• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2022.
PUSČPSN
1
13
1417
    
       

INTERVIEW - TANNU TUWAINTERVIEW: TANNU TUWA

Objavljeno: 08.05.2020.
Odgovarao: Zoran Vujanović
Pitanja postavljala: Laura Tandarić

1. Tko su Tannu Tuwa?
Dva pojma s kojima se apsolutno poistovjećujemo. Tannu = planina, Tuwa = zemlja. Ta veza i put čovjeka prema vrhu planine. Tako nekako izgleda pojednostavljena verzija. TT ste vi. Večeras nastupaju Ivan Dugandžić (synths, ritam, bass, Ableton), Zoran Pars Vujanović (vokali, loops techniques, fx) i vi, publika. Ostatak kolektiva su još Đuro Dobranić i Nicolas Sinković.

2. Odakle ste izvukli inspiraciju za projekt? Tko je smislio ime?
Inspiracija je sve što nas okružuje, inspiracija je kolektiv koji dijeli viziju i emotivnu vezu na višoj razini. Ključ svega je momentum između kolektiva, energija bića koja se nadovezuje i prenosi. Inspiracija su pojedinci kolektiva. Znaš ono kad ne moraš ništa ni reći, nego sve ide od sebe kao da smo jedno? S obzirom na to da smo u početku djelovali kao bend bez probe, oslanjali se isključivo na energiju tog trenutka i imali smo moderan futuristički punk elektronski prizvuk, ime je moralo biti od značaja. Tu se javlja bivši član Igor (bass) koji dolazi s tom divnom idejom o neotkrivenoj zemlji Tuvi. Kada sam pročitao i saznao neke određene pojedinosti ovih naroda i njihove kulture zaključio sam da ne ide bolje od toga. Zaključio sam da su to stara plemena koja nose zagonetku duhovnosti i života, kao i bilo koja druga plemena i narodi koji nisu došli u doticaj s bijelim čovjekom – zlom.

3. Kako biste definirali svoj zvuk i glazbeni izričaj? Koji bendovi su utjecali na vas?
Ne bih posebno izdvajao ni jedan glazbeni smjer ili bendove. Svrstavanje u razno razne grupe i slično zvuči apsolutno ograničeno za naš svjetonazor, a pogotovo u kontekstu pristupa modernoj glazbi u 21. st. Mislim da "raskoš slobodne muzikalnosti" leži u nama samima i u svim međuodnosima glazbe, slike i stvarnosti koja nas okružuje! Žanrovski smo prošli od klasike, jazza, duba do techna.

4. Iz Samobora ste. Kakva je tamo scena? Biste li nekoga izdvojili?
Djelomično smo iz Samobora, djelomično iz Zagreba (NO!Mozzart). Iskreno ne znam, sve je to svedeno na minimum danas. Došli su neki novi klinci koji peglaju covere. Ako netko radi nešto kreativno ja ne znam za njih. Samobor je uvijek bio ajmo tako reći alternativni grad s glazbenom i umjetničkom scenom. Kad sam odrastao u Samoboru bila su to drugačija vremena, onda smo više bili punk i bilo je brdo bendova. Sjetite se Samobora 1995. Krvava Noć vještica, brutalnosti vladajuće politike i iživljavanja nad mladima slično kao danas, samo što danas koriste modernije metode. Sjetio sam se našeg legendarnog hardcore benda Deafness by Noise, s kojima smo nekada u mlađim danima dijelili i sviraonu.

5. Kako izgledaju vaše probe i nastanak pjesama?
TT pristup se dosta bazira na trenutnoj inspiraciji, tj. kolektivnom stvaranju u real timeu. Smatramo da je to najiskreniji oblik stvaranja. A naravno tu su i samostalna autorska djela članova (Dugandžić, Vujanović) koja se aranžiraju i rade po viziji kolektiva ili pojedinca.

6. Kako izgledaju vaši nastupi? Ima li neki koji biste izdvojili kao omiljen?
Zadnji Tuwistički veliki nastup je bio otvaranje Hideout Festivala 2016. u Novalji na otoku Pagu. Mislim da smo bili jedini hrvatski bend koji je imao tu čast. Od onda smo u stanju mirovanja i probudili smo se 4 godine kasnije. Ali 2020. i je godina buđenja svih stanja svijesti koliko vidim. U međuvremenu smo radili u Hamburgu na dva albuma NO!Mozzarta, te remixiranju jednog od albuma s Deantoni Parksom (Mars Volta, John Cale).

7. Kakvi su vam glazbeni planovi do kraja godine? Na koji način ćete iskoristiti novonastalu situaciju?
Trenutno se bavimo snimanjem prvog Tannu Tuwa LP-a, koji će sadržavati cca 6-8 autorskih pjesama Ivana Dugandžića (bass NO!Mozzart), te vokale Zorana Parsa Vujanovića. Smatram izuzetno važnim predstavljanje našeg kolektiva i određenih pojedinaca domaćoj publici, jer progressivecrew.com ekipa je uvijek imala i njegovala svoj sound. Krajem petog mjeseca bi trebali putovati za Hamburg i završiti dugoočekivanu ploču NO!Mozzart-a.

Lažna situacija “karantene” nas je i dovela do snimanja i rada na novom materijalu, a ostatak ove bolesne situacije ja osobno bih koristio glasno pjevajući svim đubretarima i kriminalcima na vlasti u nadi da ćemo ih smijeniti, protjerati i zatvoriti s obilježjima najvećih izdajnika balkanskog naroda. Vjerojatno bi učinili uslugu novim generacijama da ih izbrišemo s lica zemlje.

8. Pripremaju li se neka nova izdanja?
S obzirom na to da su Tuweri ujedno i članovi NO!Mozzarta, ono što mogu reći je da ćemo u 2020. imati podosta izdanja sa svih strana. A radi se i na autorskom filmu "Return to the Shadows" s američkim glazbenicima We Are Dark Angels koji pišu glazbu za filmove (Paul Schrader, True Detective ). WADA su Nicci Kasper i Deantoni Parks (Bosnian Rainobws, Mars Volta, John Cale).

9. Što biste poručili gledateljima vašeg današnjeg sessiona?
Poručio bih svima umjesto #ostanidoma, da koriste #ukljucimozak, jer ništa nije bitnije nego zauzeti stav i obnoviti samopoštovanje u ovako bolesnom svijetu koji nas okružuje. Djeluj i bori se za sebe, upoznaj i osvijesti svoja osnovna prava života koja su samo tvoja, držimo se skupa, zajebi sistem, jer povijest nas je naučila što se dešava kada ništa ne poduzmemo.

Osim toga , nadam se da ćete uživati u našem spoju organskog i digitalnog minimal dub elektro trash punk soul setu.

Tannu Tuwa koncert održat će se 8.5.2020. Više
Pogledaj sve interviewe

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.