• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2022.
PUSČPSN
1
13
1417
    
       

INTERVIEW - OGENJINTERVIEW: OGENJ

Objavljeno: 6.7.2020.
Pitanja postavljala: Laura Tandarić
Odgovarao: Denis Kuzel

Zdravo momci, jeste li doista tako vatreni kao što to sugerira vaše ime? Zašto ste se odlučili baš za "Ogenj"?
Ne! Naravno da da! Ne mogu iskreno odgovoriti na pitanje bez da puknem od smijeha. "VATRENI". Neko bi rekel: "Saki svojeg konja fali" i bez imalo ustručavanja mislim da smo kao bend postigli neku dobru razinu intenziteta svirki što vjerojatno...ne vjerojatno - SIGURNO - proizlazi iz ludih karaktera nas petorice i kemije među nama. Osobno pronalazim duboku sreću u našoj svirci i čini mi svijet mnogo ljepšim i jasnijim no što ga često jedva vidim kroz zamućeni vizir. Nadam se da slušateljima i gledateljima pružamo širok spektar AURALNOG i emotivnog zadovoljstva. That being said, znam da nismo za sve i ne očekujemo univerzalno prihvaćanje. Ovaj koncert za Močvaru iz našeg divnog prostora primjer je jednog "ŠUG", iliti "šaka u glavu" seta kakav obično koristimo u prilikama ograničenja minutaže na 30-45 minuta pa da ne trkeljamo bez veze i narušavamo intenzitet. Možda zvuči pretenciozno i možda sam previše utopljen u taj naš mali glazbeni svijet, ali tak mislim!

Zašto Ogenj? Ime je super, kaj da velim. Palo s neba! Lako klizi niz jezik. Grafički? Noćna je mora. Koliko bendova znate na O? Opeth? O-Zone? Oingo Boingo? One Direction? Nećemo veliko "O" i nećemo vatru - zato iz tog razloga nemamo upečatljivi logo ili simbol, ha. I zato nam je trebalo tri godine da napravimo majice. Na kojima su slova i vatra iza njih. Imamo ih još, jedva čekamo da si ih nabavite, ahem. Nekad davno je taj bend trebal biti akustični, etno-folk, s tregerima, škarlakima, kontrabasom i velikim bas bubnjom koji ide "BOM". Namjera je bila biti "vozilo" za Tomojeve pjesme šireg zvučnog i emocionalnog spektra nego do tad agresivnog i distorziranog. We all see how that turned out! I naš je Tomek jedno lepo zimsko jutro bacal cjepanicu u peć (koju još ima u dnevnoj) i sinulo čovjeku ime. Čudo je, zapravo, da ime nitko nije iskoristio do tad. Vatra i Vatrogasci se ne računaju!

Nedavno je izašao vaš novi album "Si kak jen", ali mu je trenutna promocija odgođena zbog korone. Kako su ga prihvatili slušatelji? Na koju pjesmu ste osobito ponosni?
Kao i svi kojima je ova godina stopirala životni napredak, imali smo mnogo više planova. Udvostručiti napore, koncerte, promocije, spotove, uzeti sve blagodati i nagrade mukotrpnog višegodišnjeg rada i pružati još više sadržaja. Otežalo nam je zadnji stadij miksanja i pažljivo osmišljen koncept za omot koji smo imali, ali i ovo je super, dalo nam je mnogo pozitive samim time što smo u mogućnosti uopće izdati album nakon dvije godine rada. Nemamo se kaj, i ne smijemo, previše žaliti. Živi smo i zdravi. Ekipno se trudimo raditi dobre stvari jedni za druge. Mnogi su osupnuti ili barem zadovoljni albumom, naši prijatelji i oni koji nas prate dobili su baš to što su i očekivali od nas, ako ne i više. Prihvaćen je od strane kritičara, neku oštru kritiku nismo vidjeli. Ionako, skoro sve te pjesme čulo je već pola regije i dok se sve to zbroji mnogo nam znači takva reakcija. Dali smo van u svijet velik dio sebe i pozitivna reakcija svakako godi jer nam se potvrdi da je ono što radimo DOBRO. Prokazal bi "De te boli" kao najdražu. Prilično je atmosferična i filmska. Nema tipičan downbeat do samog kraja, bas oponaša orgulje, jak vokal i tekst, igra između gitare i viole. Filip Kušnjer (gitara) i prof. Luka Iverac (viola) uspjeli su pretvoriti zvuk u čisti osjećaj za razliku od pjesama gdje se čuje riff ili kolekcija nota. Kreće se relativno sporo kao da se trči kroz vodu - u snu. To je jedna od tih pjesama za koje smatram da ih nismo napravili i odsvirali nego nam je poklonjena na neki čudan način.

Kako slušatelji reagiraju na kajkavski dijalekt? Jeste li primijetili kakvu zadršku od strane publike u ne-kajkavskim dijelovima lijepe naše?
Barijera nastaje čim jedna strana nije spremna slušati i učiti kako razumjeti drugu. To je doslovan prijepis iz intervjua prije dvije godine jer se tu ništa nije promijenilo i valja ponoviti. Kao netko tko je živio u Poljskoj dvije godine prolazil sam kroz sličnu stvar i takav trud se isplati jer je nagrada višestruko veća. Jednako se odnosi za Šimeta iz Kaštela Tkoznakojeg i Štefa iz Podravske Selnice čije su razlike u dijalektima poput razlike Hrvatskog i Poljskog. Ako žele, razumjet će i učiti jedni od drugih. Zato su valjda poligloti općenito ispunjeni ljudi. Često na nastupima Tomo urla "Jel' nas razmete kaj?!" dok štima jednu od dvanajst žica, što je redovito popraćeno skandiranjem, dovitljivim i ne tako dovitljivim komentarima. I ako ne, nije ni bitno jer se nakana i emocije izvođenih pjesama uspješno prenose. Mislim da ne kenjamo, ne prenavljamo se, ne koristimo ironiju (previše), ali se svakako zabavljamo. I dok se publika trudi "dekodirati" jezik, shvaćaju bolje i punije je iskustvo nego da pjevamo na, recimo, engleskom ili standardnom književnom. Želja za uspješnom komunikacijom usađena je u čovječanstvo, ne vidim kako bi u našem primjeru bilo što bilo drugačije! Ali svakaj se događalo, u Ludbregu su mislili da smo Slovenci, u Sloveniji su mislili da smo Slovenci, u Poljskoj da smo (ubaci slavensku državu ovdje). Na kraju nije bilo bitno jer, kak su nam rekli, ne moramo posebno nagovarati ljude na sudjelovanje što je čudesna stvar. Lingvistički gledano, živimo u divnoj zemlji. Predivno je otisnuti se samo pedesetak kilometara van rodnog grada i susresti se s već znatno različitim jezikom. Ali čovječe, pa nije to Klingonski! 

Kakva je glazbena scena u Koprivnici? Imate li možda neke mlade štićenike koji se tek spremaju osvojiti svijet?
MRLJA, Acid Hags, Attitudes To Human Extinction, jedna četvrtina Gemišta, The Gentleman, Impressions, Anna Moor (bok Romana!), Overflow, polovica One Step Awaya, Rens Argoa (bok Kuhar!), Letarg (glava nekadašnjeg Suho Grlo Nos), Ivan Grobenski i Moskau, Aleksandar Vrhovec (bok Aleks!) s Mycenom, Lucidferom, Hegemony Quintetom, Gazpacho Incidentom, četvrtina (nekad polovica) Mališe Bahat, Miroslav i Gordana Evačić, i svi većinom AKTIVNI. Ako vas zanimaju glazbeni dokumentarci toplo preporučam "Koprivnica Pleše Pogo" Mateja Perkova i pogotovo prošlogodišnji nastavak "KPP - 10 godina" pod režijom Dinka Šimca (odmah preskočite na 1 sat i 10 minuta za dokaz). Tamo se sve vidi. Divna su svjedočanstva kak su bendovi nekad radili i kak danas rade unutar relativno male sredine. Ionako je pola KC aktivnija u Zagrebu pa se to sve preklapa nekak. Pozdravljam Crnog ovim putem.

Što svatko od vas sluša unutar svoja četiri zida, a da se ne bi ni u ludilu moglo povezati s glazbom koju trenutno stvarate?
Ma znate kaj, sve ću vam nabacat sad, kaj god mi padne na pamet pa se tu slobodno isključite ako niste do sad! Recoil, Philip Glass, Gyorgy Ligeti, Steve Reich, Hum, Melt Banana, Slint, Scott Walker, Portishead, The Art Of Noise, Armia, Brygada Kryzys, Mikromusic, Domowe Melodie, Voo Voo, Autechre, Kraftwerk, Mr. Bungle, Talk Talk, The Smiths, NIN, Tears For Fears, Type O Negative, Depeche Mode, Sade, Florence + The Machine, Ride, The Cure, Dead Can Dance, Secret Chiefs 3, SubRosa, Elder, Today Is The Day, samoborski TRUE (<3), Yob, Cloud Rat, Converge, Deftones, Aesop Rock, Beastie Boys, Beck, Yawning Man, Panaceja, The Fall Of Efrafa, His Hero Is Gone, Husker Du, Kurve, Pičke Vrište, Pasi, svi divni i uzaludni Pattonovi ili Zornovi projekti. Zanimljivo je da se od navedenih izvođača može naći barem za ''DZ'' da krenemo cjepkat ''Si kak jen''. Iz zraka ''pučemo'' naizgled nasuprotne utjecaje i to radimo unutar formata koji nam najviše paše, a to je da nema previše okolišanja bez da to pjesma zahtijeva. ''Zanavek buš moja'' i ''De te boli'' svakako ne spadaju u isti žanr. A ovi očiti su: U2, Smashing Pumpkins, Pixiesi, svi ''irski'' bendovi, Peppersi, Nirvana, Pearl Jam, Brus Springsteen, The Police, Mumfordi, domaći aktualni i ex-Yu pank, At The Drive-In, Green Day, S.O.A.D., Weezer, Mark Lanegan, R.E.M., Fate No More i Whitesnake. Svi naši bendovi koji su koketirali s domaćom ili stranom folk glazbom - Hladno Pivo, Bare i Plaćenici (''Pokreni Se''), Belfast Food, Mile i Putnici. Sve je to već prije napravljeno i išli smo na te koncerte k'o kikići i u našoj glazbi se svakako čuje taj utjecaj. Svi ti bendovi su nas obilježili kao djecu i nastavljaju nas pratiti kao odrasle, čije su diskografije i karijere izuzetne.

Svirali ste i u inozemstvu, primjerice u Poljskoj. Kakva je tamo situacija? Imate li kakve anegdote?
Tomo i ja imamo divno iskustvo s Poljskom, urezbarena je u naša srca, a tako će i ostati. Divna povijest i kultura, iznimna hrana, izuzetno druželjubivi ljudi. Anegdota: na jednom koncertu bili smo najavljeni kao "OGNEJ" i tak nam je Borna (bas), kralj humora, preimenoval FB grupu u kojoj se dogovaramo. Druga zanimljivost: fotka s covera ovog albuma snimljena je poslije jednog od najboljih koncerata koje smo imali na predivnom festivalu Folkowisko između Rzeszówa (čitaj: ŽEŠUF), granice sa Slovačkom i Ukrajinom. Lavov je nekih dva sata vožnje udaljen od tog mjesta. I vidi se koliko smo iscijeđeni i sretni. Bio je to predivan period za bend. Treća: Uvijek je čudesno vidjeti domaće kak pjevaju refren "Kaj nebi bilo" dok ne znaju pjesmu - još je bolje dok to čine domaći u čijoj smo zemlji mi stranci! Tako je bilo i tamo. Nikada to neću zaboraviti.

Osim promocije novog albuma, kakvi su vam planovi za budućnost?
Plan je ostati u koraku s mogućnostima i prilikama, očuvati zdravi razum i biti više u pokretu u ovim čudnim vremenima te ostati si kak jen, kaj ne?  

Koncert će se održati online na Facebook stranici Močvare 6.7.2020. Više

Pogledaj sve interviewe

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.