• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

STUDENI 2022.
PUSČPSN
1
13
1417
    
       

INTERVIEW - CURA I DEČKOINTERVIEW: CURA I DEČKO

Objavljeno: 5.8.2020.
Pitanja postavljala: Laura Tandarić
Odgovarali: Vanesa i Ivan

Vanesa i Ivan, Cura i Dečko, za početak nam se možete ukratko predstaviti!
Bok svima, mi smo dvoje glazbenika, totalno zatelebani jedno u drugo i u mjuzu, ona je dio naše ljubavi i međusobnog istraživanja. Plovimo po raznim žanrovima i instrumentarijima, formama i venueima, to je naša velika avantura.

Za nastup na krovu pidžama kućice pripremate plesni set. Koliko će se on razlikovati u odnosu na vaš uobičajeni repertoar?
Tako je, ponesite plesne tene ili još bolje, uzemljite se bosi! Između singlova sviramo flowove masnih beatova koji nose u pokret, jer ova lokacija je idealna za sve koji dugo nisu iskusili pravi masni sub (a tu smo svi). Zato smo odlučili odmaknuti se od čvrstih aranžmana i prilagoditi se upravo reakcijama publike.

Odakle crpite inspiraciju za vašu glazbu?
Sama činjenica da smo živi i da možemo stvarati je velika privilegija, "the human condition" je nešto što nas često nasmijava i uzbuđuje, a kako nam je cilj povezati se s ljudima, o tome rado razgovaramo i pjevamo. Psihološke kočnice su vječan izvor nemira koji konstantno donosi nove "sirove" ideje, kao i ljepota nasumičnosti svakodnevnog života. Bendovi koje slušamo šire nam glazbeni vokabular, live televizija nas zabavlja, volimo semplirati organske situacije u tom anorganskom, editiranom kontekstu, tu se dogode zanimljivi ritmički uzorci govora. No najutjecajnija, muza za koju gajimo najviše ljubavi je reakcija publike, djelići njihovih razgovora koji kroz buku dođu do nas i završe kao hook koji na kraju ponese tulum. :O

Svirate posvuda. Gdje najviše volite nastupati? Koju svirku biste izdvojili kao omiljenu?
Za plesače! Fantastično je svirati kad se izmiješa više vrsta umjetnosti, zahvalni smo što nam je teško odabrati najbolje. Omiljena svirka dosad je bila u Rijeci - Suton. Oblik3 je 3D mapirao i animirao motive iz naših pjesama i projicirao 360° po Arheološkom parku Principij. Spektakl! Ovog petka smo u Azimutu (Šibenik) doživjeli slično, lightshow-om je obuhvaćena izložba slika i naš nastup. U Zagrebu je udarna bila Streetforma, a mi sami organiziramo plesne jamove dan nakon nastupa u gradovima po Hrvatskoj. Plesači su vrlo zahvalni i daju nam toliko natrag.

Super je svirati i kad je dobar sound i zato se jako veselimo Močvarinom razglasu i crew-u!

Kako komentirate trenutnu hrvatsku glazbenu scenu? Ima li izvođača koji su vam posebno zapeli za uho?
Drago nam je da je publika postala gladnija i da vokalno podržava zanimljive umjetnike! Uvijek je bilo i uvijek će biti glazbenika, to je poziv, no publika je ta koja daje kulturološku važnost umjetnicima i na kraju krajeva - daje im posla! Energetski je vrlo poticajno ovo što radi Aklea Neon, Education TV, YT kanal odličan je prozor u svijet sjajnih DJ-eva. Dunja Knebl institucija je od izuzetne važnosti za pravi duh tradicije svojom filozofijom nesputanog autentičnog stvaranja! Porto Morto nam je već dugo simpatija i pretvaraju se u divove zaigranom kvalitetom kojom prilaze svakoj materiji. Obožavamo kako Die Zoone tečno istražuje umjetnost kao cjelinu, Brego Beatbox, Miro Manojlović, Playground Hustle, Mary May, Ane Paška umjetnici su koji nas uzbuđuju svojim live-ovima. Opću Opasnost bismo istaknuli kao majstore lajv-a, osjeti se da jako dugo sviraju zajedno jer prenose čudo od energije uživo :D

Osim projekta Cura i Dečko, na koji ste još način aktivni na našoj umjetničkoj sceni?
Prije svega, važno nam je potaknuti kreativnost u svakome. U kolektivu Nomad Jam kroz otvorenu improvizaciju vodimo razgovor kroz glazbu, često se šalimo kako uopće ne poznajemo tu ekipu, a glazbeno smo si besties. :D Vodimo radionice zaboravljenih tradicijskih pjesama, pjevanje u grupi iscjeljujuće je iskustvo. Oboje radimo i surađujemo na kazališnim predstavama, na jesen možete uloviti koju u Zagrebačkom plesnom centru.

Kako se snalazite u trenutnoj koronarnoj situaciji?
Dobro nam je, zdravi smo hvala bogu!

I za kraj, jedno savjetodavno pitanje! Koje su prednosti, a koji nedostaci bivanja u bendu sa svojom/svojim curom/dečkom?
Hahaah dobra! Ne sviramo u drugim "tipičnim" bendovima tako da nama ovako baš odgovara, al udovoljit ćemo vam. :D Nedostaci su isti kao i kod drugih bendova, kreativna neslaganja - al ona opet dodaju diverzifikaciji act-a. Oboje smo profići, pa znamo kako one Fleetwood Mac trenutke i sitna neslaganja pretvoriti u sugar za nastup. A pozitivno je jer živimo skupa, možemo imati probu kad hoćemo, i ono, ne moraš tražiti seksualnog partnera nakon svirke, to je već riješeno hahahaaaha.

Koncert će se održati online na Pidžama kućici Močvare 7.8.2020. Više

Pogledaj sve interviewe

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.