• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2022.
PUSČPSN
1
13
1417
    
       

INTERVIEW - M.O.R.T.INTERVIEW: M.O.R.T.

Objavljeno: 08.06.2020.
Pitanja postavljala: Laura Tandarić
Odgovarali: Mile, Kikos i John

Za početak, John, Zvrk, Kikos i Mile, recite vi meni kako ste? Jeste li uspješno preživjeli ovu karantenu ili već duže vrijeme nekontrolirano čeznete za povratkom na pozornicu?
Mile: Vrhunski, evo taman počupao travu iz vrta. Karantena je prošla ludnica, neočekivani godišnji odmor kojeg sam baš fino iskoristio za odmoriti, napuniti baterije treninzima, sviranjem, snimanjem i pisanjem. A turneju jedva čekam.
Kikos: Karantenu smo preživjeli tako što se nismo držali nikakvih uputa osim kad nas je netko izravno sprečavao, bilo to policija na cesti ili zaštitar na ulazu u trgovinu. Prerano je za analize što se tu zapravo dogodilo. Koncerti nam nedostaju, meni je to najdraži dio glazbe. Čak draže i od stvaranja novih pjesama.
John: Ja sam dobro, hvala na pitanju. I živ sam, evo vidim se u ogledalu. Ružan, jebote! Taman za pozornicu. Fali.

Pripremili ste nam session iz svoje prostorije za probe. Kako su tekle pripreme? Jeste li već sudjelovali u sličnom online programu?
Mile: Dok nismo skinuli sve tehničke barijere koje su nam zadale malo muka, sve je teklo klasično lipo. Snimili smo vam mali dio naše probe, naše svakodnevice. 
Kikos: Pripreme su uglavnom bile vezane uz tehniku jer nismo u tome najbolji, morali smo nešto iznajmiti, nešto posuditi i onda to čitav dan spajati. I na kraju je to svakako radilo probleme. Snimili smo upravo to - session, malo starih, malo novih, malo tuđih. Dobra zabava, k'o da kamere nije ni bilo.
John: Ja sam bio umoran. Al' doša nam je Mili i donio sunce pa je bilo dobro.

Kakva je trenutno situacija u Sinju? Nazire li se možda ponovno nicanje scene, iako je Vojarna već dvije godine u vječnim lovištima?
Mile: Ima ljudi željnih buke, to je najbitnije. 
Kikos: Čekamo novog mesiju, nekoga tko će iznijeti sve na svojim leđima kao što je to prije deset godina učinila nas nekolicina. Na prvu mi ne pada nitko napamet osim momaka iz Sevitera, nadam se da sam u krivu i da mnogi vježbaju po garažama i čekaju da se pokažu.
John: ''Nema Njega, neće doći, ne postoji Mesija.''

Kad smo kod scene, kako komentirate trenutnu alternativnu glazbenu scenu u Hrvatskoj?
Mile: K'o i zadnjih 5 godina, teški kaos. Svega lipog i nadasve čudnog imamo. Nadam se da će svi doći k sebi od ovakve "situacije", prestati plakati i uzeti stvari u svoje ruke. 
Kikos: Alternativna i mlađa scena postoji, možda je sad na redu drugačija glazba nego kad smo se mi probijali, ali su isto uporni i kvalitetni. Dajte im prilike i vremena!
John: Ne pratim ništa otkad sam nabavio mačka. 

Do sad ste odsvirali oko 400 koncerata. Izdvojite mi jednu anegdotu koja je pomaknula granice vaših nastupa uživo. Vjerujem da takva sigurno postoji!
Mile: Naš zadnji (ako se ne varam) koncert u Požegi, gdje sam sišao s bine uvjeren da smo bili grozni, uzeo bocu nečijeg piva i sjeo na nogostup ispred kluba, znojan k'o debil slušao ljude kako pričaju o koncertu sat vremena. Naravno nitko nije imao pojma da sam bubnjar benda, tako da sam s ljudima ušao u rasprave oko koncerta. Oni mene uvjeravaju: "Klasični M.O.R.T., jeben koncert!"; neki su se složili sa mnom: "To i to su sjebali...", dok ih ja podržavam "Ma bez veze su, mogli su to i jače opalit!" Rasprava je trajala sve dok se John nije pojavio s izjavom: "Ajde brate skupi bubanj, idemo na after." Tu mi ekipa s osmijehom jebe majku kako sam ih sjeba', ha-ha!
Kikos: Vintage, više publike na stageu nego ispred. Bude ti čudno prvi put, ali se onda ponavljalo, pa naučiš svirati i ludovati s njima, a da ti ne ištekaju kablove.
John: Postoji oko 400 takvih anegdota. Meni je najdraže ono jednom kad je poslije bilo malo dosadno pa sam na vrijeme otišao u krevet.

Svirali ste i u Velikoj Britaniji. Kako ste uopće došli do te prilike i to izrealizirali? Kakva je tamošnja publika, je li vas prihvatila?
Mile: Dragi naš organizator "mama" Bob pojavio se na MENT festivalu u Ljubljani i uz pivu objasnio kako sljedeće godine idemo u Veliku Britaniju i eto ga. Ma vrhunska ekskurzija, tonu ludih blesavih ljudi, vrh koncerti, publika raznolika! Dio s ex-Yu područja, pola random ljudi, pola mlađih koji žive tamo...
Kikos: Do prilike smo došli preko Boba, lika iz Osijeka koji tamo živi već dugi niz godina i dovodi bendove s ovih prostora. Sad već možemo reći da smo dobri prijatelji, šteta što ove godine nismo mogli otići po treći put. Sad će biti puno teže radi Brexita.
John: Sveti Bob. Super tip. A tamošnja publika sami Balkanci, par Kineza, Talijan i Obalobjelokošćanin. Dernek je bio. Ponovilo se!

Odakle je došla odluka da počnete stvarati glazbu i na engleskom jeziku? Kako su na nju reagirali vaši fanovi?
Mile: Bar od kad sam ja u bendu, uvik nakon što snimimo album na materinjem jeziku, prčkamo na engleskom. Tako se i nakupilo materijala koji smo stavili na album, napravili nove stvari i rekli 'ajmo! Publika je po našoj procjeni najbolje reagirala, što je i najbitnije. 
Kikos: Publika i prijatelji su reagirali odlično, ali naša usporena glazbena industrija i formatirane radio stanice to nažalost ne prate. Drago mi je da je ove godine J.R. August dokazao da se može i tu napraviti pomak.
John: Meni je nejasno kako je ljudima nejasno zašto smo napravili devet pjesama na engleskom. Svi živi nas to pitaju! Pa učimo taj jezik kroz cijelo jebeno školovanje, plus filmovi, muzika, putovanja...

Prošle godine ste izbacili svoj novi album "Standing Runningmen". Jeste li i dalje u fazi njegove promocije ili radite novi materijal? Koji su vam planovi za bližu budućnost?
Mile: Koncertna promocija ne staje nikad. Radimo, stvaramo i uživamo, a što napravimo, vi dobijete na slušanje. Fair deal!
Kikos: Okolnosti se mijenjaju iz sekunde u sekundu, kako u društvu i državi, tako i u našim životima. Mi svaki put čim snimimo jedan album, krenemo raditi na sljedećem. Snimit ćemo ga čim se poslože naše obaveze i mogućnosti, ali glazba i tekstovi su već t. Naravno, treba ih malo ispeglati.
John: E, to šta je Kikos reka.

M.O.R.T. online koncert održat će se 8.6.2020. Više

Pogledaj sve interviewe

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.