• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2022.
PUSČPSN
1
13
1417
    
       

INTERVIEW - NINA ROMIĆINTERVIEW: NINA ROMIĆ

Objavljeno: 27.9.2020.
Pitanja postavljala: Vanesa Matošević
Odgovarala: Nina Romić

Prva tvoja stvar koju sam čula (pred 10-ak godina) bila je prekrasna izvedba pjesme "Čula jesam". Jesi li odrastala uz folk/etno muziku preko nekog člana obitelji ili si ju sama otkrila kasnije u životu? (može i neka anegdotica :) )
"Čula jesam" je divna tradicijska pjesma, jedna od onih univerzalnih i vječnih koje mogu uvijek izvoditi, i hvala ti na komplimentu. To je jedna od mnogih prekrasnih narodnih pjesama u čiji svijet mi je otvorila vrata Dunja Knebl, i na tome ću joj biti doživotno zahvalna. Odrastala sam u obitelji koja je znala uživati u glazbi, pa i odatle je krenuo moj interes i za otkrivanje nove glazbe i stvaranje svoje.

Imaš li neki ispušni ventil osim muzike? Stigneš li se baviti nekim hobijima?
Ne stignem se baviti hobijima kao nekad, jer sve slobodno vrijeme koje imam izvan posla poklanjam svom malom sinu. Nekad ukradem vrijeme i za sebe, a najdraže mi ga je provesti u zelenilu, kraj rijeke ili uz neku dobru knjigu.

Negdje sam pročitala da voliš čitati, a kako sam ja veliki ljubitelj književnosti, nameće mi se pitanje - možeš li nam preporučiti jedan tvoj all-time-favourite i jednu odličnu knjigu koju si nedavno čitala?
Svaka knjiga je novo iskustvo i ne bih mogla okarakterizirati neku kao najbolju, najdražu. Top lista se godinama mijenja. Ovo ljeto sam pročitala odlične dvije, "Blank" Feđe Štukana, i "Poštovani kukci" Maše Kolanović. Knjiga koju bi svatko trebao imati u biblioteci je Marko Aurelije "Samom sebi", uvijek joj se vraćam.

Imaš bogato koncertno iskustvo, možeš li za neki svoj nastup reći da ti je bio najdraži? Ili najgori?
Isto je kao i kod knjiga, svaki put je nova energija, novi ljudi, novi prostor i zato je svaki put drugačije. Većina koncerata mi je u lijepom sjećanju. Pamtim one teške nastupe kada sam par puta ostala bez glasa zbog zadimljenog prostora, ili prehlade, pamtim i one koje sam morala odsvirati jer sam obećala, a u sebi sam proživljavala neke teške trenutke. To je sve život i uvijek prođe, i sada, iz ove kože nije tako strašno kao što se tad možda činilo.

Iako vodiš program Začarana Močvara, dugo nisi sama nastupala u Močvari - jesi li uzbuđena? Veseliš li se neobičnoj lokaciji - vrtu?
Uzbuđena sam zbog nastupa u Močvari, već godinama sam s "one" strane, u ulozi voditeljice, i lijepo je promijeniti uloge. Močvarin vrt je idealna lokacija za ove nove pjesme koje planiram izvoditi, jer je većina njih nastala ili je dovršena upravo u prirodi. Osjećam ih kao dio svega oko mene, i upravo u tom okruženju ih želim dati ljudima.

Možemo li očekivati novi album od pjesama iz izolacije?
Neke pjesme su nastale u izolaciji, neke sam dovršila u to vrijeme. Novi album koji pripremam u zadnjem periodu će sadržavati pjesme nastale u periodu od prošlog ljeta pa do ovog zadnjeg, no svakako ću ga pamtiti po ovoj epohalnoj 2020. 

Koncert će se održati u Močvari 28.9.2020. Više

Pogledaj sve intervjue

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.