• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2022.
PUSČPSN
1
13
1417
    
       

INTERVIEW - MONOHROMINTERVIEW: MONOHROM

Objavljeno: 29.3.2022.
Pitanja postavljala: Laura Tandarić
Odgovarao: OskarZa početak nam se možete ukratko predstaviti!
Mi smo Monohrom, ekipa drugara iz Novog Sada koja se loži na rokenrol. U životu je jako važno ložiti se na stvari, bilo da su to duge šetnje po šumi, italijanski horor filmovi ili skupljanje salveta, jednostavno moraš pronaći nešto što te ispunjava. Kod nas je to muzika.

Kako je tekao put vašeg oformljavanja? Odakle vam ideja za ime benda?
Neša (bubnjar) i ja smo svirali zajedno i ranije, dok je u poslednjoj reorganizaciji benda na mesto bas gitariste došao Nešin drugar Patak, a na mesto gitariste Robert, koji je nakon života u Americi i Britaniji i heroinske ovisnosti doživeo spektakularan povratak na domaću scenu. Šalim se, ovo nije istina. Neša i Patak nisu drugari. Što se tiče imena benda, krenulo je sa nekom internom forom da smo kontra-vizionari, 30 godina iza svog vremena, jer volimo stripove, ploče i offline druženje. Tu je krenula priča da živimo u crno-belim, ili kako to fotografi kažu - monohromtskim fotkama. Na kraju nam je ta reč dobro zvučala i eto ostade Monohrom...

Je li vam ovo prvi nastup u Zagrebu? Što očekujete?
Ovo nam je zaista prvi put da sviramo u Zagrebu i veoma se radujemo dolasku, najviše zbog velikog društva koje tu imamo. Ja sam barem 2-3 puta godišnje u gradu, tu obavezno pravim pit stop kad idem na more, a često nađem izgovore da dođem i tokom godine. Do sada su to bili Johnny Marr, prvomajski praznici, a ove godine će to biti Franz Ferdinand. Mislim da ako nastavim ovim tempom, ubrzo ću "de si gari" zameniti sa "kaj briješ"... Uglavnom, očekujemo vrhunsku žurku i kvalitetno druženje.

Kako biste definirali svoj zvuk? Što vas inspirira?
Muzika je samo nužno zlo, misliš da smo mi zbog muzike pravili bend? :) Kako god, nedavno sam shvatio da se sva muzika koju ja volim nalazi negde unutar trougla između Beatlesa, The Jama i Sex Pistolsa i da svaki bend koji slušam može da se iskaže kao jedinstvena kombinacija ova tri. Oasis? Beatlesi sa gitarama Pistolsa. Verve? Abbey Road sa Wellerovim tekstovima. Tu smo negde (u pokušaju) i mi pretpostavljam. 

U Zagrebu ćete nastupiti u sklopu Liveuropea. Koje je vaše mišljenje o njihovoj misiji?
Evropa se danas nalazi na prekretnici. Ili ćemo ući u nacionalizam sitnih autokratskih država, čija neminovna posledica je postavljanje žica na granicama, zabrana abortusa i svaljivanje odgovornosti na "teror manjine", ili ćemo prerasti u integrisano društvo koje u različitostima nalazi priliku za saradnju i kreativnost. Nedavno sam čitao nešto o Industrijskoj revoluciji. Iz ove perspektive ispada da je cela industrijska revolucija posledica Britanske poljoprivredne revolucije koja je nastala tako što su Holanđani modernizovali kineski plug. Jasno vam je u čemu je poenta... Liveurope je jedan sjajan projekat koji upravo za cilj ima razmenu kreativnih ideja širom kontinenta. Podstiče se nezavisna scena, mali bendovi, podržavaju se prostori sa originalnim programom i mogu da kažem da mi je izuzetno zadovoljstvo što smo deo projekta.

Što mislite, hoće li se nezavisna glazbena scena oporaviti nakon pandemije? Kakva je situacija u Srbiji?
Vratiće se jača nego ikad! Dve godine nije bilo ničega nigde na svetu. Zombi apokalipsa. I ljudi su se uželeli. Meni je toliko nedostajao živ zvuk da bih sada išao da gledam Vladu Kalembera i Dejana Cukića na akustičnim gitarama. Gitarska muzika ide gore/dole u talasima, a sada je ponovo na uzlaznoj putanji. U Novom Sadu se dešavaju svirke više nego ikad. Polovinom marta smo imali nastupe Eve Braun, Let 3 (Leta 3? Let 3-a?) i Paul the Walrusa, sutra su u Domu B-612 pankeri a prekosutra hardcoreri, što ću nekako morati da uklopim sa nastupom Velikog prezira u Bulevar Booksu. Srećan sam.

Da možete odabrati, gdje biste najradije voljeli svirati?
U Londonu i Njujorku. Može i neki manji klub. Rough Trade Records ili The 100 Club. Mislim da su mi želje su dovoljno velike da budu inspirativne, a dovoljno male da budu ostvarive. To je kao što je uvek više seksi lepa komšinica od neke Kimkar Dašijan sa TV-a.

Kakvi su vam planovi za budućnost?
Planiramo da radimo narednih 30-ak godina, dok ne nakupimo dovoljno staža. Dalje ide penzija, miran život na selu, igranje sa unucima, vijagra, domaće životinje i sve što uz to ide...  

Koncert će se održati u Močvari 2.4.2022. Više
Koncert je podržan od strane Liveurope mreže.

Pogledaj sve intervjue

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.