• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2022.
PUSČPSN
1
13
1417
    
       

INTERVIEW - MAKONNENINTERVIEW: MAKONNEN

Objavljeno: 19.05.2020.
Pitanja postavljala: Laura Tandarić
Odgovarali: Nikola Štulić i Željko Rakić

Za početak se možete ukratko predstaviti. Tko su Makonnen.?
Makonnen. je dvojac iz Pančeva koji postoji oko dvije godine, a čine ga dugogodišnji kolege Nikola i Željko koji se glazbom bave više od deset godina. Inicijalna ideja je bila da se kupi kombi u kojem bismo živjeli i putovali po svijetu, dok bi novac zarađivali uličnim sviranjem. U početku, dvojac je svirao reggae i to akustičnu varijantu s dvije gitare i looper pedalom, pa se s vremenom ideja mijenjala u skladu s ambicijom. Sada na nastupima glazbu izvodimo mixanjem, sviranjem uživo i snimanjem različitih instrumenata, uz upotrebu analognih i digitalnih ritam mašina, pedala i syntheva. Trenutno je Makonnen. elektro dvojac koji u svom zvuku ima primjese house, dub i reggae glazbe.

Jeste li već prije nastupali u Hrvatskoj ili će vam ovo online izdanje biti prvo?
Nismo nikada nastupali u Hrvatskoj, tako da će nam ovo biti prvi "nastup" izvan Srbije.

Kako nastaju vaše pjesme? Postoji li podjela posla ili ste obojica jednako involvirani u svaki segment projekta?
U posljednjih nekoliko mjeseci pjesme nastaju u programu Ableton. Svatko smišlja svoje ideje i samostalno sklada glazbu. Kad se dostignu određene cjeline, odlazimo u studio gdje se snimaju vokali i instrumenti. Tada se sve usklađuje s looper pedalom, ritam mašinama i ostalom opremom koju koristimo na live nastupima, nakon čega se dobiva dovoljno definirani oblik pjesme na kojoj zajedno radimo mix i master. Nema jasne podjele poslova, gledamo da svako odradi što više za bend, a to podrazumijeva ne samo rađenje pjesama, već i mnogo širi aspekt poslova. 

S kojim izvođačima biste se usporedili? Jesu li neki od njih utjecali na vaš rad?
Obojica se možemo složimo da nam je Thievery Corporation uzor i role model. S vremenom nam se sviračko opredjeljenje usmjerilo ka elektronskoj glazbi, gdje trenutno i vidimo Makonnen. Glazbeni ukus nam je sličan, ali se podrazumijeva da svako ima svoje viđenje glazbe, tako da Željko više naginje zvuku koji radi Hot Since 82, a Nikola je više u glazbi koju rade njegovi imenjaci Jaar i Cruz. Kad se na to sve doda velika ljubav prema reggae i dub glazbi, dobiva se nešto što će u budućnosti karakterizirati zvuk Makonnen.-a. 

Kako ste zadovoljni s glazbenom scenom u Srbiji? Koje glazbenike biste preporučili za slušanje, a s kojima biste možda željeli ostvariti suradnju?
Mi smo generacija koja je odrastala na svetom trojstvu (Kanda, Kodža i Nebojša, Eyesburn i Darkwood Dub), tako da je bilo potrebno određeno vrijeme za privikavanje na novi zvuk u Srbiji. Novi zvuk je šarolik i tu smo da podržimo svakoga tko vrijedno radi i ima svoju ideju. Suradnja je uvijek dobrodošla tako da nas slobodno kontaktirajte i dođite kod nas da stvaramo elektro glazbu i pijemo rakiju!

Kako se nosite s trenutnom situacijom? Crpite li iz nje inspiraciju?
Vrijeme karantene je stvorilo gomilu novih ideja i pjesama, tako da smo ga iskoristili maksimalno. Inspiracija je uvijek tu, jedini "problem" jest vrijeme koje je potrebno za prenošenje ideja u konkretni proizvod, odnosno pjesmu. Nakon ukidanja izvanrednog stanja u Srbiji, poslovi od kojih živimo su opet postali dominantni i uzimaju najviše vremena i energije iz nas.

Koji su vam planovi za budućnost?
Planovi su proširiti suradnju i ekipu koja će s nama raditi na spotovima, glazbi i marketingu te time podići na viši nivo cijelu našu ideju. Osnovni plan jest da se pjesme često izbacuju i da se što je vise moguće radi u nadi da će se za par godina taj rad isplatiti i donijeti nam zadovoljnu publiku koja će se zabavljati, ljubiti, plesati i đuskati na našim live setovima.

Makonnen koncert održat će se 19.5.2020. Više

Pogledaj sve interviewe

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.