• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2022.
PUSČPSN
1
13
1417
    
       

INTERVIEW - PLESAČ SPOROG STEPAINTERVIEW: PLESAČ SPOROG STEPA

Objavljeno: 1.7.2020.
Pitanja postavljala: Laura Tandarić
Odgovarao: Max Juričić

Mnogi su već upoznati s tvojim radom u Vješticama, Azri, Filmu, Le Cinema, Šo!Mazgoon, Gego & Picigin Bandu te Ljetnom Kinu, ali te još ne znaju kao frontmena Plesača Sporog Stepa. Kakav je osjećaj nakon svih ovih godina imati glazbeni projekt gdje si upravo ti autor glazbe i stihova?
S Plesačem sam krenuo zaobilaznim strategijama – prvo uigrati bend i pronaći zvuk na koncertima i steći publiku te potom izdati dupli album. Godinama sam svirao u poznatim bendovima poznate pjesme, a sada izvodim pjesme koje većina ljudi prvi put čuje, što je uzbudljivo i izazovno kao da sviram prvi put – hoće li uspjeti?!

Koja priča se krije iza imena Plesač Sporog Stepa?
Plesač sporog stepa bila je scena u predstavi avangardnog kazališta Kugla glumište u kojoj je grupa Film instrumentalno izvodila pjesme s tek izašlog albuma Live u Kulušiću. Na našu brzu punkersku svirku plesač u bijelom odijelu plesao je spori step, usporeno kao da je pod vodom i to mi se toliko dopalo da do danas pokušavam tako plesati.

Zadnji singl koji si izbacio posvećen je Vladi Divljanu, tvojem dugogodišnjem prijatelju s kojim si ostvario i glazbenu suradnju. Kakva te sjećanja vežu za tu suradnju? Ispričaj nam jednu anegdotu!
"Najveći gentleman rock&rolla" bila je uobičajena najava na koncertima i Vlada Divljan je to bio i ostao. Svirali smo zajedno krajem 80tih nakon raspada Idola i Filma s Le Cinema, a u zadnju avanturu su Ljetno kino i Vlada krenuli bez velikih ambicija. Možda ne bi ništa zajedno snimili da nas prijatelj nije pozvao na ručak i kod treće butelje vina izazvao – "ako ste frajeri kakvi mislim da jeste onda morate snimiti neku pjesmu, a ja ću pokriti najboljeg režisera za spot". Nakon četvrte, pete butelje prihvatili smo izazov, a sljedećeg proljeća izašao je EP "4 godišnja doba". 

Kako si otkrio svoj afinitet za glazbu? Što te pokreće i motivira da se i dalje njome baviš?
Zarazio sam se bendovima kao dječak slušajući uživo Grupu 220, Time, Dubrovačke trubadure i sl. Da je tada izronila zlatna ribica da mi ispuni želje, bila bi samo jedna – da budem dio te magije. I pola stoljeća kasnije s Plesačem još jednom upirem da se ispuni ta želja. Rekli bi Kinezi – pazi što ćeš poželjeti!

Koji izvođači su na tebe izvršili najveći utjecaj? Jesu li neki od njih i danas na tvojoj playlisti?
Od Dylana preko jazz-rocka do Ramonesa i afričke mjuze. Još od vremena kazetofona nemam omiljene play liste, mijenjam par stanica na radiju i čekam pjesmu koja će me iznenaditi i razgaliti.

Kako komentiraš trenutnu hrvatsku glazbenu scenu? Postoje li mlade nade koje su ti osobito zapele za uho?
Trudim se biti u dosluhu s novom scenom i to nije uvijek lako jer nemam strpljenja za bendove koji sviraju sporo i mračno, a takvih ima malo previše. S druge strane, postoji združeni ansambl "Jeboton", društveno-muzički fenomen kakav nikad nije postojao na ovim prostorima. Vrlo su aktivni i "jazzeri" koji se okupljaju oko Janka Novoselića i Maka Murtića kojima kad krene session pomislite da ste u klubu u New Yorku, a ne u KCM-u. A i Jimmy Stanić je još uvijek u formi.

Kakvi su ti planovi za budućnost? Planiraš li s Plesačem Sporog Stepa uskoro izdati neki novi singl?
Dobra strana ove ne baš dobre situacije jest da se više nema smisla opterećivati planovima za budućnost. Najpametnije bi bilo početi se baviti poljoprivredom, ali netko mora i svirati. Veselim se koncertima i singlovima Plesača sporog stepa koji će se možda desiti! 

Koncert će se održati u Močvari 3.7.2020. Više

Pogledaj sve interviewe

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.