• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2022.
PUSČPSN
1
13
1417
    
       

INTERVIEW - SVEMIRINTERVIEW: SVEMIR

Objavljeno: 30.9.2020.
Pitanja postavljala: Nina Romić
Odgovarala: Zvonka Obajdin

Pozdrav Zvonka! Kakva je vremenska prognoza u tvom bendu ove 2020.? Vidimo da imaš neke izmjene u bendu pa nam malo ispričaj o novim idejama.

Početkom godine, točnije u veljači, održali smo oproštajni koncert sa Sanom Mikulecom, koji je bio na basu praktički od početka benda, odnosno od 2012. Već tada smo imali dogovor s Helenom Ernoić da nam se priključi, i planirali smo s njom nastavati probe od ožujka, dvije smo čak i imali, ali svi znamo što se onda dogodilo – dogodila nam se karantena, pa je bend što se tiče proba bio u pauzi par mjeseci, tako da još hvatamo zaostatke što se tiče starog repertoara.

Imamo i neke nove pjesme na kojima radimo, ali im se nismo još u potpunosti posvetili, pošto nam je prioritet bio da uhodamo postojeći materijal, no kako nas najvjerojatnije očekuju jesen i zima bez nastupa, plan nam je da te nove stvari napravimo u tom periodu do kraja, pa možda nagodinu nešto i snimimo. Zapravo, sam pojam plana je trenutno dosta krhak, tko zna kako će se stvari odvijati u budućnosti, trenutno uživamo u probama i sretni smo da ih možemo imati.

Kakva je setlista koju spremate za ovaj koncert u Močvari?

Na set listi prevladavaju pjesme s recentnog albuma "Strah od dubine", ubacili smo i par starih favorita, odsvirat ćemo i jednu novu pjesmu, a i jednu obradu koju jako volimo, a za koju imamo i goste, pa se nadamo da će zvučati kao prava raskošna americana.

Aktivna si i u bendu Sjeverozapad. Reci nam ponešto o tvojoj glazbi koju radiš a da nije vezana uz djelovanje u grupi Svemir.
Sjeverozapad kao bend postoji još od 2016-te, što je prilično dugo za bend koji još nije ništa izdao, no pripremamo album. Stvari idu polako zbog raznih vanjskih okolnosti u životima članova benda, tako da imam osjećaj da već godinama govorim kako se "nadam da će album izaći sljedeće godine", no kako smo uspjeli konačno snimiti 6 od predviđenih 11 pjesama, evo i sad ponavljam da se nadam da će nešto izaći sljedeće godine. Radi se o konceptualnom albumu na kojem je uglazbljen ciklus Stojana Vučićevića, "Potpuna pomrčina sunca na otoku Grguru 15. veljače". Kako je ta poezija mračna, atmosferična i zaista duboka, trudimo se da takva bude i glazba u koju je zaodijevamo, tako da će to biti dosta drugačije od Svemira. Svi koje zanima više o tome, mogu pročitati više u opisu naše Facebook stranice, pa čak i pronaći link na jedini naš do sada službeno objavljeni zapis odnosno live snimku sa svirke u Vinylu.

Uz to, od nedavno radim i na svojoj solo glazbi te se nadam da ću prvi singl također predstaviti sljedeće godine. Radi se o klavirskim pjesmama s uplivom elektronike, uglavnom synthesizera, a koje djelomično i snimam i produciram sama doma.

Jako nam se sviđa pjesma koju si snimila s Rebel Starom. Ispričaj nam malo o toj suradnji.

Da, i meni je super pjesma, ali sve što Milan radi je super pa tako ni ova stvar nije iznimka. Milan mi se javio u veljači, dakle još prije karantene, i poslao demo verziju pjesme, nisam joj znala ni ime. Predložio je da ju napravimo kao duet, u tom trenutku mislila sam još da ću se zaletiti u nečiji studio da snimim svoje dionice. To, naravno, uskoro nije bilo moguće, no taman prije izolacije završila sam sređivanje svog sobnog studija, koji je, iako amaterski i provizoran, srećom bio dovoljno dobar da u njemu sama snimim vokale i pošaljem Milanu par dana prije izlaska albuma, tj na vrijeme da ih još ubaci na album. Oduševilo me kad sam dobila konačnu verziju pjesme i saznala da se zove "Nema kantrija za starce", jer mi je "No country for old man", kao i cijeli opus Cormaca McCarthyja, među najdražim knjigama koje sam pročitala. Općenito u zadnje vrijeme dosta povezujem ono što čitam s glazbom koju radim, i nove pjesme koje radim za taj svoj solo projekt su uglavnom povezane s knjigama koje sam čitala, pa mi je baš fora da se i ova suradnja na neki način uklopila u taj koncept.  

Kakvo ti je bilo iskustvo online koncerata u vrijeme lockdowna? Općenito, jesi li stigla raditi više na glazbi u doba izolacije?

Meni je to iskustvo bilo dobro, uživala sam svirati putem streama. Naravno da neke stvari nedostaju, koje možeš pružiti samo u izvedbi licem u lice, ali svejedno sam uživala, jer volim atmosferu svog prostora, uostalom preklani smo napravili i profi snimili (i audio i video) i cijeli privatni koncert u vlastitom prostoru (u kući u kojoj je tada živio Matko, naš bubnjar) i to mi je možda najdraže što sam s bendom snimila uopće.

Tijekom karantene odsvirala sam live session za Začaranu Močvaru, i to u paru s Milanom iz Rebelstara, i to mi je bilo super. Osim toga, radila sam i redovni live streaming na zahtjev, dakle svirala sam po jednu pjesmu u svakom sessionu, i to prema zahtjevima koje su mi ljudi mogli uputiti preko društvenih mreža. To me natjeralo da se podsjetim nekih starih, već poluzaboravljenih pjesama koje nisam svirala godinama, kao i da osmislim aranžmane za neke pjesme koje inače ne sviram bez benda. Također me natjeralo da savladam dosta toga vezano za razne tehnologijame potrebne za streaming. Sve to mi je bilo gušt, jer volim pred sebe postavljati izazove, bit će da sam dopamin junkie. :)

Pratila sam i live streaminge drugih izvođača i pružili su mi puno lijepih trenutaka tokom večeri koje smo morali provoditi zatvoreni u stanu. Općenito sam se dosta bavila glazbom u doba izolacije, jer bih se njome najradije bavila cijelo vrijeme i inače.

Što te inspirira u stvaranju glazbe, postoji li neki okidač koji učini da glazba samo poteče, ili si onaj drugi tip; marljivi muzičar koji istražuje, eksperimentira, važe, dok ne dođe do najbolje formule?

Mislim da sam kombinacija. Kad nemam neke naročite inspiracije za stvaranje, uživam u tome da čačkam po instrumentima ili nekoj tehnologiji, iz čega uglavnom ne proizađe pjesma, ali me zabavlja, a rezultat možda nekad u budućnosti ipak nađe svoje mjesto u nekoj stvari. Ponekad mjesecima nemam potrebe napisati pjesmu, ali se cijelo to vrijeme ipak igram, snimam neke covere, sviruckam, isprobavam efekte, nešto vježbam i sl.

Kad dođe okidač i kad osjetim da nešto kipi ispod površine, onda puštam sve drugo i ostavljam si prostora da to nešto izađe van kao pjesma. Tad je sve ostalo nebitno, jer inspiracija je plaha ptica i ako ostavim djelovanje po nekom stvaralačkom impulsu "za kasnije", kad to „kasnije“ dođe inspiracije više neće biti i pjesma neće nastati.

Što planiraš iduće nabaviti od opreme za svoj kućni studio? Imaš li plan snimiti i neki album u cijelosti tamo?

Nemam neki konkretni plan za opremu, trenutno imam sve što mi treba za moje potrebe, i kao što sam rekla, u tim uvjetima snimam pjesme za svoje solo izdanje, koje planiram još dodatno izbrusiti sa svojim frendom i producentom Mišom (Dimitrijem Petrovićem), koji će po potrebi nadosnimiti još koji instrument te biti zadužen za miks i master, iako ću se i u miks petljati (Mišo, ako ovo čita, koluta očima :D).

Silno bih željela imati vrhunski polifoni analogni sintić te u zadnje vrijeme buljim u specifikacije Atrurijinog Polybrute syntha, ali to čudo košta gomilu para pa za sad ne postoji konkretan plan za shopping.

Pogledaj u kuglu i reci nam što očekuješ u 2021. Na osobnim i globalnim glazbenim poljima.

Očekujem da Svemir snimi par pjesama i izda bar jedan singl, a nadam se i više. Očekujem da Sjeverozapad završi snimanje albuma i izda isto barem najavni singl, a nadam se i cijeli album. Očekujem da ja solo izdam barem jedan singl, a jako bih voljela uz taj materijal na neki način, iako digitalno, izdati i neke tekstove koje pišem zadnjih petnaestak godina, a koji nisu ni poezija niti tekstovi za pjesme, pa još razmišljam kako bi to zapravo uopće imalo smisla uobličiti. To je već jako puno očekivanja za jednu godinu, a znamo svi da očekivanja možemo objesiti mačku o rep, tako da na kraju očekujem da se barem dio tih očekivanja izjalovi :D. Želim zapravo samo da moji najdraži i ja budemo zdravi i da svi slijedimo svoje srce i svoje snove, pa kuda nas odvedu… 

Koncert će se održati u Močvari 1.10.2020. Više

Pogledaj sve intervjue

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.