• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

TRAVANJ 2021.
PUSČPSN
24
56
131418
222425
2627282930  
       

INTERVIEW - ###



INTERVIEW: ###

Objavljeno: 1.9.2020.
Pitanja postavljala: Laura Tandarić
Odgovarali: Sven, Goran, Anja, Jura


Foto: Kristijan Smok

###, dR:dR:dR iliti taraba taraba taraba, za početak nam se možete ukratko predstaviti!
Sven
: Ja sam Sven, imam bradu i naočale i volim vikati na gitaru.
Goran: Ja volim kada Sven viče na gitaru.
Anja: Ja sam Anja, većinu vremena sviram D i u bend sam ušla tako da su mi mini djed mraz, bankar i švicarac pokucali na vrata i pitali želim li upoznati Krista, rekla sam može.
Jura: Bok, ja sam Jura i nisam bankar.

Kako je započela vaša priča i tko je bio dovoljno lud da za bend smisli audio ime?
Sven
: S Juricom i Gogom sviram već 15 godina u raznim formacijama, no 2013. smo se odlučili amputirati od ostalih ljudi i početi raditi stvari brzo, efikasno i onako kako se nama sviđa. Surađivali smo s dosta ljudi iz raznih bendova, a Anja je tu super sjela kao basistkinja pa smo je spletkama i lažnim obećanjima novca i slave uvukli u naše podle redove.  Zapravo je u početku to trebao biti neki instant projekt jer je Jura trebao ići negdje van studirati, ali to se dogodilo tek kasnije, tako da smo samo nastavili raditi u tom formatu. Ime je došlo kao niz nekih nesporazuma i prepirki oko imena koja su sva redom bila stravično glupa, pa je pobijedila ideja da imamo ime koje se piše, ali se ne izgovara već se lupa. To nam donosi svakodnevne probleme zbog kojih proklinjemo nebo i majčicu zemlju, ali isto tako izazove dovoljno pažnje pri razgovoru. Bilo bi super da se može guglati ili napisati na fejsu, ali nije tako dobar PR stunt.
Goran: Da, ta ideja s audio imenom je ispala dosta odlična i grozna. Uvijek potakne na priču i raspravu kako se taj bend zapravo zove i bend ostaje solidno relevantan i posjećen tijekom godina samo kroz razgovor o svemu tome. S druge strane guglanje benda je praktički nemoguće osim ako nisi upoznat/a s imenima pjesama, koja smo toliko zakomplicirali da ih se i sami nekada ne sjetimo tako da digitalni tracking benda postaje suludo težak pothvat. Cijeli taj koncept je poprimio nekako vlastiti život i dozvolio nam da uvijek djelujemo u nešto malo opskurnijoj vlastitoj niši.
Anja: Kao što se iz odgovora ranije vidi, nisam bila prisutna prilikom odabira imena, ali sigurno bih glasala protiv tri povisilice.
Jura: Početna ideja je bila da se zovemo dr dr dr, ali je to nekako metastaziralo u tri udarca iliti ###.

Odakle crpite inspiraciju za svoju glazbu? Proizlazi li ona iz jammanja ili je netko od vas kreativna mašina koja donosi gotove ideje?
Sven
: Uffff, to kad netko donese gotovu stvar, praktički partituru, to mi ide na jetra. Grozno. Barem nama. Stvari radimo tako da netko dođe s idejom, doslovno fragmentom melodije ili nekog riffa i onda izjammamo ostatak. Obično svi lupamo po našim žicama, pa Gogo to u procesu izaranžira, što je prvi put da sam svirao u bendu gdje bubnjar tako pristupa pjesmi, no to je logično jer manje više imamo repetitivne dionice gdje bubanj i bass nose dinamiku.
Goran: Sven i Jura imaju drugačiji pristup gitari od bilo koga s kime sam imao prilike svirati i to što rade mi je jako inspirativno i oslobađajuće. Često se desi taj moment da oni tijekom probe proizvedu neki zvuk, feedback, kratki riff, nešto što je odlično pa ih Anja ili ja zaustavimo i natjeramo da ponove. Onda krenemo zajedno u dekonstrukciju cijele ideje jer već u startu jednostavan slijed zvukova pokušamo dodatno ogoliti i pojednostavniti. Na kraju Anja kao da s basom prelije sve s nekim ljepilom, epoksijem i odjednom sve funkcionira, guštam u tom procesu.
Anja: Većina valjda nastaje na probi i čula sam da je apsolutno sve dozvoljeno, nemam pojma, tek sam od nedavno tu, ali ja uvijek zahtijevam da mi se prije probe dostave partiture.
Jura: Ključan dio je kada sve isprogramiramo u Guitar Pro i onda napravimo tablature za daljnji brainstorming. Kada tablature dobijemo na uvid onda možemo jako lako provjeriti jesu li sve harmonije na mjestu i možemo li još pokoju sekvencu obogatiti dodatnom orkestracijom. 

Poznati ste po žestokim live nastupima, ali i veoma kreativnom pristupu. Imate li na umu neku novu divlju lokaciju poput WC-a Medike, na kojoj biste voljeli zasvirati?
Sven
: Zapravo, razmišljali smo kako bi voljeli svirati na splavi/skeli/nekom riječnom plovilu. Jako volimo rijeke, tematski nam se provlače kroz pjesme od početka. Osim toga bilo koja off lokacija ili pristup nam je zanimljiv. U Zagrebu stvarno rijetko sviramo obične klupske koncerte jer nam je to sasvim poznata sredina i pristup nam je postao malo dosadan. Zato volimo ili naći neki neadekvatan prostor ili bubnuti koncert u neko krivo vrijeme. Čak je i varijanta malih privatnih gigova odlična i jako privlačna. Čim je bizarnije mjesto na kojem sviramo, tim više nakrcamo opreme u njega.
Goran: Sven je ovo dosta dobro napisao. Ta ideja sa skelom nam je već nekoliko godina na umu, samo nam je nedostajao kontekst. Potencijalno smo ga sada našli pa je to jedan od sljedećih projekata kojima ćemo se posvetiti.
Anja: Ideje su stvarno genijalne. Srećom, pola ih zaborave ili nemaju od koga rentati izmišljene predmete i mjesta. Vidim da me ova ideja sa splavi ipak čeka.
Jura: Da, mogla bi nam se dogoditi splav.

Kako ste zadovoljni trenutnom hrvatskom alternativnom glazbenom scenom? Koje izvođače biste izdvojili kao favorite?
Sven
: Postoje neki usual suspects koji su poznati, to su Žen, Neon Lies, Ponor, i čitav niz bendova koji su u stanju mirovanja poput Peach Pita, Punčki, Storms. Odlična je scena koja se vrti oko Doomtown recordsa, tu su mi Eke Buba definitivno favorit i jedan od najjačih live bendova. Super je vidjeti da sisačka scena jaše na valovima elektronike, tu su neizostavni Zarkoff s novim projektom Neugrau, Le Chocholat noir koji izdaje i kao Fiume, a član je bRave kolektiva gdje DJ-a i Maja Pa koja ima stvarno zanimljive i žestoke setove. No najviše se veselim debi izdanju mračne postpank ekipe pod imenom DDR. Slušam album gotovo svakodnevno i brojim dane do izlaska.
Anja: Još ću tu dodati mainstream undergrounda - Seine, Mark Mrakovčić, nemanja i neizostavni Gibonni.
Goran: Sven i Anja su više manje sve rekli.
Jura: Dosta dobro pobrojano!

Uskoro će izaći drugi dio vašeg EP-a "Uzvodno/Nizvodno". Osim ploče, kakvi su vam ostali planovi za budućnost?
Sven
: Kuhamo i varimo taj drugi dio EP-a već neko vrijeme. Pandemija nam je malo pomrsila račune pa se moramo još odlučiti o tempu i načinu izdavanja ploče, no nastavili smo raditi na još novijim stvarima. Uskoro bi jedna trebala izaći na još neimenovanoj regionalnoj kompilaciji na kazeti. Novitet je i taj da se usput sami snimamo. Taj proces najviše potežu Anja i Gogo dok smo Jura i ja u kutu s metronomom i vježbamo sweepove.
Goran: Pokušavamo naš DIY pristup odvesti korak dalje i snimanje preuzeti sami. Prvenstveno je Anja tu našla nevjerojatan skriveni talent i jako je zaronila u tu tematiku tako da me budućnost jako veseli. Veliku pomoć nam kroz sve to pružaju Zarkoff (koji nas je do sada pratio i snimao u svim ludostima) i Dimitrij (Mišo) iz Seine sa savjetima, idejama i opremom i na tome im puno hvala. Kao što je Sven već rekao, pandemija nam je malo pomrsila planove, ali plan nam je tu našu nišu dalje istraživati i snimiti album do kraja godine pa da smo spremni za 2021. kakva god ona bude.
Anja: Sve napisano je točno.
Jura: Da, otprilike tako nekako. 

Što mogu očekivati posjetitelji vašeg nadolazećeg koncerta? Pripremate li kakvo iznenađenje?
Sven
: Iznenađenje nije iznenađenje ako ga najavimo. Mislim da će biti dosta glasno, pofriškat ćemo setlistu i naravno Spudić će VJ-ati sa 16mm projektorima. Rijetko sviramo vani, pa se i tome veselimo, nadam se da će limeni krov početi vibrirati od basseva i feedbacka. Inače, osim maski za lice, nek se ponesu čepići za uši i rezervna jetra, a doma neka se ostave samopoštovanje, sluh i centar za ravnotežu.
Anja: Kako se ono kaže, bojim se ### i kad darove nose.

Koncert će se održati online na terasi Močvare 4.9.2020. Više

Pogledaj sve intervjue

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.