Koncert će se održati u Močvari 29.6.2020. Više

Pogledaj sve interviewe

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.