• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2022.
PUSČPSN
1
13
1417
    
       

INTERVIEW - NENAD KOVAČIĆINTERVIEW: NENAD KOVAČIĆ

Objavljeno: 25.05.2020.
Pitanja postavljala: Laura Tandarić
Odgovarao: Nenad Kovačić


Photo by Kan Lupus

Za one koji još nisu upoznati s tvojim radom, možeš nam se ukratko predstaviti!
Prekarni radnik u kulturi od cca. 2006. and counting...

U okviru Močvara LIVE-a, prvi put ćeš odraditi samostalni koncert. Kako se osjećaš? Izlaziš li ovim činom van svoje komfort zone?
Do sada sam se u ulozi glazbenika našao solo na sceni svega dva puta, ali jedino u kontekstu kazališta. Jednom u dramskoj, jednom u plesnoj predstavi. Uzbuđenje pred koncert je nešto što i dalje imam prije svakog giga, ali ovaj put je bilo i malo treme – straha, priznajem. Definitivno je izlazak iz komfort zone. Muziciranje kao sredstvo komunikacije s drugima je nešto gdje sam doma, nešto u čemu uživam i iz čega uvijek nešto naučim o sebi, drugima i o onom trećem iracionalnom, o trenutku i vezi koja se stvori. Razgovore samim sa sobom je uvijek najteže voditi. Dobra škola rekao bih. Izvedbeno daleko od meni zadovoljavajućeg, ali davno sam prestao biti perfekcionist. Guštao sam u pripremama za koncert, a format kućnog koncerta je jako ugodan i volio bih ga ponoviti.

Kao etablirani glazbenik, jesi li zadovoljan trenutnim stanjem na hrvatskoj glazbenoj sceni? Ima li joj spasa nakon potresa i pandemije ili je osuđena na propast?
Haha! Spasa ima uvijek. Uglavnom se ne brinem previše za egzistenciju, mada ima depra dana kada se userem od straha, ali strah kako brzo dođe, tako i prođe. Osjećaji solidarnosti i zajedništva koji su se pojavili u ovoj krizi, kroz razne formalne/neformalne inicijative, suradnje i razgovore, svakako daju snagu i vjeru da ćemo se izvući, preživjeti i izaći pametniji, svjesniji i solidarniji. Iz osobne perspektive bilo je divno napokon stati, biti doma, kuhati i piti kavu na balkonu. Iako mi već lagano fali akcije, priželjkujem si nastaviti ipak malo sporije. 

Kad nisi na pozornici radiš kao glazbeni pedagog. Kako se snalaziš u tom poslu? Je li zahtjevan?
Podučavanjem sam se počeo baviti nakon prvog odlaska u zapadnu Afriku kada sam pokrenuo svoje radionice zapadnoafričkih ritmova. S vremenom su se radionice počele baviti i drugim ritmičkim tradicijama koje su me zanimale i koje sam proučavao uglavnom kroz putovanja i seminare. Svrha svog znanja i iskustva koje sam skupio i skupljam je daljnje prenošenje uz konstantnu nadogradnju, kako moju tako i onih kojima ga prenosim. Podučavanje je svakako bitna stavka u razvoju mene kao glazbenika, jer da bih nešto naučio druge prvo to moram razjasniti sebi. Podučavanje često podsjeća koliko je bitno konstantno se vraćati osnovama.

Uživam u tom poslu, ponekad ga se zasitim pa napravim pauzu, ali mu se rado vraćam. Mislim da ću podučavati u raznim formatima i intenzitetima do penzije pa i tada.

Osim što si član Antenata, Afiona, Sevdah Takhta Damira Imamovića, Truth ≠ Tribea i Mimike, baviš se i skladanjem kazališne i filmske glazbu. Koji su najveći izazovi u zvučnom oplemenjivanju vizualnih i dramskih oblika umjetnosti?
Realno, najveći izazovi su rokovi i komunikacija/sporazumijevanje s redateljima/cama. Pojednostavit ću maksimalno - svaka predstava ili film ima svoj zvuk. Kada dođem do tog zvuka, sâmo skladanje, izvedba i produkcija je igra. Imam sreću da u filmu, a pogotovo u teatru, imam dugogodišnje suradnike/ce s kojima sam već razvio zajednički jezik, ali koji stalno nastoji proširiti vokabular.

Odakle crpiš inspiraciju za svoju glazbu? Što te pokreće i motivira?
Pokreće me miris, okus, zvuk, pogled, pravda, nepravda, susreti, rastanci, likovi i likuše. Mogao bih nabrajati do sutra!

I za kraj, jedno filozofsko, a nadam se i optimistično pitanje. Smatraš li da glazba ima moć promijeniti svijet?
Ni da ni ne, ovisi o mom trenutnom stanju. Vjerovati da glazba ima moć promijeniti svijet bilo bi bježanje od odgovornosti, ali da je moćan alat koji promjene može pokrenuti, ubrzati, to svakako jest. Rekao bih prije da ima moć promijeniti pojedinca, ovisno o tome koliko joj pojedinac to dopusti. 

Nenad Kovačić - Antenat solo online koncert održat će se 25.5.2020. Više

Pogledaj sve interviewe

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.