• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2022.
PUSČPSN
1
13
1417
    
       

INTERVIEW: ŠAVOVINAINTERVIEW: ŠAVOVINA

Objavljeno: 13.01.2018.
Odgovarao: Matija Čutić (Šavovina). Pitanja postavljao: Marko Jusup. 

Predstavite bend.
Zovemo se Šavovina. Trio smo, kao mušketiri.

Tko svira koji instrument?
Ante svira trubu i bass, Patrik bubnjeve, Matija (ja) gitaru.

Od kad postojite?
Od početka ljeta 2016. godine, nekad pred kraj petog mjeseca. Sjećam se zato što je Patrik pitao Matiju da sviraju, odmah nakon njegovog koncerta u KSFF-u 1. travnja.

Čime se bavite kad ne svirate? 
Ante ima faze kada igra igrice, trenutno je u fazi kada igra Stronghold. Ante studira Šumarski fakultet i želi biti šumski ranger. Patrik je inače strastveni košarkaš i zanima ga filmska umjetnost. Ponekad snima spotove za jaskanske bendove. Ja volim igrati Don't Stavre, ali maksimalno sat vremena na dan. Zadnjih par mjeseci treniram jiu-jitsu. Patrik i ja studiramo komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Tako smo se upoznali.

Niti jedan od tri benda nema neko "službeno" izdanje, planira li se što u skorašnje vrijeme izbaciti?
Mi smo pri kraju sa stvaranjem materijala za prvi album. Snimanje albuma je još daleko, ali uskoro ćemo snimati spot za pjesmu "Tu sam da moram". Snimat ćemo u Glazbenoj Kući, tamo inače imamo probe, a vjerujem da ćemo i album tamo snimati.

Koliko ste koncertno aktivni? Koliko vam je to važno? Koliko vam je teško oko dogovora svirki?
Koncertno smo solidno aktivni, jednom mjesečno sviramo. Koncerti su nam važni, stvarno volimo svirati koncerte, i htjeli bi ih imati puno više. Želimo početi imati duže koncerte. Nije toliko teško dogovoriti svirke, ali planiranje nekad zna biti komplicirano kad studiraš.

Koji su vam glazbeni uzore i čuju li se oni u vašoj glazbi? Crpite li inspiraciju i iz drugih grana umjetnosti?
Anti je trenutni uzor Jack White i planira uskoro snimiti solo izdanje u kojemu ćete moći čuti Whiteove utjecaje. Osim toga fan je benda Re-stoned. Patrik sluša razne glazbene stilove dok u njegovom sviranju se dosta osjeti hip hop. Ja pratim sve što je Dax Riggs napravio, te je Acid Bath imao veliki utjecaj na način na koji pišem pjesme. Osim toga veliki sam obožavatelj Damira Imamovića. Damirov sevdah utjecao je na moje sviranje gitare, a još više na pjevanje. Volim grindcore. Patrik i ja studiramo komparativnu književnost, to uvelike utječe na našu glazbu te poglavito crpimo inspiraciju iz polja psihoanalize.

Pratite li domaću/regionalnu scenu? Koliko se povezujete s drugim bendovima? Koliko idete na koncerte drugih mladih bendova? Podržavate li scenu?
Patrik u zadnje vrijeme pokušava pratiti domaću scenu. Ante prati, a ja i ne baš. Ante ima još dva benda osim Šavovine, Bluvi i Burazs. Povezani smo s Mačkodlakom i s još par bendovima kao što su Jaffajed, Fire in Cairo i Mr. Albino. Ne posjećujemo toliko koncerte ali pokušavamo to promijeniti. Nije toliko zbog bendova koliko zbog nedostatka vremena.

Izdvojite najbolje domaće izvođače iz prošle godine.
Bebe na vole. Valentino Bošković. 

S kim bi se voljeli vidjeti na sceni i s kim bi voljeli ostvariti suradnju?
Nadamo se da ćemo jednog dana svirati koncert s Let 3. Ja ih jako volim, te bi jako volio svirati sa sevdah Takhtom Damira Imamovića. A od manje poznatih bi bilo super dijeliti pozornicu s bendom Moskau.

Od kud naziv benda?
Branislav Oblucar je rekao neku novotvorenicu na predavanju iz Avangarde koju sam ja kasnije razvio u Šavovinu kada smo počeli svirati. "–epovi" i "šavovi" su bili nazivi za dijelove naših pjesama, uz "kitice", "pauze" i slično.

Nešto za kraj?
Pozivamo ljude da nam se pridruže 14.1. u Močvari

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.