• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2022.
PUSČPSN
1
13
1417
    
       

INERVIEW: ŠUMSKIINTERVIEW: ŠUMSKI

Objavljeno: 22.7.2020.
Pitanja postavljao: Danijel Badanjak
Odgovarao: Marin Juraga

Osnovani su 1991. godine. Sviraju etno/kozmo/kraut muziku koja se topi u ušima i tjera na plesanje. Izdali su pet albuma. Originalni članovi su Jura i Kornel. Bubnjar Viktor im se pridružio 2001. godine. Sa Šumskima još sviraju Franjo Glušac i polučlanovi Igor Pavlica i Stanko Kovačić. Evo, preskočili smo klasična uvodna pitanja u intervjuima.

Što u nijednom intervjuu do sada niste bili pitani, a uvijek ste htjeli reći o bendu?
Odgovorili smo sve na sva pitanja, sve smo rekli, preostala je još samo šutnja, nismo još šutili o bendu.

Urbana legenda kaže da je prvobitna ideja bila da svirate obrade Amon Düül-a. S obzirom na to da član benda čija je to bila ideja slavi rođendan na koncertu koji će se održati sad u četvrtak, hoće li pasti kakva obrada od njih? Cover bendovi su popularni, možda da razmislite o tome da formirate još jedan bend koji svira Amon Düül obrade koji je uvijek predgrupa Šumskih i uvijek imate rasprodan koncert? $$$
Bio bi to loš marketinški potez nakon kojega bi bend završio u stečaju. Trenutno se bdp benda kreće oko pozitivne nule.

Na zadnjem albumu "Ostrvo ledenog kita" imali ste gostovanje više izvođača (Ted Milton, Damir Horvat, Nikola Santro, Miro Manojlović, Sven Pavlović, Hrvoje Nikšić). Kakvi su planovi za budućnost, formirate li Šumski orkestar ili zbor, snimate novi album u kojem svirate samo obrade Amon Düül-a?
Planiramo novi album, za koji smo već napravili skelete za 9 pjesama, uključit ćemo uskoro i neke goste u cijeli proces da daju malo mesa na te kosti. Priželjkujemo snimanje albuma tijekom 2021. godine.  

Svirali ste gomilu puta u Močvari, ali nikad na terasi. Koje je najneobičnije mjesto u kojem ste svirali i na kojem bi htjeli svirati? Jeste li svirali na svadbama?
Svirali smo na terasi Močvare na 4. rođendanu Močvare, tako da bi se ovaj koncert mogao zvati "povratak na terasu". Nažalost (ili na sreću) nismo do sada svirali na svadbama, mada bi se na pjesmu "Baba spava" dao složiti dobar vlakić. Mislim da je najneobičnije mjesto bilo, ako se dobro sjećam, jedna pećina u blizini Budimpešte, na nekom imanju gdje su uzgajali konje. Na koncertu je bilo možda petero ljudi i čini mi se da smo imali dosta problema nakon koncerta s utjerivanjem para. Mislim da ih nismo na kraju niti dobili.

Da iz nekog razloga morate promijeniti ime benda, koje bi bilo? Prilikom formiranja benda sigurno ste imali još neke prijedloge za naziv benda, koje?
Toga se niti ne sjećam, bilo je to prije 29 godina, tko će to sve pamtiti. Kada bi promijenili ime benda, neminovno bi promijenili i muziku, a to onda više ne bi bio isti bend.

Bez previše razmišljanja, iz prve, preporuka nekog kul albuma kojeg bi preporučili čitateljima intervjua. Može friški, može neki stari klasik.
Sons of Kemet - Your Queen is a Reptile (2018); The Dandelion - Old Habits & New Ways of (2019); Moondog ‎– H'art Songs (1978)

Nešto za kraj što bi sami nadodali vezano za nadolazeći koncert?
Ponesite kišobrane.  

Koncert će se održati na terasi Močvare 23.7.2020. Više

Pogledaj sve interviewe

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.