• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2022.
PUSČPSN
1
13
1417
    
       

INTERVIEW - GUNGULAINTERVIEW: GUNGULA

Objavljeno: 16.9.2020.
Pitanja postavljao: Danijel Badanjak
Odgovarala: Matilda Fatur

Za početak predstavite bend, kada ste počeli i koliko vas ukupno ima?
Mi smo Gungula, ženski jazz bend iz Zagreba. Krenule smo prije četiri godine kao trojac, tri djevojke koje su se slučajno upoznale na jazz scat radionici. Uskoro smo našle i prvu puhačicu pa krenule s probama. Prva svirka održana je u Harmici prije skoro točno tri godine. To je bio kaos. Hrpetina ljudi se nagurala u jako mali prostor, mi još nismo znale odsvirati mnogo, ali je nastao pravi tulum! Skužile smo da nam je bitnije napraviti dobru atmosferu nego odsvirati koji točni ton više. Sad nas je šest cura. Ili sedam. Nikad ne znam točno! A s dečkima sviramo u sklopu ansambla Gungula & Friends.

Svirali ste na ulicama, Animafestu, Festivalu svjetske književnosti, MSU, Muzeju prekinutih veza, Festivalu jazza u Koprivnici... Koje je najneobičnije mjesto na kojem ste svirali i na kojem biste tek htjeli svirati?

Pa, svirale smo u liftu i u kupaonici (kadi) u sklopu nekih promo videa za Facebook page. Pokušale smo svirati na drvetu (samo je tadašnja bubnjarica uspjela), a voljele bismo svirati na splavi ili ispod vode. Ili na krovu. Primjerice, bend koji svira i čisti prozore na skeli. Mini koncert za svaki kat!

Koji glazbenici su najviše utjecali na zvuk koji svirate?
Django Reinhardt definitivno! A ima još toga. The Chordettes i The Andrews Sisters s obzirom na neke vokalne aranžmane. Mislim da svatko u bendu ima neke svoje uzore tipa Miles Davis, Oscar Pettiford, Ella Fitzgerald, itd.

Uz Gungulu, aktivni ste i u drugim bendovima ili je Gungula jedini projekt vaših članova?
Neke od nas imaju još mnogo bendova sa strane, primjerice ectratis, Pepel puh, Kirke, Jeboton, Đutko… Topla preporuka! Osim bendova, većina nas i paralelno studira; imamo studentice turizma, psihologije, suvremenog plesa, glume i lutkarstva, molekularne biologije, i naravno - saksofona.

Urban dictionary za definiciju Gungule kaže "A despicable, nasty, filthy, grungy person that has no respect for themselves or anyone else. Gets in your space, pushy…" Kakva je priča oko naziva benda, tko ga je smislio i koji su još prijedlozi bili za naziv prilikom formiranja?
Ha, to definitivno nismo mi! Gungula (tur. gulgule) metež, vreva, nered, stiska, lomljava, huka, galama; gomila, mnoštvo. "What a gungula in front of the bar!" Naziv benda smo prije prve gaže dugo tražile. Bivšoj gitaristici je u grupnom chatu izletilo da kasni te da je u gradu totalna gungula. Mislim da nitko drugi nije znao što ta riječ znači i kad smo saznale, znale smo da je to to. A što se tiče prijedloga, sjećam se samo da je glavna debata bila između "Gungula" i "Budina muda".

Iz nekog razloga nakon gledanja vaših Youtube snimaka osjetio sam potrebu pogledati Mondo Cane (projekt Mike Pattona) u live verziji. Ne muzički već zbog performansa. Na foru, čini mi se da postoje bendovi kojima je bolja promocija snimiti kvalitetni live video nego album. Kakvi su vaši planovi, izdajete li uskoro album ili ostajete pri live videu?
Definitivno plešemo oko granice svirke/performansa u nekim trenucima. S obzirom na to da nas je nekoliko u kazališnom svijetu, sviđa nam se ideja multi-entertainmenta. A što se tiče izdavanja albuma/livea, bit će ili jedno, ili drugo, ili oboje.

Što u nijednom intervjuu do sada niste bili pitani, a uvijek ste htjeli reći o bendu?
Ovo nam je prvi intervju.

Što možemo očekivati u srijedu 16.9. na našoj Močvarnoj terasi?
Gungula & Friends! Nas osam, zajebanciju, dobru atmosferu i plesače swinga! 

Koncert će se održati na terasi Močvare 16.9.2020. Više

Pogledaj sve intervjue

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.